Италианският лицей в Горна баня: Правят се опити за злонамерено влияние

27.03.2024 13:22
НУКК-Горна баня СНИМКА: Архив

Правят се активни опити за злонамерено влияние и разстройване на дейността на ръководството на училището. Няма намаление на часовете за обучение по италиански език Това пишат в прессъобщение, изпратено до медиите от Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия в кв. "Горна баня" в София (НУКК).

Ето какво гласи целият текст на прессъобщението: 

ИЗУЧАВА ЛИ СЕ ИТАЛИАНСКИ ЕЗИК В ИТАЛИАНСКИЯ ЛИЦЕЙ

/или как нашите ученици достигнаха до националния кръг на Олимпиадата по италиански език/

Във връзка с многобройни въпроси, постъпили от стана на медиите към ръководството на НУКК Горна баня /за краткост наричано надолу Италиански лицей/, както и във връзка с няколко медийни публикации от последните месеци, ръководството на учебното заведение заявява следното:

1. Всякакви внушения за „предстояща смяна на профила" на учебното заведение не отговарят на истината и имат за цел единствено да внесат смут в дейността на училището.

Националният учебен комплекс по култура с италиански лицей е и ще остане такъв, което е гарантирано от приетата Стратегия за развитие на учебното заведение и от стриктното спазване на съответния договор с италианската страна.

НУКК- Гоня баня е и ще остане единственото по рода си учебно заведение в страната, като неговото сътрудничество с италианската страна /в лицето на Италианското посолство/ все повече се задълбочава и дори в настоящата година бе възстановена спряната преди много години практика за обмен с италиански ученици.

2. Няма направени никакви промени в Наредбата за прием на ученици в 8-ми клас, а единствените промени в учебната програма бяха направени, в резултат на обсъждане именно с Италианското посолство от 2-ри клас италиански език се изучава задължително.

3. Няма намаление на часовете за обучение по италиански език. Напротив за учебната 2023/ 2024 г. са възстановени необосновано редуцираните часове по италиански език, което е било извършено в грубо нарушение на диалога между Посолството на Република Италия и учебното заведение.

4. В училището работят високо квалифицирани учители, в т. ч. и по италиански език и качеството на учебния процес е гарантирано.

5. Музейната сбирка на училището не е закрита, а преместена. Италианският лицей спечели проект за изграждане на специализиран кабинет по история и помещението на музея е най- подходящо за целта Музейната сбирка ще бъде отново самостоятелно подредена и достъпна за учениците в най скоро време.

6. Общественият съвет и Училищното настоятелство са винаги добре дошли на провежданите педагогически съвети за отчетна дейност, за което не е необходима специална покана.

Уважаеми медии, не е тайна че в последно време се правят активни опити за злонамерено влияние и разстройване на дейността на ръководството на училището, но това се дължи не на някакви „сигнали" или „пропуски", а на предприетите действия от страна на училищното ръководство да получава полагащия се на училището адекватен наем за заемани от външни за държавното училище субекти.

Ако има действие, с което училищното ръководство е засегнало нечии интереси и е предизвикало нелегитимни действия от типа разпращане на съобщения с невярно съдържание през платформата "Вайбър" до родителите от училището и създаване на напрежение сред тях, то това се дължи на извършваните от ръководството на училището действия, съответстващи на задължението му да опазва интересите на училището, както и тези на държавната собственост.

Уважаеми медии, ръководството на НУКК- Горна баня изразява пълна готовност да отговаря на всякакви въпроси, както и при ваш интерес да ви посрещне в училището и запознае подробно с учебния процес и всички останали детайли.

Директор:

д-р Иван Капурдов

Други от Просветни

Лауреатско звание и 5 шестици за търновски ученички от национална олимпиада по испански

Лауреатско звание и 5 отлични оценки донесоха от националната олимпиада по испански език ученички от Езиковата гимназия във Велико Търново.    "Всяка година състезанието поставя ПЕГ „Проф

Министерството на образованието връчва годишните награди на училищни директори

Заместник-министър Емилия Лазарова ще връчи ежегодните награди „Св. Иван Рилски" на директори на училища, постигнали високи резултати в професионалната си дейност и с принос в развитието на

Виктор Лилов от "Отличниците на България": Науката категорично не е състезание, тя е маратон

„Аз си живея на максимата, че трябва да си се трудим, защото почивката идва в гроба“, казва 17-годишният Виктор Лилов, който покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай

БАН ще се включи в четиринадесетото издание на Софийски фестивал на науката

Българската академия на науките (БАН) ще се включи в четиринадесетото издание на Софийски фестивал на науката, съобщиха от институцията. Във форума, който ще се проведе 9 до 12 май в София Тех Парк

Деца от столична детска градина пресъздадоха Великден в МОН (Видео, снимки)

Деца от четвърта група на Детска градина „Брезичка" в София и техните учители пресъздадоха традициите на Великден и направиха празнична украса в Министерството на образованието и науката

>