Вижте сълзите и усмивките на "Достойните българи"

26.03.2024 22:15
Децата ни си отидоха с пълно съзнание, че умират, без да можем да ги прегърнем, да ги целунем и да се сбогуваме с тях. Тези думи на Петя Иванова от фондация “Ангели на пътя” разплакаха кметът на София Васил Терзиев. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ, НИКОЛАЙ ЛИТОВ, ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ, РУМЯНА ТОНЕВА И ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Петя Иванова и Нинела Върбанова от "Ангелите на пътя" първи разплакаха публиката.
Захари Бахаров не успя да сдържи емоциите си и всяка история се отразяваше на неговото лице.
Юлиан Вергов запази мълчание от сцената, защото остави достойните да говорят. Но всяка история усети със сърцето си.
Иван Бърнев се разчуства няколко пъти по време на церемонията.
Диана Алексиева прие наградата на ПоетиТЕ. Тя обясни колко важни са думите на великите български писатели, но всяка дума от достойните след това остави отпечатък в сърцето ѝ.
Владо Пенев бе един от най-емоционалните по време на церемонията. Редуваше тъга и радост от доброто, така както само той умее.
Ники Кънчев винаги се включва във всяка добра кауза с цялото си сърце. И успява да помогне на много хора, защото знае колко е важно да бъдеш добър.
Майката ми се усмихна, а шофьорът ме напсува. Така актьорът Филип Буков разказа как спаси майка с бебе от опасен джигит.
Михаела Здравкова не можа да скрие мъката от загубата на сина си и поиска промени в законодателството.

"Достойните българи" винаги са мерило за добро и вълнуват всеки, който чуе историята за саможертвата им надеждата. Оставят отпечатък не само в сърцето, но и на лицето хората, които се докоснат до тях. 21-ото издание на "Достойните българи" бе доказателство не могат да не останат хората  несъпричастни, а усмивките и сълзите им се редуваха докато слушаха десетките уроци  за надежда, че утре ще по-добър ден. 

Две дами - Петя Иванова и Нинела Върбанова от "Ангелите на пътя" първи разплакаха публиката. Думите им: "Децата ни си отидоха с пълно съзнание, че умират, без да можем да ги прегърнем, да ги целунем и да се сбогуваме с тях", стегнаха гърлата на всички. А сълзите си не скри кметът на София Васил Терзиев и Западно и средноевропейския митрополит Антоний. 

А колко са важни думите ни показва проектът ПоетиТЕ, създаден от Диана Алексиева, в който любими български артисти – като Диана Алексиева, Владо Пенев, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Малин Кръстев, Луиза Григорова Макариев, Весела Бабинова, маестро Антони Дончев, Бойко Кръстанов, Захари Бахаров, Иван Бърнев - представят най-хубавите и любими български стихове. А по време на цялата церемония те чуха и думите на всеки достоен българин и не успяха да скрият своите емоции, въпреки че са актьори, които могат да ги владеят до съвършенство. 

Как се събират 15 хил. лева за ден за добра кауза?

А) Обаждаш се на Ники Кънчев

В) Търсиш помощ от приятел с добро сърце

С) Помощ от публиката винаги е полезна

D) Платформата на "24 часа" винаги е добър избор, за да разкаже за доброто

Тук верен отговор няма - всички работим заедно, за да променяме нещата, законодателството и обществената нагласа.

Ники Кънчев през годините доказа, че е пътеводител не само за знанието, но и за добри дела. А личната му трагедия не го отказа, а го мотивира да е все по-добър човек. Той получи приз заради благотворителният епизод на "Стани богат" по bTV. Това е втората му награда - първата бе за бе 6-годишният Ради от Перник, който не може да говори и се нуждае от 45 000 лева за вливки на костен мозък в клиника в Киев. Той успя да събере над 50 000 лева за лечението на друго дете с подобна диагноза - малкия Гоги от Варна. Кънчев бе ключова фигура в големия благотворителен концерт на стадиона в Перник за събиране на средства също за преливане на костен мозък на болната от рак Цвети. Донор беше по-малката й сестра Деси.

Филип Буков знае как да вземе вниманието на публиката. Предизвика и смях и възхищение в публиката и успя да разкаже една доблестна история по два начина - за спасяването на майка с бебешка количка от  засилил се към нея бус. И на лицата на всички се появи благодарност, но не и на това на шофьорът, който го напсувал. 

 

На 29 септември 2023 г. Михаела Здравкова чува най-тежките думи за една майка: "Загуби сина си". 21-годишният Ангел Здравков е намушкан смъртоносно два пъти с нож в бедрото от 18-годишния Никола Райчев. Но борбената жена не се отказва от живота, крепи я това да прави добро. И успява да помогне на седем дечица, като прави 400 мечета с кауза. Едва ли има човек, който след думите: "Благодарение на тази кауза аз успях да не потъна в мъката, която е най-жестокото нещо за един родител - да надживея своето дете", може да остане равнодушен.

 

А яростта от политическото бездействие най-силно пролича от речта на продуцента Магърдич Халваджиян. Приза бе връчен за каузата на "Като две капки вода", които успаха да съберат 285 хил. за превенция на насилието над децата. " Аз имам проблем, вие имате проблем, ние всички имаме проблем. Този проблем е политическата класа на тази държава. Това са нещастни хора в парламента, които нямат грам емпатия, които не ги интересува съдбата на децата загинали на пътя, които не ги интересува да има дали има детски линейки. Хора, които 20 години не могат да докарат един хеликоптер, за да спасява човешки животи. Ако това е нормално развиваща фирма щеше да е фалирала три милиона пъти. Нямам представа откъде са намерени тези хора в парламента, защото там достойни българи няма", каза емоционално Халваджиян.

Българите в чужбина заслужават по-голямо признание, защото те заслужават много повече от това, което ние правим за тях . Преди те са имали невеществен храм - храм от човешки души, които са се въплътили и материализирали  в тези храмове, които сме закупили, преобразували и построили за нашите сънародници. Те имат много повече нужда да общуват с Бога, когато са далеч. Храмът е втори дом за нашите сънародници зад  граница. Това е място, където намират опора в трудностите, човешка подадена ръка и утеха в скръбта и насърчение в своите радости, каза Западно и средноевропейски митрополит Антоний.

Други от От страната и света

Прокуратурата наема и геодезисти за катастрофата с колата на НСО край Аксаково

Прокуратурата ще наеме дори геодезисти, за да направят геодезична снимка и експертиза, които да помогнат в разследването на причините за жестоката катастрофа край Аксаково с автомобил на НСО

След Брекзит Великобритания дава около 6 млрд. долара за гранични проверки

Британското правителство очаква прилагането на по-строгия граничен контрол, който се въвежда, след като през 2020 г. Великобритания напусна Европейския съюз (Брекзит), да му струва допълнителни 4

Георги Милков за срещата си с иранския външен министър, който загина с хеликоптер

След като бе потвърдена смъртта на иранския президент и всички, пътували с него в разбилия се хеликоптер, включително и външният министър Хосеин Амир-Абдулахиан

Украйна изнася над 42,91 милиона тона зърнени култури

Износът на зърнени култури от Украйна за периода юли 2023 г. - юни 2024 г. намалява до 42,91 млн. метрични тона към 20 май в сравнение с 42,94 милиона, отчетени към 24 май миналата година

Русе отбелязва 24 май с празнични събития и връчване на награди на изявени творци и ученици

По случай 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура и на славянската книжовност, Община Русе е подготвила редица празнични събития

>