Кирил Петков моли Радев за избори 2 в 1. Президентът: Късно е за молби (Видео)

27.03.2024 15:02
Акад. Николай Денков и президентът Румен Радев си размениха папката в рамките на броени минути под погледа на Кирил Петков. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Акад. Николай Денков върна на президента празна папката за втория мандат

След 10 дни държавният глава кани партиите на консултации за служебен кабинет

Остри реплики за възможността на президента да назначи служебен кабинет и за това кога да са изборите, си размениха Румен Радев и ПП-ДБ по време на процедурата по връчване на втория мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото НС. Папката бе приета от акад. Николай Денков, който веднага я върна празна. Но и държавният глава, и Кирил Петков използваха присъствието на медиите, за да си разменят реплики за това какво предстои оттук нататък и по чия вина изборите може да не са 2 в 1.

Толкова е динамична обстановката, че свикнахме всяко решение да е предпоследно, затова ви връчвам папката, за да кажете окончателното си решение, с тези думи подаде папката на Денков президентът.

Коалицията ГЕРБ - ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание, обясни Денков защо връща папката. Той допълни, че е станало ясно, че преговорите са водени проформа, с ясното съзнание, че се отива на избори.

Оттук-нататък отново, за съжаление, българските граждани ще трябва да решат как да продължим. Единият вариант е да се върнем назад или ще продължим с европейският път за развитие на България.

Много е важно в какви условия българските граждани ще решат как ще продължат оттук-нататък. Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха с промените в конституцията, които приехте, обърна се Радев към .

Тя беше единствената фигура, която не бе близка с никоя партия и единствена от списъка, за която можем да твърдим, че няма несъвместимост. Как така изведнъж тя реши да си подаде оставката. И се учудих защо не повдигнахте въпроса в парламента - защо, как, с какви мотиви, имало ли е натиск, да поискате изслушване. И рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, обясни Радев.

Кирил Петков го помоли директно да положи усилия изборите да са 2 в 1, за да се спестят 100 милиона на държавата.

Вече е много късно за такава молба, призовах да не се приемат необмислени промени в конституцията за служебен кабинет. Ще направя всичко възможно процесът по служебен кабинет да е максимално безпристрастен, но вие направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както досега.

Много скоро ще разберете защо - когато поканя след 10 дни всички вас, политическите партии, на консултации

"Денков ще вземе папката и ще я върне празна. Това, което се видя е, че поредният ни опит да си спазим уговорката беше отхвърлен от ГЕРБ. Ние се опитахме да покажем какво е да си си спазваш думата и да имаш чувство за дълг", каза тази сутрин съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в писмо, че от партията му няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. То е отговор на офертата, която Атанас Атанасов му отправи по-рано от парламентарната трибуна - вторият мандат да е общ и национален, като премиерът да бъде посочен от ГЕРБ, а министрите да останат същите като в кабинета "Денков". ПП-ДБ отправиха предложението по време на дебатите, предшестващи решението на парламента да обяви първия мандат за неуспешен.

Първият мандат за образуване на правителство с премиер Мария Габриел приключва неуспешно, решиха депутатите, като гласуваха предложението на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС за обявяване мандата за неуспешен. То беше подкрепено от 226 депутати, само един гласува с "въздържал се".

Други от От страната и света

"Блумбърг": Арабска компания иска да купи собственика на "Виваком" и "Нова тв"

Известната като Etisalat телекомуникационна компания от Обединените арабски емирства обмисля дали да придобие United Group, компанията - собственик на "Виваком" и "Нова тв" в България и на много

Няма светлина в тунел "Дупница", шофьорите да се движат внимателно

Шофьорите да се движат с повишено внимание по път І-1 София - Благоевград в двете тръби на тунел "Дупница", предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура"

Заляха с червена боя паметника на подводничаря в Камчия

Паметникът на подводничаря в комплекс Камчия край Варна осъмна залят с червена боя, а надписът "Вечная паметь" - изпочупен. Монументът е издигнат в памет на загиналите в района руски и български

Кметът на Дупница окачи руското знаме пред общината, кандидат-депутат го свали и хвърли в кофа

Кметът на Дупница Първан Дангов окачи на пилона пред общината днес руското знаме, редом до българското и това на Европейския съюз. Информацията потвърди и самият Дангов като допълни

Съдът не пусна от домашния му арест кмета на Омуртаг, макар че е и кандидат за депутат

Окръжен съд – Търговище не уважи искането за по-лека от "Домашен арест" мярка за неотклонение по отношение на кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов, обвинен в участие в организирана престъпна група

>