Ето кои са трите лагера в Синода с потенциал да излъчат бъдещия патриарх

27.03.2024 18:06
Дядо Неофит трудно бе избран за патриарх, но така вдигна изискванията към следващия, че който и да бъде избран, няма да му бъде никак лесно.

Въпреки непримиримите позиции, сред владиците в момента стават неочаквани прегрупирания около спорната наредба и скандала в Сливенската епархия

Бъдещият патриарх ще бъде излъчен от три лагера в Синода, а конфигурациите, които могат да възникнат между тях, са толкова непредсказуеми, че до последния момент ситуацията ще е наситена с внезапни обрати и неочаквани сюжети.

Причината са два въпроса, по които трудно ще бъде постигнато единодушие, но вече се забелязва как някои митрополити си променят позицията, за да дадат шанс страстите да се успокоят.

Първата конфликтна точка е изборът на сливенски митрополит, насрочен преди патриаршеския, а втората - спорната наредба, с която се отменя

вековното право на епархиите

да излъчват двама епископи, от които Синодът да избере единия. С наредбата се отнема правото на избор на миряните, като мотивите на синодалните старци са, че открай време по този въпрос има скандали и е време на това да се сложи край. По този начин митрополитите ще избират кой да е следващият равен по сан на тях. Критиците на този подход обаче твърдят, че така се влиза в противоречие с устава на църквата, а той може да бъде променян само от събор.

На фона на тези две критични изпитания митрополитите внасят различни нюанси в позициите си, което добавя още сюжети в и без това заплетената ситуация около избора на нов патриарх. Така единият от трите лагера с потенциал да излъчи нов глава на църквата ни е около тримата най-старши митрополити - отговарящия за Америка, Канада и Австралия дядо Йосиф, плевенския Игнатий и Григорий Великотърновски.

"Все още не е ясно, ако някой от тях бъде номиниран, дали няма да се оттегли - обясни пред "24 часа - 168 истории" богословът доц. Костадин Нушев. - Някои анализатори посочват митрополит Йосиф като възможен подходящ кандидат, който се доближава до профила на патриарх Неофит, но на последните заседания той отсъства, макар да следи ситуацията и да се изказва активно. Изрази позиция срещу касирането на избора в Сливен и срещу предложената и оттеглената наредба. Това може да е сигнал, че той следи процесите и би се ангажирал по-активно да участва в изборите. От друга страна, от доста време не е идвал на заседания и неговият глас отсъства от кворума."

От тази гледна точка ще е много интересно да се наблюдава дали дядо Йосиф ще се върне през следващите месеци, за да участва в обсъждането на необходимите решения и най-вече около избора на сливенския митрополит.

Според богослова не може да се изключи вариант 85-годишният плевенски митрополит Игнатий да се оттегли. Но едва ли така би постъпил Григорий Великотърновски, посочен от патриарх Неофит като негов временен заместник, докато е в болница.

"По някои сигнали може да се съди, че негови привърженици вече са започнали кампания, и е възможно Григорий да участва в избора - допълни още Нушев. - От друга страна, тези най-старши митрополити са последните трима с досиета от бившата Държавна сигурност и е възможно при този патриаршески избор да надделее разбирането, че със следващия тази тема трябва да приключи. Тоест да се изчисти този проблем, свързан с миналото. Разбира се, това ще зависи най-вече от мнозинството гласове и от настроенията в Синода."

Именно с тези съображения и като специалист, който отдавна наблюдава процесите, Нушев смята, че бъдещият патриарх най-вероятно ще бъде излъчен от групата, в която са митрополит Гавриил Ловчански, дядо Николай от Пловдив, който декларира, че не желае да участва в избора, и варненският митрополит Йоан.

"За тях няма данни, че имат досиета, не са най-старшите по възраст и по служение, по-скоро са от средното поколение и всеки от тях има големи шансове да бъде излъчен като силен кандидат - посочи още богословът. - Митрополит Гавриил на миналите избори участва и се класира на второ място след патриарх Неофит. Николай също има шансове и неговата позиция да не издигне своята кандидатура заради негативните настроения може да се промени към края на този 4-месечен срок. Засега със заявената позиция, според мен, митрополит Николай си дава възможност или да се включи в избора за патриарх, или да не се включи, като решаващо значение ще има изходът от изборите в Сливен."

Факт е, че дядо Николай има шумни противници, които само чакат да се кандидатира, за да започнат атаките по целия "конспект" - часовника, колите и т.н. Отказът му да се кандидатира за длъжността патриарх ги завари изненадани и скандалът утихна още преди да е започнал.

Дядо Николай е неудобен за мнозина, защото е твърд привърженик на консервативната линия в църквата, докато много политически сили и влиятелни фигури настояват тя да е доста по-либерална. Той често бе обвиняван, че е близък до руската църква, но след войната срещу Украйна, когато имаше делегация в Синода от Москва, дядо Николай смело заяви, че не смята да идва в София, за да я посрещне. Както и че няма да окаже такава чест на войнолюбци.

В миналото той бе атакуван и защо е приел луксозни автомобили от бизнесмени, но тогава пловдивският владика обясни, че много трудно могат да се обиколят 470-те храма в епархията, а той посещава всеки един от тях. Другият скандал възникна след кръщението на дете на богат човек - той попитал какво струва услугата, а отговорът бил, че нищо не струва. Тогава мъжът в знак на благодарност си свалил ролекса и го сложил на ръката на митрополита.

През 2013 г. дядо Николай го предложи на търг, за да плати сметката за ток от 2840 лв. на храм "Света Марина". 

