Коментар на седмицата №2: Сглобката и изкуството на пазарлъка

24.03.2024 17:33 Валери Найденов
Мария Габриел и Николай Денков

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 2 с над 31 300 прочитания.

Аз ли съм единственият демократ в България?

Коалиционните пазарлъци между ГЕРБ и ПП-ДБ всеки ден ни радват с иновации – виждаме принципно нови методи за извиване на ръце. Те са нови в политиката, но не и в бизнеса, където пазарлъкът винаги е бил нещо средно между театро, оперета и чалга.

Ето например една типична хватка, препоръчана от големия майстор на пазарлъка Доналд Тръмп в класическия му труд по темата. Водите дълги преговори и накрая стигате до договор, стискате си ръцете, но оставяте самото подписване за утре. На другия ден обаче пристигате умърлушен. Цяла нощ сте смятали, смятали и какво се оказва – при тези параметри на договора сте на загуба! Сори. Кратка пауза и забивате последния пирон: “Но вижте, ако вие поемете транспортните разноски, имаме сделка!”

В бизнеса тези номера са не само изкуство, но и наука, която много сериозно се преподава. “Харвард” е известен със своите професори по дисциплината. Нищо чудно

нашите харвардци да са я изучили там,

а после да са я преподавали в своите тукашни харвардски курсове, където вербуваха основните кадри за партията ПП.

Трябва да признаем, че харвардските методи за пазарлък постигнаха цяло чудо в първите 9 месеца от сглобката. Все едно да си купиш “Кремиковци” за 10 лева, плюс “Булгартабак” за бонус. Но сега е мъка, тъй като ГЕРБ вече се окопити и също извади торбата с триковете. Този номер с министрите, които са предложени, без да ги питат, е гениален. Той извежда пазарлъка на нови художествени висоти.

Коментаторите и другите кибици се държат като силно изненадани и дори възмутени, защото те са коне с капаци. Те не схващат природата на дискурса. Те приемат за основа, че това са политически преговори и следователно би трябвало да се водят в името на държавата и нейния народ.

А всъщност това наистина са си

бизнес преговори между 2 фирми. Никакъв народ

тук не играе Пазарлъкът е за повече контрол върху паричните потоци. Вечерта има сделка, само не е подписана. На сутринта единият казва: “Аз цяла нощ смятах, смятах и нещо сметките не ми излизат. Дайте външното министерство и тогава имаме сделка”.

Когато 2 фирми се надлъгват, какво общо може да има народът? Той отдавна е отчужден и от партиите, и от политиката. А без него политиката е като кораб без котва – носи се по теченията и от време на време плаши моряците като Летящия холандец.

Като казах холандец, сещам се за най-важното, което никой политик, коментатор и експерт не споменава, все едно е въжето в дома на обесения – тези сглобки, разглобки и хронични пазарлъци са напълно закономерни и дори неизбежни в държавите, където се практикува партийнолистовата избирателна система. Това е диагнозата.

Много пъти съм давал примери с Франция между Втората световна война и 1958 година, Италия до 1992 г., когато правителствата падаха като круши на всеки 5-6 месеца и мафията си имаше държава. Подобно е положението до ден днешен в Нидерландия и в Белгия, а и в съседна Гърция беше така, докато не се сетиха да дават по 50 мандата бонус на първата партия. Тяхно право - те са родили демокрацията, на тях се пада да я погребат.

В Нидерландия например премиерът Марк Рюте си подаде оставката още през юли миналата година, тъй като партията му се срина на изборите, но продължава да е омагьосан премиер и до ден днешен - новото мнозинство се пазари, пазари, пазари и пак се пазари, но така и не успява да сглоби сглобката. Горкият Рюте, той е заключен в премиерската килия като Едмон Дантес в замъка Иф и така му е омръзнало, че даже пусна България в Шенген.

Най-лошото нещо в една държава е хаосът. България живее в класически партийнолистов хаос вече 4 години, а може би и 34, но чудно защо нито политици, нито коментатори казват диагнозата и в никакъв случай не споменават лечението – мажоритарен вот, за който вече гласуваха три четвърти от българите. Аз ли съм единственият коментатор в България, който се бори за демокрация? Май така излиза – само аз съм толкова наивен. Не ми пука, защото съм пенсионер.

