Агнешкото в Пловдив удари 32,50 лв., в Гърция е 10 евро и ще пада още за Великден

26.03.2024 15:42 Радко Паунов
32,50 лева се предлага килограм агнешко в прочута търговска верига за месо.
Агнешко с ребра и котлет е 29 лева, а бутчето - 32,50 лева за килограм.
В момента в Гърция агнешкото е 10 евро, но с наближаването на празника се очаква още да поевтинее.

В южната съседка има Великденска кошница с продукти, чиито цени са смъкнати значително и никой търговец не смее да ги пипне

 32,50 лева за килограм удари агнешкото месо в пловдивски магазини 40 дни преди Великден, установи "24 часа". Търговци смятат, че не е изключено още да поскъпне. Те обясняват високата цена с липсата на агнета. Но практиката показва от години, че с наближаването на всеки светъл празник у нас цените се вдигат вместо да се свалят, както става в съседна Гърция, да речем.

Там агнешкото в момента е 10 евро за килограм. Толкова е и ярешкото.  "И ще пада още", заяви пред "24 часа" Томас Караманис, управител на голяма търговска верига в Комотини. Той прогнозира, че при тях цената на агнешкото преди Великден може да слезе дори на 7-8 евро.

"Това е най-светлият християнски празник. Трябва всеки да може да си позволи да сложи на масата традиционната храна", разсъждава Караманис.

Гръцкото правителство е въвело така наречената "Великденска кошница", която включва храни и деликатеси, типични за празника. Тяхната цена е смъкната значително и никой търговец не смее да я пипа. В противен случай го очакват жестоки глоби и дори затваряне на магазина.

Сега например по време на постите също има специална кошница с продукти, които са най-употребявани. Цените им са понижени с едно 40-50%.

Всичко това се следи строго от държавните контролни органи в южната ни съседка, извършват се непрекъснати проверки. Гласуван е и специален закон.

Гръцките търговци не можели да си помислят да скрият дадена стока, за да предизвикат изкуствен дефицит и оттам покачване на цените. "Веднага ще бъдат хванати, тъй като не само в магазините, но и в складовете се правят стриктни проверки", посочи Караманис.

На практика на значително по-високия си стандарт спрямо българите гърците консумират месо, което у нас минава за луксозно, срещу никакви пари. "Все едно ние да си купуваме агнешко за 10 лева. Това е мираж", казват нашенци. И къде с ирония, къде с тъга допълват: "Гърците са го измислили - не само по отношение на купона, но и на контрола. А у нас спекулата на принципа "Ден година храни" е факт около всеки празник".

Други от От Пловдив

Полицаи задържаха пиян пловдивчанин, напсувал ги в "Капана", продължил с обидите и в Районното

Отнесе глоба в размер на 200 лева  Пловдивчанин преспа в Четвърто районно управление, след като си позволил да сипе ругатни по двама полицаи в кв. "Капана", както и в сградата на полицията

230 пеят и танцуват в "Прослав", празникът започна (Снимки)

Горещи ритми разтърсват пловдивския квартал "Прослав", където започна големият фестивал с участието на 230 изпълнители. Организатор е район "Западен". Стройни и красиви момичета, облечени в носии

Две коли се помляха до панаира на прав участък и без да има трафик

Сблъсък между две коли с материални щети беляза съботното утро в Пловдив, съобщават очевидци в социалните мрежи. Катастрофата е станала преди час на бул

Спипана да кара със 169 км/час край Садово отказва да плаща 800 лв., не било ясно нейната кола ли е

Шофьорка, засечена да кара със скорост от 169 км/час край Садово по пътя от Първомай, се опита да оспори наложената й глоба от 800 лв. с мотива, че на снимката от камерата имало и други коли и не

Катастрофа ограничава движението по Околовръстното на Пловдив

Пътнотранспортно произшествие затруднява движението по Околовръстния път на Пловдив. За това предупреждават шофьори в социалните мрежи.  "На околовръстното между Златитрап и Пещерско"

>