Проф. Пламен Киров: Вероятно вече се водят разговори за служебно правителство

26.03.2024 08:46
Проф. Пламен Киров
Проф. Пламен Киров

Не може някой да отиде да вземе мандат и да го даде на друг, коментира по Нова тв конституционалистът проф. Пламен Киров възможността ПП-ДБ да вземат мандат и да предложат на ГЕРБ-СДС да посочат премиер. "Това е гротеска и трябва да я коментират психиатри", добави той.

Вчера "24 часа" първи съобщи, че подобна идея се е появила в понеделник вечерта сред ПП-ДБ.   

По думите му парламентарната група на ПП-ДБ трябва да предложи лице, кандидат за премиер. 

"Защо не отиде Бойко Борисов, нека Кирил Петков заведе него при президента, за да получи мандата", пошегува се проф. Киров. И той определи списъка със служебни премиери като домова книга и припомни дебатите по време на промените в конституцията.

Преди дни така го нараче и Румен Радев. 

"Тогава ( по време на дискусиите за промените в конституцията - б.р.) беше казано, че тези хора ще бъдат задължени със закон, но до момента няма промени в Закона за БНБ, в Закона за Сметната палата", обясни той. Заради промените в основния закон над стотина други закона трябва да бъдат променени, но до това все още не се е стигнало.  

"От гледна точка на позицията на управител на БНБ, той няма да си прекрати мандата, може да го прекъсне", поясни проф. Киров. 

Според него няма да се попадне в хипотезата всички от изброените в конституцията като вариант за служебен премиер, да откажат. "След тези хора има отговорни граждани, все някой ще каже:  Няма как да създам конституционна криза", смята проф. Киров. 

И добави, че ако всички откажат, ще има конституционна криза.

Конституцията трябва да предвиди всички хипотези, смята конституционалистът. 

"Без указ на президента, служебниите министри не могат да бъдат назначени", смята проф. Киров.  Според него президентът може да възрази на някои от предложените лица за министри.

Предполагам, че в момента се водят някакви разговори, защото, ако се стигне до тази хипотеза, не може един месец да се чудим", добави той. 

И каза още, че дали ще отидем на избори 2 в 1 зависи най-вече от политическите сили. И след това зависело от умението на президента бързо да бъде формирано правителство. 

Според него се отивало към избори и това било ясно от доста отдавна, защото ако имало воля да се подпише истинско споразумение, двете парламентарни коалиции са щели да го постигнат. Освен това всички знаели кога настъпва момента на ротацията.

Промените за служебното правителство не са окончателни, защото президентът сезира КС, припомни проф. Киров. Поведението на Радев е добронамерено, той ги изчака два пъти по 15 минути, допусна лица, които не трябваше да бъдат при връчването на мандата на Мария Габриел, той е добронамерен в тази ситуация", смята проф. Пламен Киров. 

Регулаторите ще замръзнат до формирането на следващото мнозинство и следващото правителство, коментира още той. Няма проблем Народното събрание да приема и Закон за съдебната власт, ако намери мнозинство, каза още проф. Киров. 

С измененията на конституцията бяха ограничени правомощията на служебното правителство, основната задача е провеждането на частни и свободни избори, беше записано, че ще се приема Закона за служебноото правителство, но в момента е постарому. Няма проблем действащи служебни министри да участват в изборите.Така излиза, обобщи проф. Киров.

Когато президентът назначаваше служебно правителство, той подбираше такива лица, които не участват в изборите, сега това е възможно, смята проф. Киров.

Според него нямало никакав смисъл да се гласува волеизявлението на Мария Габриел, че се отказва от мандата. Предишния път, когато парламентът гласува подобно волеизявление беше при кандидатът на ИТН. Тогава така било решено от Ива Митева, която заедно с проф. Емилия Друмева, на която била ученичка, решили, че щом има издаден указ, трябва да има и гласуване. 

Други от От страната и света

Задържаха двама мъже за измама, представили са се за служители на ГДБОП

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже за измама. На 16.04.2024 г. в гр. София, обвиняемите Б.И. и Г.И. с цел да набавят за себе си имотна облага

Икономист: Жизненият минимум е 1500 лева на човек

Минималната заплата трябва да се достигне жизнения минимум, който е около 1500 лева на човек, а също и да се свърже с инфлацията и производителността на труда

Няма устройствени проблеми с терена, определен за национална детска болница

Няма устройствени проблеми с терена, определен за изграждане на национална детска болница в кв. „Горна баня" в София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството прави това уточнение

"Блумбърг": Компания от Абу Даби иска да купи собственика на "Виваком" и "Нова тв"

Известната като Etisalat телекомуникационна компания от Обединените арабски емирства обмисля дали да придобие United Group, компанията - собственик на "Виваком" и "Нова тв" в България и на много

Няма светлина в тунел "Дупница", шофьорите да се движат внимателно

Шофьорите да се движат с повишено внимание по път І-1 София - Благоевград в двете тръби на тунел "Дупница", предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура"

>