Община Несебър става по-сигурна с 91 камери в супер модерна система да видеонаблюдение

27.03.2024 17:23
Кметът на Несебър Николай Димитров / от ляво на дясно/, г.л. инспектор Кирязов и ст.комисар Емил Павлов

Надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на община Несебър бе представена днес от кмета Николай Димитров, директора на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър .

„Проектът за осъвременяване на видеонаблюдението е съвместна инициатива на общината и РУ Несебър и се реализира благодарение на доброто взаимодействие между институциите, които представляваме. Целта на проекта е да подпомогне дейностите на полицията по превенция и контрол на противообществени прояви, пътни нарушения и произшествия и др. на територията на населените места в общината", каза Николай Димитров.

Той припомни, че Община Несебър е най-посещаваната в България през летните месеци и е от изключителна важност да бъдат осигурени спокойствието и сигурността на гражданите и на туристите.

"Съществуващата в общината от 2008 г. система за видеонаблюдение през годините е обект на непрекъснато надграждане. Към днешна дата, в следствие на последното обновяване и разширяване, разполага със специализиран софтуер за анализ на направените видеозаписи", уточни кметът на Несебър..

"Територията на община Несебър през летния сезон се превръща във второто по гъстота населено място след столицата, така че това видеонаблюдение е от огромна полза за работата на полицията. Изказвам благодарността си към ръководството на общината за съвместните усилия в полза на гражданите и дългогодишното сътрудничество в програмата за командироване на служители на МВР през летните месеци", каза ст.комисар Емил Павлов.

Началникът на районното управление гл.инспектор Коста Кирязов пък обясни, че за 20 дни откакто работи надградената система за видеонаблюдение, с нейна помощ са разкрити седем престъпления.

Наблюдение със специализирана техника се осъществява на публични места и в институции на община Несебър, за които в резултат на анализи и статистика, е констатиран повишен риск от възникване на ПТП или осъществяване на противообществени прояви с участие на граждани.

Към системата са включени детските градини, училищата и други сгради и обекти общинска собственост. Инсталирани са 91 броя, 4 различни модела камери (трафик, камери за лицево разпознаване, панорамни камери, камери с мета данни) с висока резолюция в зависимост от местата за разполагане.

Обхванати са всички входно изходни локации на територията на община Несебър, както и най-важните зони в градската среда. Трафик камерите поддържат засичане на регистрационен номера при скорост до 300 км/ч, разпознават вида на превозното средство, марката, цвета, заснемат лицето на шофьора и пасажера по 8 параметъра.

Камерите в градската среда са двусензорни с висока резолюция, позволяват използването на метаданни като разграничават 4 основни критерия: моторно превозно средство (автомобил, камион, микробус, мотоциклет и др.), немоторни превозни средства, заснемане на лица, заснемане на хора. Всички съществуващи градски камери, които не са изградени по този проект, са включени в системата. Видеонаблюдението в община Несебър ще продължи да бъде надграждано и усъвършенствано.

Други от От страната и света

Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Д-р Кондова не е допуснала грешка, тя пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков, който е отложил тази тема. Това заяви бившият здравен министър Илко Семерджиев пред NOVA NEWS

Столична община не позволи митинг на "Безсмъртния полк"

Столична община не позволи провеждането на митинг - шествие "Безсмъртният полк на България", което се провежда от десетина години у нас по руски образец

Столичани критикуват новата маркировка на бул. „Витоша“ в София

Расте недоволството срещу новата маркировка на бул. „Витоша" в София, в района на НДК. Трасето, което се намира в една от най-натоварените централни зони в столицата, беше отцепено за маркиране

Габриела Славова не е виждала децата си, откакто е пусната под домашен арест

Габриела Славова не е виждала децата си, откакто е пусната под домашен арест. Това обясниха от отдел "Закрила на детето" в дирекция "Социално подпомагане" в отговор на запитване на БНТ

Към края на 2023 г. осигурените в пенсионните фондове са над 5 милиона

Броят на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове към края на 2023 г. е 5 000 945 души, като нараства  на годишна база с 1,58 на сто, съобщава на страницата си Комисията за финансов надзор

>