Гейтовете за Шенген ще са в началото на летищата, граничарите – в дъното на залите

27.03.2024 07:00 Димитър Мартинов
Калин Стоянов инспектира готовността на летището. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Скенерите ще останат само за полети от и до страни, които не са в Шенген.
Граничните проверки ще се извършват в дъното на залите.

И охранителни полицаи ще проверяват помещения за полети

Преместени скенери и гишета на летище София и цели гейтове, които да приемат пътниците от и за страни в Шенген. Така МВР се е подготвило за влизането на България в пространството, което ще стане факт по въздух и вода на 31 март. Свършеното бе инспектирано от вътрешния министър в оставка Калин Стоянов, шефа на Гранична полиция Антон Златанов и главния секретар на МВР Живко Коцев.

След приема ни граничните проверки на полетите от и за държавите от Шенген ще отпаднат. Затова се отделят гейтове, които са за тези страни и други за държави извън Шенгенското пространство.

Съотношението на коридорите ще е подобно на това на полетите - 65% на 35% за страните в Шенген. За да не се затрудняват повечето пътници, гейтовете, които не са в Шенген, ще са в края на салоните. Там ще бъде изместена и паспортната проверка. Така пътниците за страните от пространството ще влизат в коридорите за полетите си, а отиващите в други ще продължават направо до мястото, където да бъдат проверени от граничарите. Непроменени остават правилата за проверките за сигурност - те важат за всички.

Тъй като полетите за Шенген са приравнени на тези във вътрешността на страната, отпадат и декларациите за пътуване на децата. Това са европейски правила за държавите - членки на Шенген. Който лети за тези държави със своето дете, там няма да извършваме граничен контрол и гранични проверки, т.е. за там не са необходими декларации, посочи Антон Златанов. Както “24 часа” съобщи контролът при децата ще бъде при издаването на международния паспорт, което става само в присъствието и на двамата родители. Декларации ще има само за самотно пътуващите деца под 14 години. Тези между 14 и 18 г. ще могат да летят само с документ за самоличност и билет. Те обаче могат да бъдат спрени по метода анализ на риска. Това може да направят както граничарите, така и охранителни полицаи. Те ще извършват полицейски проверки, каквито се правят из страната.

Част от нововъведенията бяха разяснени от министър Стоянов. Пътувайки до страна членка на Шенген, регистрирате багажа си, след което предстои само проверка за сигурност и се отправяте към вашия изход за излитане, без да преминавате паспортен контрол. Задължително остава изискването да носите в себе си документ за самоличност, каза той.

При кацане пък човек директно отива да си вземе багажа. За целта полетите от страните в Шенген ще се приземяват до гейтове без граничен контрол, а другите - в сектори с будки с граничари и скенери за проверка на международните паспорти.

Първият полет от Шенген, който ще бъде посрещнат на летище София, ще е от Неапол. Той каца в 0,20 ч на 31 март. Първият шенгенски полет на летище Варна ще бъде в 1,25 часа от Берлин. Официалното отбелязване на деня ще бъде преди обяд с посрещане на самолет от германския град Меминген. На летище Бургас отварянето на границите ще бъде в 10,20 часа с посрещане на полет от полския град Краков.

Въпреки липсата на гранични проверки сигурността по летищата се затяга, увери вътрешният министър Калин Стоянов. Той отново потвърди заявения ангажимент охраната на границата да продължи по начина, по който се извършва и до момента, за да можем да влезем в Шенген и по сухоземна граница. Министърът изрази надежда това да стане до края на годината и посочи, че МВР е готово със своите ангажименти.

Стоянов даде и пример за това как страната ни е овладяла мигрантския натиск. Броят на лицата, които са се опитали да преминат незаконно българо-турската граница от началото на тази година до момента са около 6100. За същия период на миналата година те са близо 21 000, даде пример вътрешният министър. А за последната вечер опитите били 29 при над 200 през миналата година. Заловените във вътрешността на страната бежанци пък са 320 от началото на годината при над 1600 през м.г. Това значи, че каналджиите знаят, че в България се работи по линия на нелегалната миграция, и затова предпочитат маршрути през други страни, разясни Стоянов. И заключи, че МВР е направило много, за да може България да е готова за приема си в Шенген.

Други от От страната и света

Иван Кондов: В наш интерес е постигането на мир в Южен Кавказ

В интерес на българската страна е постигането на траен и устойчив мир в Южен Кавказ и в широкия Черноморски регион. Това каза зам.-министърът на външните работи Иван Кондов

Румен Радев към българските журналисти: Продължете да бъдете борци за истината

Продължете да бъдете борци за истината. Това заявява президентът Румен Радев в поздравителен адрес до Съюза на българските журналисти по повод отбелязването на 180-годишнината на периодичния печат в

Държавни земи получиха Приморско и Стара Загора за паркове

Над 14 декара държавни земи получи общината в Приморско с решение на служебния кабинет в сряда. Те ще са за изграждане на общински градски парк с алеи и места за отдих

Румен Радев за стрелбата срещу Фицо: Подобно насилие застрашава стабилността

България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия. Това заявява в социалната мрежа "Екс" президентът Румен Радев. Подобно насилие застрашава стабилността на

Дават на Свищов държавна земя, на която са дебаркирали руските войски през 1877 г.

Правителството даде на община Свищов държавни земи, на които са дебаркирали през 1877 г. руските войски и са се водили първите сражения за Освобождението на България

>