Макс Верстапен бесен след отпадането: Голяма глупост, нали?

24.03.2024 20:48
Макс Верстапен излиза от болида си, обгърнат с дим от потушаването на пожара в дясната му задна спирачка. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Голяма глупост направихте, нали?” бяха първите думи на Макс Верстапен, след като той отпадна по време на Гран при на Австралия. Това се случи след 43 старта и близо 2 години. Предния път фатална бе отново пистата “Албърт Парк” в Мелбърн на 10 април 2022 г.

Макс потегли първи, но още в първата обиколка Карлос Сайнц с “Ферари” го задмина. След това започна да излиза пушек от задната му дясна гума, последва по-ниско темпо и прибиране в бокса с пламтяща спирачка. Там пожарът бе потушен, но пилотът приключи със състезанието.

“Все едно карах с включена ръчна спирачка от самото начало”, заяви по-късно Верстапен. Причината била залепнал диск на спирачната система.

Така пътят бе открит за двоен успех на “Ферари”. Това също не бе ставало от повече от 2 години, като за последно се получи на 20 март 2022 г. в Бахрейн.

Карлос Сайнц финишира спокойно пред съотборника си Шарл Льоклер, като му подари най-бързата обиколка. Така испанецът още веднъж засрами босовете на екипа, които предпочетоха да освободят него, а не Льоклер, за да направят място на Луис Хамилтън.

“Предлагам на всички да си махнат апандисита през зимата”, се пошегува испанецът след победата си. Реално той е единственият до момента в последните два сезона, който е фиширал пред “Ред Бул” в състезание.

След двете ферарита завършиха Ландо Норис и Оскар Пиастри с “Макларън”, а съотборникът на Верстапен Серхио Перес остана едва пети.

Шестото място бе за Фернандо Алонсо с “Астън Мартин”, но той бе наказан с 20 секунди след състезанието и така се свлече на осмо място след съотборника си Ланс Строл и Юки Цунода от RB.

Според стюардите Алонсо е предизвикал катастрофата на Джордж Ръсел с “Мерцедес” на излизане от 6-и завой в последната обиколка. Телеметрията показала, че Алонсо натиска спирачки 100 метра преди мястото, в което е спирал 56 тура в състезанието, като преди това има още едно забавяне. Това изненадало Ръсел и той направил рязко движение с волана и се обърна на пистата. Алонсо получи и 3 наказателни точки за провинението си.

Закъсалият здраво тим на “Заубер”, който чака да стане “Ауди” от 2026 г., бе глобен 5000 евро, след като един от болтовете на гумата на Валтери Ботас изскочи от автомата за завъртане и се оказа на бързата пътека в бокса.

Двойни точки записа и “Хаас”, като Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен завършиха 9-и и 10-и.

Провалът на Верстапен ще влоши доста положението в “Ред Бул”, смятат специалисти.

То дойде от факта, че собственикът на 51% от акциите тайландец Чалерм Йоовидхия смята да направи скандалния Кристиан Хорнер изпълнителен директор на цялата компания. Това ще стане за сметка на австрийските мениджъри начело със сина на Дитер Матершиц - Марко.

Хорнер е в основата на огромния сексскандал във фирмата, след като пускал доста интересни намеци към дама от екипа във Формула 1. Той бе оневинен от “Ред Бул”, но жената се обърна към ФИА за допълнително разследване.

Други от Други спортове

Стилияна Николова спечели историческата европейска купа с първите "крос битки"

На полуфинал с бухалки Стили отстрани Боряна Калейн в българско дерби Стилияна Николова спечели първата в историята европейска купа по художествена гимнастика.  Състезанието се провежда в Баку

Шахфест с награден фонд 1700 лева стартира този уикенд в Пловдив

Могат да се включат всички желаещи Ежемесечният международен шахфестивал „Първи уикенд" с награден фонд 1700 лева ще стартира тази събота от 9,30 часа в Централния клуб на пенсионера на бул

Щангите ни пред изхвърляне от Париж 2024 заради дълг към международната федерация

България е заплашена да бъде изхвърлена от олимпидата в Париж в щангите, но не заради някакви измислена причина като присъствието на Алан Цагаев в залата, а заради дълг към международната федерация

Йоана Илиева донесе олимпийска квота за България във фехтовката

Най-добрата българска състезателка по фехтовка Йоана Илиева спечели първо място на сабя в олимпийската квалификация в Диферданж (Люксембург) и заслужи квота за игрите в Париж това лято

Пловдивският гребец Кристиан Василев спечели олимпийска квота за Париж 2024

Пловдивчанинът Кристиан Василев спечели олимпийска квота за Игрите в Париж това лято. Той  завърши втори във финал "А" на скиф на квалификационната надпревара

>