Вълна от съпричастност - хора даряват средства за прибиране на телата от Германия на семейство Жилови от Костиево

27.03.2024 10:38 24 часа Пловдив онлайн
Кметът на с. Костиево Георги Калоферов пръв излезе с призив за събиране на средства, за да бъдат върнати телата на семейство Жилови.
Футболистът Здравко Жилов е заминал за Германия.
В събота ще има благотворителен мач в Съединение, каза президентът на клуба Добри Козарев.

Община "Марица", чийто жители са загиналите Кънчо, съпругата му Катя и двете им деца, отпуска 10 000 лева

Огромна вълна от съпричастност се разгърна след снощния призив на кмета на пловдивското село Костиево Георги Калоферов, който излезе с апел за събиране на 18 000 евро, за да бъдат транспортирани от Германия телата на Кънчо Жилов, съпругата му Катя и двете им дъщери Галия и Емили.

Както съобщихме, те загинаха при пожар на 25 март в немския град Солинген, където живеели. Инцидентът е станал около 3 часа в стара сграда, а семейство Жилови обитавали тавана. Те са роднини на футболиста от "Гигант" (Съединение) Здравко Жилов, където клубът също предприе акция за набиране на средства.

"Не очаквах толкова хора да откликнат. Съученичка на Катя от Калояново също предприе кампания. Друга нейна приятелка от Слатина се включи и тя", разказа пред "24 часа" кметът на Костиево. И в други населени места в Пловдивско има призиви за набиране на средства, тъй като сумата никак не е малка. В групата на село Чалъкови също се появи апел за помощ.

За хората в Костиево трагедията е голяма, тъй като загиналото семейство са трудолюбиви и уважавани хора. "Много са възпитани. Заминаха на гурбет миналата есен. На събора в селото Кънчо продаваше понички. Майка му и баща му се разплакаха, че заминават за странство. Казах им: "Оставете ги, те са млади хора, нека сами си градят бъдещето и да търсят своята реализация навън". Сега се чувствам някак виновен, че ги насърчих да заминат за Германия. Но знае ли човек какво може да го сполети", тъжен Георги Калоферов.

Община "Марица" също ще откликне със значителна сума. Кметът Димитър Иванов е внесъл докладна в местния парламент. Жилови са жители на общината, но тъй като трагедията не е станала на нейна територия, законът позволява определен лимит.

"Уточняваме с юристите възможно ли е да откликнем с 10 000 лева, за да помогнем на близките", обясни пред "24 часа" зам.-кметът на общината Николай Стаматов. Заседанието на общинския съвет е утре.

"Надявам се до дни да съберем необходимите средства. От кметството също ще помогнем", заяви Георги Калоферов. Парите ще бъдат предадени на родителите на Кънчо Жилов.

"Уведомих баща му за това по вайбър, тъй като не си вдигна телефона, дори и на мен. Разбираме в каква тежка ситуация е в момента и няма да го безпокоим", добави Калоферов.

Футболистът на ФК "Гигант" (Съединение) Здравко Жилов, който е брат на загиналия Кънчо, веднага е заминал за Германия, обясни шефът на клуба Добри Козарев.

"Бързо организирахме кампания за събиране на средства. Здравко е съсипан от тази трагедия. Той е много скромно и добро момче и всички разбираме в какво положение е. Изказваме съболезнование на семейството му" добави още Козарев.

По думите му всички в клуба са съкрушени.

"Дори не мога да си представя размерите на подобна трагедия. Със сигурност в такива моменти всичко остава на заден план, но ние, неговите близки и приятели, ще се опитаме да помогнем по всякакъв начин", каза той.

Предстоящият мач със "Созопол" в събота в Съединение ще бъде благотворителен с цел събиране на средства в помощ на семейството на Здравко. Ще има поставени дарителски кутии, в които всеки желаещ може да откликне.

И кметът на Съединение Георги Руменов увери, че  общината ще участва активно в кампанията за набиране на средства.

Други от Регион

16-годишната Анна-Мария Враджева е Царица на розата – Карлово 2024 година (снимки)

Анна-Мария Враджева стана Царица на розата - Карлово 2024 година. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов връчи на красивата девойка един от символите на града – златна роза

Асеновградчанин влиза в затвора 3 дни след кражбата на телефон от незаключена кола

69-годишен мъж от Асеновград се споразумя с прокуратурата 3 дни след като задигна телефон от незаключена кола. Преди обяд на 14 май т. г. водач подал сигнал в Районното за изчезването на апарата от

Златният медалист по кикбокс и муай тай Виктор Профиров с награда и от кмета на "Марица"

Все още не мога да се нарадвам на това мое постижение, казва спортистът Кметът на община "Марица" Димитър Иванов посрещна златния медалист от Европейската купа по кикбокс и муай тай Виктор Профиров

Земетресение разлюля Пазарджишко

Земетресение с магнитуд от 2,3 беше регистрирано късно през изминалата нощ край Сърница, област Пазарджик. Това стана ясно от данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН

Започна изграждането на моста между селата Богдан и Московец

Изграждането на новия мост между карловските села Богдан и Московец зашпчна. Съоръжението беше разрушено при голямото наводнение, което застигна региона на 2 септември 2022 г

>