Студът между първа пролет и лятното часово време не удря овошките, само намръщи хората

25.03.2024 23:11
Овощните дръвчета в дворове и паркове вече цъфнаха. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Необичайно едри снежинки прехвърчаха в мразовитото утро днес. От сряда се стопля пак, до 25° през уикенда, когато въртим стрелките напред

Само за ден температурите паднаха с десетина градуса, а на места и повече. От почти летните 22-23 се сринаха на 10-12, в София - 8, като сутрешните едва надвишаваха нулата.

На прохода “Шипка” валя сняг

днес при температура -3°.

Така 5 дни след настъпването на астрономическата пролет и малко преди преминаването към лятното часово време тази неделя март неочаквано ни смрази. А вятърът създаваше усещане за още по-студено.

“Както обикновено се случва през март, в тила на циклона нахлу свеж студен въздух, който понижи температурите с 10-ина градуса. На много места в ранните часове днес при надморска височина 500-600 метра падаха много едри снежинки. Някои от тях бяха буквално няколко сантиметра в диаметър, но естествено, не се образува снежна покривка”, коментира климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

И все пак остана сравнително топло. Циклонът бързо премина през територията на България. Валежите на много места едва достигнаха между 5 и 10 литра на квадратен метър. В Североизточна България, където имаше най-много нужда, са малко повече, каза климатологът.

Според него няма нищо неестествено в бързата смяна на времето. Той припомни, че на 11 март 2022 г., на 24 март 2020 г., на 1 март 2018 г. в ниското (под 500 метра надморска височина)

имаше снежна покривка от 5-10 см,

а на места и 15.

Това е март - месецът, в който температурите могат да достигнат 25-30 градуса и когато може да имаме 20 см сняг, обясни специалистът.

След втората мразовита утрин във вторник, когато и да има слани, няма да са на големи територии, още през деня започва затопляне с поне 5 градуса.

То ще продължи до неделя-понеделник, когато ще стане прекрасна истинска пролет. Температурите тогава ще достигнат до 25, а

на места и до 27 градуса

И точно при такова хубаво време ще преминем към летния час. В неделя в 3 часа местим стрелките с 1 ч напред.

До четвъртък в следобедните часове ще превалява. Оттам нататък се очертава много топла пролет, уверява проф. Рачев.

След понеделник ще усетим 1-2 дни леко захлаждане и до 8 април ще продължи да е топло с температури твърдо над 20°.

Подходящо за ски ще е до края на седмицата. След това евентуално ще може да се кара само на “Маркуджиците” на Боровец и на “Тодорка” на Банско. Но и това не е много сигурно, защото ще е топло и снегът ще е кишав, каза климатологът.

“Няма никаква индикация захлаждането да се отрази на овошките. Снеговалежите бяха много за кратко. Температурите не бяха под критичните. Много от овошките са минали фазата на пъпкуване. Ако нещо не се случи през април като интензивна слана,

ще се радваме на много български плодове”,

прогнозира той.

Студената вълна премина през последните дни през голяма част от Европа, като в понеделник стигна Истанбул с ветрове до 80 км/ч и пороен дъжд.

При тази фаза на цъфтежа три дни с под -2° стават критични

Агрометеоролог: Сланите през април са по-опасни

Не очакваме по-сериозни щети при овошките, дори и да има някакви, ако са в рамките на 10% от цветовете, това няма да се отрази съществено на плододаването и бъдещата реколта.

В момента дръвчетата са в такъв етап, че все още критичните температури за тях са под минус 2-2,5 градуса за различните видове. По-голям проблем ще има при слани и повратни студове след 1-2 седмици през април. Това коментира агрометеорологът при НИМХ Драгомир Атанасов.

От значение за овошките е и продължителността на студовете. Сега обикновено ниските температури са сутрин около 6 часа, но после се затопля. За да има по-сериозни щети, студът трябва да е 2-3 дни, за да се натрупат повредите.

За костилковите - например череши и вишни, са достатъчни около и над 40% от цветовете да направят завръз, за да има добри добиви, каза още Атанасов. Той обясни, че самото дръвче няма как да изхрани всички цветове, затова за него дори е добре да се освободи от част от тях.

Още е рано, но ако има слани през април, дори и при температури над нулата, тогава може да се говори за по-съществени повреди, обясни Атанасов.

Тази година особеното е много топлият февруари, през който в повечето дни е било над 10 градуса и това може да даде някакво отражение. Въпреки че джанките не са със стопанско значение, показателно било, че още тогава те били цъфнали.

Времето е много променливо, прогнозата днес за следващите 5 дни е една, а утре вече става друга, коментира експертът метеорологичните неволи.

Отсега сменяйте с малко напред времето за вземане на лекарствата

 

Един от въпросите, които поставя преминаването към лятно часово време, е свързан с лекарствата за хронични заболявания - дали рязкото отнемане на 1 час в първите часове на неделя предполага синхронизиране на дозите за денощието с биологичната привичка на организма.

Нужно ли е да се започне изтегляне на времето за лекарството с 10 минути по-рано на ден и до неделя да се стигне до естествено изместване на графика? Има мнения и в двете посоки.

Повечето лекари смятат, че “изтеглянето” на времето за вземане на лекарства с един час не предполага неблагоприятен ефект. Техният съвет е: Ако рутинно гълтате хапчето си сутрин в 7, вземете го в 7 и в неделя. Тъй като смяната се случва посред нощ, повечето пациенти дори не я осъзнават. Шеговитият коментар е като във вица за оценката на индианеца за лятното часово време: “Като отрежеш ивица от едната страна на одеялото и я зашиеш за другата страна, дължината на одеялото не се променя”.

По свои наблюдения някои кардиолози смятат, че при вземане на лекарства за кръвно на 6 часа промяната може да доведе до дискомфорт на някои пациенти поне в началото. Реално по-неблагоприятно ще е наесен при преминаването към астрономическо време, защото тогава ще се удължи с час разстоянието между вечерната и сутрешната доза.

Евентуален проблем с промяната на часовото време и лекарствата може да възникне пред хората, които по предписание пият хапчета и хранителни добавки по време на ядене.

За тях е важно да следват предписанието, дори техните биологични часовници да не им съобщават, че е време за ядене. Струва си дозата да се вземе с храна, даже човек да не е гладен. Така ще се изпълни условието, прие което медикаментът ще се усвои най-пълноценно от организма.

Други от От страната и света

Сашко от Перник изчезна за втори път

Сашко от Перник изчезна отново, но го намериха само час по-късно. В 17,45 ч е получен сигнал от баща му Александър Цветанов, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир

МЕУ: Разпространяват се неверни твърдения за удостоверяването на машините

"Министерството на електронното управление няма да допусне внушения, уронващи прозрачността в процеса по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване

Радев прие в резиденцията "Бояна" Вьоса Османи

Държавният глава Румен Радев прие днес в президентската резиденция в "Бояна" президента на Република Косово Вьоса Османи. Двамата разговаряха по теми от дневния ред на двустранните отношения между

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" (Deutsche Bank) в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс

86-годишна жена загина при катастрофа в Сливен

Жена на 86 години загина днес при катастрофа в Сливен, съобщи за БТА говорителят на областната полиция Първолета Мандинска. Инцидентът е станал около 15 ч. на бул. "Стефан Стамболов" в района на кв

>