Независимо че до ден днешен той е атакуван за всичко това, владиката може би е най-популярният и обичан духовник в цялата страна. Причината е, че всички миряни, които по някакъв начин не могат да присъстват на църковни служби, могат да гледат преките тв излъчвания от неговите служения в Пловдивската епархия - да видят с очите си чудесните храмове, хорове и накрая да чуят поучителни проповеди на митрополита. От тази гледна точка трудно може да се намери по-популярен от него владика и със сигурност има много недоволни от решението му да не се кандидатира за патриарх.

Както дядо Николай, така и варненският Йоан също се ползва с голямо доверие.

"Той бе избран в този 7-дневен срок за организиране на погребението на патриарх Неофит, на заупокойните служби, показа достойно поведение, произнесе слово от амвона на патриаршеската катедрала и даде заявка, че може да продължи насоките на служението на Неофит - коментира още доц. Нушев. - Тоест той също се оформя като кандидат с големи шансове." При него обаче могат да възникнат редица рискове, тъй като е натоварен от Синода да бъде наместник-предстоятел за сливенския митрополитски избор.

"Много зависи как ще успее да успокои духовете, тъй като на базата на неговия доклад бе решението за касиране на вота и недоволството в Сливенската митрополия може да се насочи срещу неговата личност и поведение - отбеляза Нушев. - Той се опитва да балансира, да запази диалога, да се среща с хората, да подготви следващ кръг от избори и в целия този процес е важно да не се нагнети напрежение, което ще рефлектира върху неговата репутация и кандидатура."

Сред останалите кръгове в Синода също има възможни кандидати и в един момент сред тях да изпъкне силна и ярка кандидатура. Един от тях може да бъде врачанският митрополит Григорий, натоварен да организира патриаршеския избор.

"От начина, по който ще председателства Синода, от изхода на избора в Сливен, от това как ще управлява Софийската митрополия, защото той познава духовниците, условията в епархията, той може да се открои като добър администратор - коментира доц. Нушев. - Може да се окаже, че успешно балансира различните тенденции и е подходящ да бъде излъчен сред тримата кандидати."

Според богослова в тройката може да попадне и русенският Наум, известен с принципните си позиции. 

Всички помнят, че при спора с Москва около Руската църква той смело заяви, че тя не е руска. Както и че патриарх Неофит трябва да излъчи български свещеници, които да възстановят службите в храма. Фактът, че дядо Неофит взе именно това решение, очерта новия етап в отношенията между нашата и московската патриаршия.

"Това бе единствената позиция на митрополит в един много сериозен спор, освен това Наум е сред приближените до Вселенския патриарх Вартоломей", коментира Нушев. Именно затова при избора за нов патриарх може да се открои и такава линия, която да влезе в конкуренция с другата интрига - каква ще е оттук нататък позицията на нашата църква спрямо руската, която винаги е опитвала да влиза в ролята на ментор на останалите.

"Имаше отделни мнения и изказвания като на Гавриил и Данаил, които след това бяха разглеждани като позиции, най-близки до тази на московската патриаршия", коментира още Нушев. Именно затова той смята, че изборът за сливенски митрополит ще предопредели окончателните лагери в Синода, които ще излъчат най-достойния архиерей.

"Той, освен че трябва да притежава много от качествата на покойния патриарх, ще трябва да продължи и насоките му за пастирската и първосветителска дейност начело на църквата - смята Нушев. - Те трябва да доведат до успокояване на духовете, до превъзмогване на споровете, разделили митрополитите на две групи."

Според богослова неминуемо се очакват прегрупирания, тъй като вече се забелязва тенденция, че гласувалите едно решение след това се разграничават от него. Сигнал, че може да има промени до последния момент.

"Изборът винаги е зависел от Бог - обясни човек, участвал в предишния вот в Синода. - В някакъв момент сякаш Той се намесва и определя кой ще води църквата." Например на предишното гласуване дядо Неофит не влизал в ничии сметки, той изобщо не бил сред първите няколко фаворити. Но в един момент някои се изложили, други станали крайно неподходящи и накрая останал само той.

Въпреки това, благодарение на необятния му дипломатически талант, смирение и благост, дядо Неофит спечели сърцата на всички и сега пред новия патриарх няма никакъв избор - той трябва да прилича на него.

Други от От страната и света

За ден полицията установи 36 шофьори, употребили алкохол и 12 - наркотици

Проверени са 10 162 автомобила, съставени са 2951 фиша и 647 акта за административни нарушения В рамките на изминалия ден са установени общо 36 души, седнали зад волана след употреба на алкохол

Мицотакис за изборите в Северна Македония: Надявам се, което чухме предизборно, да не се чуе следизборно

Надявам се, че това, което „се чу предизборно, няма да се чуе следизборно", заяви гръцкият премиер Киракос Мицотакис пред телевизия „Алфа" в коментар за убедителната победа на ВМРО-ДПМНЕ на

US агенция ще партнира за новите блокове в "Козлодуй"

Институцията финансира ключови проекти и си сътрудничи с компании в партньорски държави Преглед на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в енергетиката дискутираха министърът на

С нови промени в движението на влакове от понеделник борят закъсненията заради ремонта на Централна гара

От понеделник ,13-ти май, се въвеждат нови промени в движението на влаковете през гара София-север,  за да се облекчи натовареността в самата гара и да се избегнат допуснатите през последните дни

Йорданка Костадинова предаде символично ключа на област Добрич на Румен Русев

Официално досегашният областен управител на област Добрич Йорданка Костадинова предаде символичния ключ на областта на своя колега – новоназначения областен управител Румен Русев

>