49 от пленума на БСП: “Не” на нов мандат на Нинова. Тя: Излъчете си кандидат и елате на прекия избор (Обзор)

21.03.2024 23:30 Лиляна Клисурова
ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА
АСЕН ГАГАУЗОВ
Калоян Паргов е председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ)
ПЕТЪР МУТАФЧИЕВ
ИВАН ТАКОВ

Срещу нов мандат на Корнелия Нинова начело на БСП се обявиха 49 от членовете на Националния съвет на партията - над 1/4 от пленума.

Направиха го в остра позиция до медиите, в която заявяват, че трети неин мандат като лидер би бил противоуставен.

Под текста са се подписали знакови за партията имена като Дора Янкова, Емилия Масларова, Иван Таков, Калоян Паргов, Милко Недялков, Петър Мутафчиев, Трифон Панчев и други.

В подписката фигурира името и на Асен Гагаузов, който

доскоро беше част от екипа на Нинова

като член на Изпълнителното бюро. Бившият регионален министър от кабинета “Станишев” обаче подаде оставка заради действията на “Позитано” на местните избори в Сливен. Тогава не бе зачетено желанието на структурата неин кандидат да е Минчо Афузов, а бе издигнат срещу него Кольо Милев.

“Само с ново ръководство на БСП и с активните усилия на общинските организации ще изпълним отговорната политическа цел - запазване на социалистическата идея и единение на лявото политическо пространство в България”, се казва в позицията на опозиционерите. Интересен факт е, че тя бе изпратена от имейла на БСП - София, два дни преди дискусията за съдбата на БСП и бъдещето на левицата като цяло, която Иван Таков и столични социалисти организират в събота.

Самата Нинова все още не е заявила публично дали ще се кандидатира отново за лидер. “Не съм решила,

ще го реша, когато дойде времето”,

каза тя и в четвъртък. Като обясни, че човек не се кандидатира сам, трябва да има номинации.

“БСП е единствената демократична партия, в която лидерът се избира от всеки един от членовете. Събрали се 50 души да искат оставката на Нинова са нищо. Казвам им - излъчете си кандидат за председател и елате на прекия избор”, каза Нинова пред bTV. И призова опозицията си дотогава да не пречи на политиките, които БСП прави. Ние работим за хората, те за постове, допълни тя.

“Общото между тези хора е бизнес групата в БСП - организаторите са онези, които години наред използват БСП за лични цели”, каза Нинова.

Близки до нея обаче тълкуват в нейна полза партийния устав, според който лидерът има два мандата.

“В устава пише “два мандата председател на партията”. Г-жа Нинова има един мандат като председател на партията. Няма закон, който да действа със задна дата. Когато въвеждахме мандатността за председателите - това влезе в сила от момента на приемането. Това не е тълкуване на Георги Свиленски, а се учи в първи курс на Юридическия факултет”, обясни преди време в интервю за “24 часа” зам.-шефът на червената група Георги Свиленски. Според него и други близки до Нинова депутати

мандатите ѝ се броят след въвеждането на промените в устава,

с които се разписва и прекият вот. Преди това в партийната конституция лидерът беше записан като председател на Националния съвет, тъй като се избираше от конгреса.

Трети противоуставен мандат ще е груба политическа грешка, предупреди в края на януари обаче един от най-силните поддръжници на Нинова - Румен Овчаров.

Несериозно е да се тълкува уставът на БСП, че Нинова има право на нов мандат - тя може да стои и по-дълго от Путин начело, но от това левите само ще се топим като ланския сняг. Това предупреди пък създателят и почетен председател на АБВ Георги Първанов в интервю за "24 часа", което можете да прочетете в петък на сайта и в хартиеното издание.

Други от От страната и света

Виолета Коритарова подписа 57 споразумения за финансиране на общински проекти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма за общински

Евтим Милошев се срещна с директора на летищния оператор на морските ни летища

Бяха обсъдени съвместни действия за рекламиране на дестинация България и бъдещо сътрудничество Министърът на туризма Евтим Милошев се срещна с д-р Франк Кванте – глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop нa

Отстранени са част от проблемите за издаване и замяна на шофьорски книжки

Отстранени са проблемите при част от процедурите за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство, съобщиха от МВР. Проблемът е отстранен днес по обед и системите

Преизбраха Петя Димитрова за председател на УС на Асоциацията на банките в България

Петя Димитрова – главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет (УС) на "Пощенска банка", беше преизбрана единодушно за тригодишен мандат в управителния орган на Асоциацията на

Васил Терзиев призна грешка за "Патриарх Евтимий"

Отчитам като слабост на проекта за промените в движението по бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" липсата на още по-силна предварителна комуникация

>