Тревога: Геоинженерството може да се окаже кутията на Пандора

23.03.2024 20:15 Мария Незнакомова
Слънчевото геоинженерство може да предизвика непредвидими екстремни явления, опасява се част от научната общност. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Тече дебат дали да не се забрани модифицирането на слънчевата енергия, а  ако се правят опити - да има общ регламент

Редица представители на научната общност са на мнение, че т.нар. слънчево геоинженерство крие неподозирани подводни камъни и опасности. Според тях, вместо да донесе спасение, то може да се окаже кутията на Пандора.

Подобни проекти може да предизвикат например истински температурен шок, когато бъдат прекратени - температурите ще започнат да се покачват още по-бързо от преди. Възможно е те също така да предизвикат междудържавни конфликти, ако една държава използва климатично хакване, за да охлади определен район и това предизвика проблеми за други страни.

“Слънчевото геоинженерство се стреми да осигури бърза мярка за временно охлаждане на земната атмосфера през времето, необходимо за намаляване на концентрациите на основните атмосферни парникови газове, въглероден диоксид и метан, което е бавен процес - обяснява д-р Хенс Холтвьот, специалист по геология от британския университет “Тисайд”. - Знаем, че рискът от сериозни екологични щети в резултат на слънчеви геоинженерни мерки като инжектиране на големи количества серни съединения в атмосферата е огромен. Въпреки че може да се постигне известно охлаждане, изкуствените промени в температурата могат също да доведат до преразпределение на валежите, което не просто обръща моделите, донесени от изменението на климата. Промените в разпределението на валежите биха повлияли също на сухоземните екосистеми и селскостопанското производство по начини, които в момента са непредвидими.”

В края на февруари Швейцария предложи в ООН да бъде създадена експертна група, която да проучи както възможностите, така и рисковете от слънчевото геоинженерство, което подсказва, че част от проектите вече са в доста напреднала фаза. Предложението предизвика противоречиви реакции, понеже издига модификацията на слънчевата радиация в реално решение и допринася да се нормализира нещо, което все още е много преждевременно и хипотетично от научна гледна точка.

Пак през февруари в доклад на Програмата за околната среда на ООН бе посочено, че понастоящем широкомащабното или оперативно внедряване на технологии за модифициране на слънчевата радиация не е необходимо, жизнеспособно, разумно или достатъчно безопасно, като се има предвид ограниченото научно разбиране и несигурността относно потенциалните въздействия и непредвидените последствия. От програмата посочват още, че слънчевото геоинженерство не може да замени намаляването на емисиите на парниковите газове.

Европейската комисия на свой ред призова за международни разговори по потенциална рамка за справяне с опасностите и проблемите на управлението на модифицирането на слънчевата радиация.

Не всички възможни ефекти са напълно разбрани, но учените вече знаят, че разпръскването на аерозоли в стратосферата би предизвикало киселинен дъжд и би влошило озоновия слой. Това също би повлияло на валежите, потенциално влошавайки катастрофалните метеорологични системи - вече влошени от изменението на климата - в някои райони. Други по-катастрофални ефекти могат да излязат наяве с по-нататъшни изследвания.

Подобни проекти и технологии будят такива противоречия, че има изследователи, които дори са на мнение, че те веднага трябва да бъдат прекратени. 

Арти Гупта е професор по глобално екологично управление и политика в университета “Вагенинген” в Нидерландия. Той е един от инициаторите на отворено писмо срещу публичното финансиране на соларни геоинженерни изследвания - писмо, подписано от повече от 450 учени, посочва “Дойче веле”. Групата твърди, че дори с обширни симулации и моделиране единственият начин да се разберат напълно рисковете и ефектите от слънчевото геоинженерство е напълно да се разгърне технологията, заключвайки бъдещите поколения в геоинженерна атмосфера. “Бихме опознали този вид необратими последици само когато те действително се проявят”, казва Гупта.

Групата също така твърди, че лобистите за изкопаеми горива биха могли да използват модифицирането на слънчевата радиация за допълнително забавяне на действията за намаляване на въглеродните емисии. Учените, подписали писмото, смятат, че слънчевото геоинженерство никога не може да се управлява по справедлив и приобщаващ начин и решенията за промяна на планетата неизбежно ще бъдат доминирани от богати и могъщи нации за сметка на по-бедните страни.

В началото на 2024 г. физици и биолози написаха друго отворено писмо, в което зоват за цялостна международна оценка как подобни интервенции биха повлияли на климатичните рискове в регионален и глобален мащаб.

И все пак независимо от резонните предупреждения не са малко и онези, които са убедени, че не може да се случи нищо по-страшно от онова, което вече се случва, и то е началото на шестото масово изтребление на видовете на Земята.

Други от От страната и света

Решено: Извънредно заседание на парламента във вторник въпреки кампанията

За извънредно заседание ще се събере парламентът във вторник, въпреки предизборната кампания. Това е било решено на председателски съвет в Народното събрание, свършило преди минути

Прокуратурата обвини жената, крала кутии за дарения от магазини в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 38-годишна жена за кражби на четири кутии за дарения, извършени в условията на продължавано престъпление

Партиите решават за извънредно заседание на парламента, ще спасяват 1% скок на пенсиите

Да има ли извънредно заседание на парламента, както настояват от ПП-ДБ - това ще решава председателския съвет, който се събира в този час. Заседанието е насрочено за 10

Европейските борси откриха със спад след девет дни растеж

Европейските пазари откриха днешната си търговска сесия със спад, с което сложиха край на девет дни растеж под натиска на корпоративни резултати, съобщава Си Ен Би Си

Жена е пострадала при катастрофата на Околовръстното в София (Видео, снимки)

Жена е пострадала при катастрофата на Околовръстното в София тази сутрин. Тя е откарана в "Пирогов", съобщиха от СДВР.  Катастрофата е станала между мотор и кола в локалното платно на Околовръстното

>