Как да се защитите, когато шефът безогледно ви товари

26.03.2024 05:29 Димитрана Александрова

И какво ново в Кодекса на труда ви помага да се предпазвате

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Не звучи много "политически коректно", но си е така - работата на началника ви е да управлява подчинените си и с минимална употреба на ресурси да постига максимални резултати. Това се нарича ефективност, а в ресурсите влизат и човешките такива.

Та нищо чудно, че шефът ви се опитва да ви товари с много работа. Ако е добър мениджър, ще спре на границата на риска, защото отлично съзнава, че ваш провал заради негова лоша преценка е провал и за него. Но ако не е добър, може да действа на принципа, че магарето се товари, докато не подвие крака от тежестта.

Какъвто и да е шефът, вие се научете да казвате "не", когато смятате, че не можете да поемете още работа и/или че правата ви са нарушени.

По-добре да обясните защо не сте в състояние да изпълните задача качествено и в срок още когато началникът ви я възлага, вместо да замълчите, да я приемете и да се издъните. Ако успеете да се мотивирате, мениджърът може да се ядоса, но ще е по-малко, отколкото ако мълчите, а после се стигне до провал. Тогава ще сте виновни.

Освен това е много важно човек да знае законните си права и да ги защитава. Шефът отвреме навреме да ви дава допълнителна работа, защото са възникнали извънредни обстоятелства, си е част от практиката във всяка българска компания. Но ако е постоянно, той фактически променя служебните ви задължения. За това има разпоредби в Кодекса на труда.

По принцип, когато сте постъпили на работа и сте сключили трудов договор, работодателят би трябвало да ви е дал и т.нар. длъжностна характеристика. В нея пише какви са служебните ви задължения.

Когато началникът ви товари с допълнителна работа, която излиза извън рамките на тези служебни задължения, той променя въпросната характеристика и трудовия ви договор. Кодексът на труда разпорежда това да става не устно, а писмено.

Според чл. 119 изменение в трудовото правоотношение може да се направи със съгласието на двете страни. Сключва се допълнително писмено споразумение към трудовия договор, в което се изброяват новите клаузи. Измененията в длъжностната характеристика също се правят писмено.

Промените в трудовото правоотношение не могат да се направят примерно със заповед на шефа. Всякакъв друг начин освен допълнително писмено споразумение е невалиден, изтъкват юристите. Но тъй като всяка фирма има право са да си подготвя сама характеристика за всяка конкретна длъжност, много често началникът коригира точно нея и не пипа трудовия договор.

Ако такъв е вашият случай и смятате, че чрез характеристиката работодателят се опитва да измени длъжността, за която сте сключили трудов договор, и да ви вмени допълнителни задължения, които не съответстват на възложената ви с договора работа, можете да се обърнете към съда, съветват юристите.

Преди това е добре да направите консултация със синдикални специалисти или пък с експерти в регионалната инспекция по труда, за да си изясните какви са шансовете ви да спечелите спора с работодателя по съдебен път. Те ще ви разпитат подробно, ще вникнат в конкретния случай и ще ви посъветват как да действате. Няма смисъл да водите дело, ако примерно по обективни причини са отпаднали някакви ваши задължения от характеристиката и работодателят ги е заменил с нови. Или пък ако произтичат от промени в нормативни актове, свързани с вашата длъжност.

То е ясно, че несъгласието да бъдете натоварени с още работа или със задължения, различни от досегашните, и евентуалната юридическа битка за правата ви ще усложнят отношенията с началника. Затова може първо да опитате да преговаряте и да постигнете нещо изгодно за вас - примерно промяна и в договореното възнаграждение, което да бъде вписано в трудовия договор.

Имайте предвид, че началникът, който ви предлага промяна в длъжностната характеристика, всъщност е от почтения вид. В България все още много по-често се случва шефът да товари подчинените си с допълнителна работа без всякакви документи, с устни заповеди. А ако решите да възразите, че това не ви влиза в длъжностната характеристика или пък нищо не кажете, но сами да си припомните какво пише в нея, може да установите, че тя е съчнинена максимално обтекаемо. Нали в компанията са си я писали. И излиза, че всичко, което ви възлагат, не е допълнително, а си е според договорените задължения.

Затова по-добрият начин е да размислите дали ще се справите с натоварването и да спазарите с шефа какво получавате срещу него - пари, друг вид бонуси, гъвкаво работно време и т.н. Както и да е формулирана длъжностната ви характеристика, шефът си дава сметка, че ви увеличава работата. Вероятно е и да ви отговори, че нищо не може да ви даде. Но е важно да покажете, че не сте "будала", който не знае правата си или се примирява, когато му ги нарушават.

А ако получите насреща арогантно отношение, изходът е много ясен - започвате да се оглеждате за друга работа.

За да защитят работниците и служителите, преди две седмици , гласуваха и още промени в Комекса на труда. 

В "Точният човек" можете да прочетете още:

И страхът от неодобрение е страшен

Когато имате шеф като Мечо Пух

Други от От страната и света

Порой блокира пътя за Свищов

Затворен за движение на автомобили е пътят между селата Павел и Совата. Падналите големи количества дъжд са свлекли кална маса на пътното платно, която възпрепятства придвижването

Путин отстранява Сергей Шойгу като министър на отбраната

Владимир Путин отстранява Сергей Шойгу от поста министър на отбраната. Новината е била съобщена в телеграм канала на Съвета на Руската Федерация. Там се казва, че Путин предлага Андрей Белоусов

Белгийският виртуозен тромпетист Ерун Бервартс гостува в София

Още един виртуозен тромпетист се включва в сезона на Софийската филхармония. Белгийският виртуоз Ерун Бервартс - известен както на класическата, така и на джаз сцената ще представи на 16 май

Детето на Божанков простреля неволно 12-годишната си леля – бизнесмен среща рожден ден на жена си с пистолет в якето (Обзор)

Синът ми е в шок, благодарим на Господ, че не се е случило най-лошото, написа във фейсбук политикът В болницата във Велико Търново вадят куршум от крачето на жертвата Изключително нелеп инцидент

Първо в "24 часа": Пенсиите се вдигат с 11%, предлага министър Ивайло Иванов

Пенсиите да се вдигнат с 11% от 1 юли. Това ще предложи служебния министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов на заседанието на надзорния съвет на Националния осигурителен институт във

>