Историчката Бетани Хюз: Впечатлена съм от Варненското злато, пробвах и мекици в Рилския манастир

25.03.2024 01:00 Калина Костова
Бетани Хюз посети Рилските езера. СНИМКИ: SANDSTONE GLOBAL PRODUCTIONS
Бетани Хюз с артефакти в Историческия музей в Петрич
Професорката и архитектът Дора Иванова позират пред паметника на Бузлуджа.
Бетани с булка в село Рибново
Бетани Хюз и Тим Найт снимат Епископската базилика в Пловдив.

През май професорът по история се връща у нас, за да снима втори епизод, посветен на България, за поредицата си "Съкровища с Бетани Хюз" по Viasat History

Бетани Хюз е професор по история, автор и тв водещ. Родена е в Оксфорд, Англия, през 1957 г. и е специалист в областта на класическата история. В поредицата си “Съкровища с Бетани Хюз” по Viasat History показва познати съкровища, както и нови находки, изследвайки историята на човечеството.

- Г-жо Хюз, докато снимахте в България епизод, посветен на страната ни, който е част от третия сезон на поредицата “Съкровища с Бетани Хюз”, кое наше историческо и културно наследство ви впечатли най-много?

- Прекарах чудесно в България. Мисля, че останах най-впечатлена от златото и от необикновената история, която имате. Особено Варненското злато (става въпрос за Варненския халколитен некропол - б.а). Тук говорим за 5000-годишна история -

най-старото обработено

злато в света

Проследихме пътя му през историята на България - от Елинистическата епоха до Късното средновековие. Най-доволна съм от възможността да покажа на света, че България е богата не само на злато, но и на умения то да се обработва.

- Предполагам, че сте разговаряли с местните. Коя легенда, история, които ви разказаха, истински ви заинтригува?

- Харесаха ми митовете за Рила планина. Красивата история за жени и мъже великани и фактът, че в езерата всъщност са сълзите на тези жени великани. Плачели са, че цветът на природата наоколо бива унищожен. Това е много древна история, но в известен смисъл посланието е насочено към екологията. Преживяването да съм там и да си представям тези легенди, беше наистина специално за мен. На теория, ако се вгледате, може да видите тялото на един от гигантите да лежи там, на хълма. За мен това е не само огромно удоволствие, но и истинско откритие. 

- Запозната сте с периода на комунизма и социализма в България. Ще бъде ли интересно тази част от историята ни също да бъде разказана?

- Винаги съм смятала, че не трябва да се преструваме, че историята не се е случила. Опасно е да трием епизод от миналото, без значение колко болезнен е бил той. Като историк, радиоговорител, тв оператор и съответно гост в нечия страна съм длъжна да говоря за подобни ситуации с голям респект и разбиране. Именно това се опитахме да постигнем, докато снимахме в България, както и със самата поредица. Посетихме и Естония, Азербайджан и Грузия. Опитахме се да разкажем тяхната история и да представим съкровищата им с максимално разбиране и прозрачност.

Споменахме комунизма, защото би било странно да не го направим. Но целта на поредицата е да не бъде политически насочена. Пътувайки по света, се интересувам от самата история и от опита на хората, които са я преживели - от древната до модерната история. Не празнуваме лошото минало, но признаваме, че то се е случило. 

- Това е тема, която често предизвиква скандали на политическа основа тук в България.

- Същото се случва и във Великобритания. Постоянно дебатираме дали определена статуя трябва да остане, дали някоя сграда трябва да бъде разрушена. Невероятно, но няма правилен или грешен отговор. Всичко това зависи от хората, живеещи в държавата. Важното е, че в “Съкровища с Бетани Хюз” се опитваме да предадем цялата история - от праисторическото минало през Древността и Средновековието чак до съвремието. Би било цензура, ако не споменем конкретни аспекти от миналото.

- Колко време останахте в България, за да снимате епизода? Възможно ли е да се върнете пак у нас и да разкажете на света повече за държавата ни?

- Чудесен въпрос. Останахме 2 седмици - крайно недостатъчно. Влюбих се в страната ви. Дойдохме отчасти благодарение на подкрепата на фондация “Америка за България”, както и за този епизод. Наистина съм им благодарна, защото е важно светът да чуе невероятно богатата история на България. Добрата новина е, че през май-юни се връщаме в страната за

Фестивала на Розите

Така че догодина ще има втори епизод за съкровищата на България. Нямам търпение!

- Посетили сте Рилския манастир. Опитахте ли известните мекици, които приготвят там? Кое наше ястие ви допадна най-много?

- О, да, пробвах ги. Аз съм вегетарианка, а вашата храна е много подходяща за вегетарианците. Имате много вкусни торти и пайове. Трябва да призная, че изпих доста българско вино, за което разбрах по-късно, че е сухо. Връщайки се в Лондон, казах на приятелите ми, че трябва да поръчаме още българско вино.

Където и да отида, винаги опитвам местната храна, правя си масаж или отивам на спа, ако е възможно. Пренощувах в Рилския манастир, беше толкова спокойно. Събудих се на разсъмване с песента на птиците. И знаете ли, това беше много красиво преживяване. 

- Когато се върнете тук, може да посетите и Бачковския манастир в Родопите.

- О, чудесно, отворена съм към всякакви идеи!

- Англичаните учат ли за българската история?

- Не съвсем. Истината е, че историята, която се учи в английските училища, е особено ограничена. Това е една от причините да създадем поредицата. Има толкова необикновени истории за културно богатство навсякъде по света, не само в Древен Египет, Гърция или Рим. Пример за това са археологичните разкопки и историята на България. Ето защо подобни продукции, гледани от милиони хора по света, са важни - разбираме историята, и пред нас стои цял пъзел, а не само отделни парченца. 

 

 

Други от Интервюта

18-годишните, на които им пука: Умни сме и искаме да сме новите политици – възпитани, модерни, чуващи и обединяващи

Виктория Танева, Дорина Иванчева, Пламен Младенов и Емануил Караиванов са 12-класници в 9-а френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София - дългогодишен участник в програмата "Училище

Красимир Вълчев: На 100 инженери в пенсия идват само 45 млади - да направим тяхното висше безплатно

Със 150-те милиона може да се освободят и студентите в природо-математическите специалности. Стипендиите обаче са по-добрият инструмент за проблема с достъпа до образование

Никола Минчев: С тези все по-грозни нападки между ГЕРБ и ПП-ДБ, става все по-трудно връщането на масата на преговорите

Възобновяването на предходната управленска формула, подчертавам – без активното участие на ДПС по всякакви въпроси, изглежда сложна задача към този момент, казва зам

Пенчо Милков: Работим за гражданите и за бизнеса - Русе е на първо място по социални услуги, растат инвестициите

Стремя се да съм винаги свързан с русенци. Редовно обикалям райони и квартали. Това ми позволява да усетя пулса на града и да изслушвам нуждите и проблемите на хората

Българският елит: С финансово, а не интелектуално надмощие

Новите елити на България още прохождат. Разчитат изключително на финансово, не на интелектуално надмощие. Образованост, цивилизованост, честност - не виждам да са техни приоритетни характеристики

>