Станишев и Първанов на форум за съдбата на БСП

23.03.2024 00:18 Константина Костова
Георги Първанов и Сергей Станишев участват в среща за съдбата на БСП

Иван Таков създава движение в БСП - "Бузлуджанци"

Сергей Станишев и Георги Първанов участват във форум „За бъдещето на БСП и лявото". Целта на срещата е да се проведе свободен разговор как да бъдат възстановени партийните структури и каква ще е съдбата на партията и лявото като цяло. В срещата в зала 6 на НДК участват Иван Таков, Ваня Григорова, както и леви хора от цялата страна.

Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите след терористичното нападение в Русия вчера, както и в памет на патриарх Неофит.

Днес сме в състояние на превзета партия. Така започна речта си евродепутатът и бивш премиер Сергей Станишев. Днешната инициативата връща надеждата, заяви той и добави, че не бива да се пропуска шансът днес за разговор за бъдещето на БСП. Постоянната перманентната гражданска война, която се води в БСП унищожава партията, стана ясно то думите на Станишев. Ръководството като че ли се храни от това да воюва. Отдалечава се от лявата политика, каза той.

За Станишев трябва да се завърне "духа на другарството". Мразим се повече помежду си, отколкото с политическите опоненти. Трябва да се търси широко ляво обединение, смята още Станишев. Според него БСП трябва да предложи проевропейски политики, които са леви. За него няколко въпроса вълнуват хората. Първият въпрос е за войната и мира, който вълнува най-много хора и най-много ги плаши.  България не си е намерила място в ЕС, прави ни периферни, не търсим мястото си в там, каза той. Трябва да си спомним нуждата от формиране на силни, реални политики.  

„Вашето участие е израз на тревога за бъдещето на БСП. Нашата партия е на кръстопът в организационно и политическо отношение. Ценностите все още стоят в програмите на БСП, но връзката е прекъсната", обясни и председателят на БСП – София Иван Таков. Работата ни е блокирана от междуличностни конфликти, каза той и добави: БСП се превърна в брокер, за да преустрои мнозина. По думите му преди по-малко от 8 години БСП е издигнала президент на България, а днес БСП е пета политическа сила в Народното събрание и на последните избори са гласували над 4 пъти по-малко хора. „Тясното ръководство дели членовете на наши и ваши.", каза той.

Направихме една от най-добрите кампании, победихме кандидатът на ГЕРБ, но на втори тур победата ни бе открадната, но не сме се отказали, категоричен бе председателят на БСП-София. Напълно наясно сме, че с този председател на БСП не може да се разберем. Не може да си говорим на езика на ценностите, не може да се разберем на езика на принципите, добави Таков. Партията загива, каза Таков. Има ни нас, БСП има мисия, освен само това да бъде убежище на собствен интерес. За него високата цел сега е възраждането на партията. Таков заяви, че БСП отново ще е силна партия.

Предлагам да създадем движение в БСП, което да наречем "Бузлуджанци", заяви Иван Таков пред социалистите, недоволни от управлението на сегашния председател Корнелия Нинова. Те посрещнаха идеята с бурни ръкопляскания.

Преди два дни членове на Националния съвет на партията се обявиха срещу нов мандат на Корнелия Нинова начело на БСП. В позиция до медиите се заявява, че трети неин мандат като лидер би бил противоуставен.

Напълно разбирам чувствата и тревогата ви накъде върви БСП, обърна се към пълната зала 6 в НДК Ваня Григорова. Буквално утре ни предстоят европейски избори, какво правим? Явяваме се разпокъсани?, пита Григорова. Според нея партии и формации, които навяват скръб и жалост, няма как да спечелят.  "Трябва да сме част от масови движения, а не бутикови партии, които се побират в един кабинет", категорична бе тя. Битката за София не е приключила, припомни Григорова и напомни, че делото за изборите не е приключило. За нея е възможно следващият удар да към целостта на коалицията. Няма 20% гласуващи за дясното, има хора, които не гласуват за лявото, каза още Григорова.

Други от От страната и света

Как да познаете дали от високомерие не саботирате успеха си

То ви пречи да получите ползи от другите, защото изначално приемате, че нямат какво да ви дадат "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата

Челна катастрофа между бус и тир на пътя Ботевград - Мездра, 9 са пострадалите (Снимки)

Челна катастрофа между бус и тир е станала малко преди 20 ч. на път Е-79 в отсечката Ботевград – Мездра, след с. Новачене в посока Мездра. От Спешна помощ потвърдиха за инцидента и заявиха

След потопа - в Плевен издирват във фейсбук номерата на колите си

Над 50 л/кв. м за час наводниха къщи, пропадна асфалт Жълт код за силен вятър в Източна България днес Наводнени къщи, хора без ток и паднали дървета оставиха след себе си обилните дъждове в

Кандидат за депутат не спря за проверка на пътя, отказа тест за дрога

Кандидат за депутат не спря на полицията за проверка на пътя, а след това отказа тест за дрога. Около 21,00 мъжът оказал да спре на екип на Специализираните полицейски сили и бил преследван  в

Главчев предупреди: Резултатите от изборите ще се забавят

Президентът пък приканва кандидатите за ЕП да кажат как ще защитават националния интерес по темата за войната в Украйна За забавяне на официалните изборни резултати предупреди отсега служебният

>