Благодарение на тези псевдоизбори

в нашата родина се оформиха 3 суверена - един виртуален и 2 реални

1. Виртуалният суверен е народът, защото той е такъв само на хартия, подобно на японския император. За японците той е свещен, но никой не го пита за нищо.

2. Вътрешен реален суверен е олигархията с нейните партии, които благодарение на партийнолистовата система са напълно освободени от влиянието на народа. Няма случай да са го послушали за каквото и да било.

3. Външен реален суверен, условно наречен “посолството”. Битката за новата сглобка се води между фракциите на втория суверен, а третият играе ролята на рефер, който ту вдига жълти картони, ту червени, ту свири дузпи.

Подобно на футбола любим похват на политическия играч е да “плонжира за дузпа”, все едно противникът играе мръсно. Един пример – още щом се зададе краят на деветмесечен мандат на сглобката, в медиите се появиха

слухове за трети списък “Магнитски”,

в който ясно за кого ще става дума. Не му трябват министри на ГЕРБ, да не стане по-лошо!

Каквото повикало, такова се обадило - шефът на “Медиана” пък предупреди по радиото: “ПП-ДБ се намират в много слаба позиция. Предсрочни избори ще покажат чудовищни за тях резултати. Те ще трябва да се борят за между 4-о и 6-о място, с Корнелия Нинова, “Възраждане”, ИТН, а вероятно и с нови политически формации”. С други думи, по-добре налягайте си парцалите и дайте силовите министри на ГЕРБ.

Не че имам нещо против, нито пък за, но няколко дни преди това и “Алфа Рисърч”, “Маркет линкс” публикуваха изследвания, в които ПП-ДБ са си пак втори с 5 пункта разлика, колкото е било винаги. А какво се получава? Едните плашат с третия суверен (Магнитски), другите с първия (избирателя). Уви, Магнитски е по-силен коз.

Пърженият въздух си е част от пазарлъка. Тръмп силно го подчертава в своя бестселър “Изкуството на сделката”. Цяла глава е отделена на медийните игри заради един небостъргач или едно голф игрище. Но има нещо в тази книга, за което родният политик изобщо не се е договедил. А то е – питай всекиго за неговото мнение, само не и експертите!

Например когато смята да купува някаква недвижима собственост, Тръмп говори с жителите в околността, разпитва таксиметровите шофьори, учителите. Пита за престъпността, магазините, транспорта. Според него така научава много повече за възможностите на имота, отколкото може да му каже една консултантска фирма. А оттам нататък използва своите инстинкти. Това е по-активният подход. Консултантите дълго бавят, вземат много пари, а накрая никаква полза.

“Когато става дума за умни решения - съветва Тръмп, - и най-изтъкнатият комитет от най-високоплатените консултанти не може да се мери с група обикновени хора с достатъчно акъл и много пари.”

Амин.

Други от Анализи

Стига с този Путин и Сорос, приберете ги някъде

Трите начина да откажем и последния избирател Силно съм разтревожен за състоянието на предизборното говорене – то се превърна в досаден дуел между контрадезинформацията и дезинформацията

Ако днес беше 10 юни...

Ще има ли сглобка? Кой ще получи първия мандат от Радев?  Петото за последните дни социологическо проучване преди началото на официалната предизборна кампания затвърждава двете противоположни тези

Изборите в Скопие: Европа на дузпата

Един предизборен клип на СДСМ казва много, включително за “Б комплекса” Футболистът с цветовете на Северна Македония прави чудеса с топката. Докато жонглира

Едни отчаяно чакат апокалипсис, други работят да са безсмъртни, демокрацията гасне

Разликите между страха от ядрена война и тревогата от климатична катастрофа* Днес живеем сред утайката на времето. Усещането за обреченост се споделя от всички страни на политическия спектър

Защо словенчето вече има шанс да живее 10 г. повече от българчето (Графики)

Апокалиптични изказвания изкривяват истинската картина. Да, демографията ни е трагична! Могат ли политиците да увеличат "двойно и тройно" раждаемостта у нас

>