Всички поръчки над 10 000 лева в регистър при НАП и митниците, те ще разрешават плащания по тях

21.03.2024 20:21 Румяна Денчева
НАП и митниците ще проверяват плащанията по всеки договор, изпълняван с публични средства, ако стойността му е над 10 000 лева.

Всички договори за обществени поръчки или други, при които се плаща с публични средства, трябва да бъдат вписани в регистър към НАП и митниците.

Това предвиждат промени в наредба, изготвена от финансовото министерство и публикувана за обществено обсъждане. Тя описва условията и реда за разплащания с публични средства. Промените се правят заради нови текстове в данъчно-осигурителния кодекс, които вече са в сила. С тях бе намален прагът на договорите, при които трябва да бъдат уведомени приходните агенции - от 30 000 на 10 000 лв.

В приходните агенции трябва да бъдат дадени номер и дата на договора, срок и стойност, с кого е подписан, както и банковата сметка и нейният титуляр, по която ще се извършват плащания.

НАП и митниците ще правят проверка, преди да бъдат преведени пари. Целта е да се установи дали получателят има задължения към бюджета. Ако се установят такива, те се прихващат от плащанията по договора.

За да бъде осъществен този контрол, всички разпоредители с бюджет задължително уведомяват приходните агенции за размера на сумата 10 дни преди самото плащане. В случаите на липса на писмен договор се посочват данни за първичните платежни документи, въз основа на които се превеждат сумите.

Промени в предоставените данни по сключен договор или по уведомление за предстоящо плащане се правят в 5-дневен срок от настъпването им.

Задължението за подаване на информация е и за договори по европейските програми, а за общините, и по програмата за саниране.

НАП и митниците трябва да получат информация и ако бъде издаден изпълнителен лист  за над 1000 лв. по сключен договор.

 

Други от От страната и света

В различни дни погребват Теди и Кристиан, експертизата с колко е карал джипа и бил ли е дрогиран може да се забави с месеци (Обзор)

Проверяват дали е бил правоспособен водач, след като са му отнели 27 контролни точки Като малък искал да става полицай, тази година прекъснал следването си заради слаб успех “Ето го нашето полицайче

Пропуснати ползи за милиарди, ако и през 2025-а не въведем еврото, но още има шанс

БНБ и банковият сектор са готови, но държавата не е Подготвя се кампания "Честен търговец" за предотвратяване на злоупотреби при замяна на лева с евро Ще има тестово отсичане на 8 млн

Рампа и асансьор за 120 000 лв. облекчават достъпа до сградата на болницата в Сивщов

Днес кметът на Свищов д-р Генчо Генчев и управителят на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович" Илиян Венков, съвместно с представители на общинска администрация и на фирмата изпълнител провериха работата на

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" от новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС

Жена от Костенец даде 5000 лева на ало измамници, излъгали, че синът й убил дете

Жена от Костенец е дала 5000 лева на телефонни измамници, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР – София. Жената потърсила вчера помощ в полицията около 16:55 часа

>