3 отбора, 4 общини и цяло Костиево даряват пари за прибиране на 4-ма, загинали при пожар в Германия (Обзор)

27.03.2024 22:50
Кметът на село Костиево Георги Калоферов
Футболистът Здравко Жилов веднага заминал за Германия.
Добри Козарев, президент на ФК “Гигант”

Футболистите от "Гигант" ще играят благотворителен мач в събота, за да помогнат на свой съотборник - роднина на жертвите

Огромна вълна от съпричастност се разгърна след късния призив във вторник вечерта на кмета на пловдивското село Костиево Георги Калоферов. Той излезе с апел за събиране на

18 000 евро, за да бъдат транспортирани от Германия телата на семейството

на Кънчо Жилов, съпругата му Катя и двете им дъщери Галия и Емили.

На 25 март те загинаха при пожар в град Солинген, Германия, където живеели. Инцидентът е станал около 3 часа в стара сграда, а Жилови обитавали тавана.

Те са роднини на футболиста от "Гигант" (Съединение) Здравко Жилов, където клубът също предприе акция за набиране на средства.

"Не очаквах толкова хора да откликнат. Съученичка на Катя от Калояново също предприе кампания. Друга нейна приятелка от Слатина се включи и тя", разказа пред "24 часа" кметът на Костиево.

В няколко населени места в Пловдивско има призиви за набиране на средства, тъй като сумата никак не е малка. В групата на село Чалъкови също се появи апел за помощ.

За хората в Костиево трагедията е голяма, тъй като

загиналото семейство са трудолюбиви и уважавани хора

"Много са възпитани. Заминаха на гурбет миналата есен. На събора в селото Кънчо продаваше понички. Майка му и баща му се разплакаха, че заминават за странство. Казах им: "Оставете ги, те са млади хора, нека сами си градят бъдещето и да търсят своята реализация навън."

Сега се чувствам някак виновен, че ги насърчих да заминат за Германия. Но знае ли човек какво може да го сполети", тъжен е Георги Калоферов. 

Община "Марица" също ще откликне със значителна сума. Кметът Димитър Иванов е внесъл докладна в местния парламент. Жилови са жители на общината, но тъй като трагедията не е станала на нейна територия, законът позволява определен лимит.

"Уточняваме с юристите възможно ли е да откликнем с 10 хил. лева, за да помогнем на близките", обясни пред "24 часа" зам.-кметът на общината Николай Стаматов. Заседанието на общинския съвет е утре.
"Надявам се до дни да съберем необходимите средства. От кметството също ще помогнем", обеща Калоферов.

Парите ще бъдат предадени на родителите на Кънчо Жилов.

"Уведомих баща му за това по вайбър, тъй като не си вдигна телефона дори и на мен. Разбираме в каква тежка ситуация е в момента и няма да го безпокоим", добави Калоферов.

"Футболистът на ФК "Гигант" (Съединение) Здравко Жилов, който е

брат на загиналия Кънчо, веднага е заминал за Германия",

обясни шефът на клуба Добри Козарев.
"Бързо организирахме кампания за събиране на средства. Здравко е съсипан от тази трагедия. Той е много скромно и добро момче и всички разбираме в какво положение е.

Изказваме съболезнования на семейството му", добави още Козарев.  

По думите му всички в клуба са съкрушени.
"Дори не мога да си представя размерите на подобна трагедия. Със сигурност в такива моменти всичко остава на заден план, но ние,

неговите близки и приятели, ще се опитаме да
помогнем по всякакъв начин",

каза той.

Предстоящият мач със "Созопол" в събота в Съединение ще бъде благотворителен с цел събиране на средства в помощ на семейството на Здравко. Ще има поставени дарителски кутии, в които всеки желаещ може да откликне.

И кметът на Съединение Георги Руменов увери, че общината ще участва активно в кампанията за набиране на средства.

От ръководството на третодивизионния "Гигант" пуснаха благотворителни билети за предстоящия мач. Срещата от първенството на Югоизточната ІІІ лига е от 15 часа на градския стадион в Съединение.

Пропуските за двубоя ще са по 10 лева, като
приходите ще бъдат дарени

на семейството на футболиста Здравко Жилов.
"От ръководството на ФК "Гигант" отправяме към всеки един от вас молба за еднократно подпомагане според личните финансови възможност.

Дарителски кутии ще намерите в парк-кафе "Стиви", в магазина за авточасти и при фризьорския салон на Денислав Бинев, в магазин "Фаворит", община Съединение и в кафене "Пазара".

В деня на мача ще има също поставени кутии. Нека обединим силите си и дадем лъч светлина в този тежък момент за семейството", написаха от футболния клуб.

В подкрепата за семейството на Здравко Жилов се включиха още "Марица" (Пловдив), както и "Ботев" (Пловдив), чийто юноша е футболистът.

Събират се и дарения по банков път:

Сметка: BG25 UBBS 8155 1011 3214 89

BIC код: UBBSBGSF

Титуляр: Здравко Жилов.

Други от От страната и света

Почина проф. Румяна Джингова, преподавател по аналитична химия в СУ

Софийският университет СУ "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщи за кончината на проф. д-р на химическите науки Румяна Георгиева Джингова-Костадинова

Посланиците на страните членки на ЕС се срещнаха с делегация на ДПСС, водена от Делян Пеевски

Днес, четвъртък, 9 май, в рамките на белгийското председателство на Европейския съвет, посланиците на страните членки на ЕС се срещнаха в белгийската резиденция с делегация на Движението за права и

Тир пламна и блокира движението по Е79 в Монтанско

Тир се запали и блокира движението по път Е79 в района на монтанското село Долна Вереница. Сигналът на спешния телефон е получен в 14,46 ч. Изпратени са два екипа на пожарната за гасене на товарния

Румен Русев е новият областен управител на област Добрич

Румен Русев е новият областен управител на област Добрич. С решение на заседанието в сряда служебното правителство смени четирима областни управители в страната

Mълния порази плeвня в мoнтaнcĸoтo ceлo Гopнa Bepeницa, пожар изпепели покрива

Mълния порази плeвня в мoнтaнcĸoтo ceлo Гopнa Bepeницa, пpичинявaйĸи пoжap, ĸoйтo yнищoжи цeлия пoĸpив нa къщата. Това съобщиха от полицейската дирекция

>