100 екипа от полицията в Бургас имат бодикамери, с тях бързо се решават казуси

26.03.2024 16:35 Тони Щилиянова
Бодикамерата се носи от по-старшия в екипа и се закача на ревера на служителя (вдясно).
Старши комисар Емил Павлов, директор на ОД на МВР в Бургас
Поставят полицейска жилетка на служебно куче.
Шефът на Охранителната полиция и КАТ комисар Марин Димитров

Прегрешил шофьор твърди в съда, че не е карал колата, но запис от бодикамера на полицейския екип, извършил проверката, го опровергава и казусът е решен.

Случаят е отпреди месец в Бургас - града, в който първи приложиха масовата употреба на персонални полицейски камери. Това стана след зачестилите случаи на съмнения за полицейско насилие - първо по време на протестите срещу БФС, а след това покрай ареста на бившия състезател по борба Пламен Пенев в Стара Загора.

Според депутати, ако се регламентира носенето на т.нар. бодикамери от служителите на реда, това ще регулира отношенията между тях и гражданите,

ще има и двустранно дисциплиниращ ефект

Пред "24 часа" полицаи обясняват, че вече има казуси, приключени благодарение на записите от персоналните камери.  

"Много неща се решават с бодикамерите, а занапред ще има още по-голям ефект", казва инспектор Иван Бакърджиев от Второ РУ. Той и старши полицай Йордан Петров засичат шофьор, преминаващ на червено.

"Спряхме го до областната управа. Заявих, че ще му бъде съставен акт, при което той започна да ни снима, а впоследствие пусна жалба срещу нас, че сме се държали грубо.

Имаше проверка, на която се изгледаха записите от бодикамерата и от камера на общината. Доказа се, че няма грубо отношение", разказват полицаите.

"Към момента сме снабдени с 94 персонални полицейски камери. Те са разпределени по всички 15 РУ така, че във всеки момент, когато имаме служители на терен от Патрулно-постовата дейност и от Териториалната полиция, минимум един в екипа да е с техническо средство.

Направихме тази организация още в края на 2023 г. Идеята е да се гарантират правата на гражданите и защитата на полицаите.

Има доста случаи на провокативно отношение

спрямо полицейски служители. Гласността, че всяка проверка се записва, помага хората да се съобразяват", коментира шефът на ОД на МВР старши комисар Емил Павлов.

Признава, че в началото служителите били леко притеснени, но свикнали.

"Първоначално се притесняваха от самото носене - бодикамерите се закачват на един от джобовете на тактическата жилетка и опасенията бяха, че може да паднат при по-динамични задачи. Те са малко по-тежки, имат батерия, която би трябвало да издържи 12 часа, колкото трае една смяна", каза старши комисар Павлов.

"Надяваме се скоро всеки служител да е оборудван. Ще искаме и помощни средства - каски, белезници, палки, щитове. Целта е обновяване на оборудването."

Старши комисар Павлов разяснява, че полицейската бодикамера се активира, когато екипът отиде на място. В края на смяната записите се свалят и предават в т.нар. работна станция, с която е снабдено всяко РУ.

Новата смяна застъпва с нови бодикамери. Записите се пазят 30 дни, след което се унищожават.

"Строго определен е редът кой има право да гледа, да изисква запис, както и редът за използване на запис", обясни шефът на Охранителната полиция и КАТ комисар Марин Димитров.

Обучението на служителите в ОД на МВР в Бургас, която е и една от най-натоварените особено през летните месеци, е основен акцент.

"Наред с борбата с битовата престъпност, опазването на обществения ред и пътната безопасност ще наблегнем на практическо обучение. За нас най-важното е да опазим живота на гражданите и на нашите служители", казва старши комисар Павлов.

Няколко дни седмично инструктори ще обучават униформените как се действа при неспиране на подадена стоп палка, при преследване, изваждане от автомобил на лице, което оказва съпротива, барикадиране на психично болни, сигнали за масово нарушаване на обществения ред - конфликтни ситуации, които създават реална опасност за всички хора.

Паралелно ще вървят и обучения за справяне с гнева, които ще се водят от експерти от Института по психология.

"Факт е, че колегите са подложени на огромен стрес, затова трябва да имат вътрешни механизми за справяне с гнева", убеден е шефът им старши комисар Павлов.

"Ще бъдем безкомпромисни и срещу автомобилите със затъмнени предни стъкла, знаем кой си го позволява. Ще има недоволни, но сме правова държава и пред закона всички сме равни", коментира комисар Марин Димитров.

В центъра на града вече патрулират с кучета с полицейски жилетки

От близо месец полицаи с обучени кучета могат да се видят сред хората по централните бургаски улици "Александровска" и "Богориди", в Морската градина и около жп гарата. Засега патрулират от 11 до 17 ч, но през пролетта и най-вече през лятото тяхното присъствие ще е засилено.  

Патрулите с полицейски кучета е поредната иновация, която внедрява местната полиция в опазването на обществения ред. Идеята хрумва случайно на среща между старши комисар Емил Павлов и кмета Димитър Николов.

"Обсъждахме как да засилим полицейското присъствие, където има нужда. Всяка седмица анализираме местата с концентрация на престъпленията и нарушаване на обществения ред и се опитваме да осигурим полицейски сили там. Целта на патрулите с кучета е гражданите да се чувстват по-сигурни и спокойни", казва Емил Павлов.

Спомня си, че като бил дете, по улиците на Бургас е имало милиционери с обучени кучета. Днешните обаче ще патрулират по европейски - с намордници и специални полицейски жилетки.

Бургазлии вече са свикнали с нестандартния подход на полицията. В края на 2023 г. ОД на МВР изкара на улицата антитерористични екипи от спецполицаи с дълго оръжие.

Първоначално имаше лека паника, но от полицията бяха категорични, че нарушенията на обществения ред и престъпленията в центъра на града, където патрулираха въоръжените екипи, са били сведени до абсолютен минимум.

Други от От страната и света

Кампания "Нашата планета, нашият климат" ще мотивира младите да се борят срещу климатичните промени

Едногодишна кампания "Нашата планета, нашият климат" на Програма „Околна среда" 2021-2027 на екоминистерството и Wind of Change ще мотивира младите да се борят срещу климатичните промени чрез

Вицепремиерът Людмила Петкова ще оглави Националния съвет за хората с увреждания

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова ще е председател на Националния съвет за хората с увреждания, реши правителството

Министерски съвет осъжда нападението над словашкия премиер Роберт Фицо

Министерски съвет осъжда нападението над словашкия премиер Роберт Фицо. Това написаха в своя позиция, публикувана в "Екс". "Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо

Вижте какво реши служебното правителство днес

Правителството одобри позицията на България за редовното заседание на Съвет „Общи въпроси" Министерският съвет одобри позицията на България за участие в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси"

Напусна ни виден варненски куклен режисьор

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на държавния куклен театър във Варна и оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство

>