Чатбот в Бургас предупреждава за скоба на колата, записва детето на градина или ден за сватба, помага за данъци онлайн

21.03.2024 09:15 Тони Щилиянова
Бургас предлага много електронни услуги за бързо и качествено обслужване на живеещите в града.
С чатбота може да се наеме и плати за електрически велосипед.

"Смарти" е най-новото попълнение в дигиталното портфолио на града

Бургас е умен град, захранван от стотици интелигентни устройства, които улесняват живота на хората в града, на чието разположение са все повече онлайн услуги.

"Интегрираната градска платформа "Смарт Бургас" непрекъснато се актуализира", каза Весна Балтина, зам.-кмет по стратегическо развитие, екология и дигитализация.

Промените са в посока заплащане на още електронни услуги през различни платформи и приложения, включително и електронния GIS на Бургас (географска информационна система за предоставяне на данни чрез отдалечен достъп до специализираните дигитални масиви) със специализирана информация за кадастъра на града.

Това приложение е предимно за специализирано ползване, но се ползва от

гражданите, които могат да вадят комбинирани
скици

Приложението дава достъп до различни тематични карти на града – за паркиране, за местата за изхвърляне на отпадъци, за зелената система на града и др.

В платформата "Смарт Бургас" могат да се наблюдават в реално време пътната обстановка, градският трафик, улиците в ремонт, местата за паркиране.

В информационно табло са синтезирани данни за нивото на водните басейни, чистотата на въздуха и как и къде да изхвърляте разделно отпадъци.  За инвеститорите се предлага информация за свободните терени в индустриалните зони, както и статистика от бизнес картата на града.

"Смарт Бургас" дава и информация за полезни мобилни приложения, културни и исторически забележителности в региона. За още по-голямо удобство общината надгради платформата с вайбър канал "Смарт Бургас", в който чатбот помага на потребителите.

Виртуалният асистент е най-новото попълнение в дигиталното портфолио на Бургас. Всеки ден "Смарти" помага на десетки хора да паркират, да пътуват, да плащат онлайн или просто да получат полезна информация за Бургас и дигиталните услуги.

С негова помощ може да се запази дори дата за сватба, и то не само на познатите локации в Бургас, но и на остров Света Анастасия.

"Идеята бе дигиталните активи на Бургас да бъдат по-достъпни

за гражданите чрез различни канали, за да се централизира достъпът", казва Даниела Алексиева, управител на "Иновационни системи". И съветва, когато дадена платформа се посещава за първи път, да се направи регистрация.

"Нашата пренасочва директно и когато имаш такава регистрация, всичко става много по-бързо. Можеш да си поръчаш скица, да си провериш данъците, да запишеш детето в детска градина, да платиш за паркиране или да си купиш билет за градския транспорт", казва Алексиева.

В новия вайбър канал е събрано всичко на едно място, достъпно през един вход.

"Със създаването на вайбър канала обръщаме внимание на теми като транспорт, паркиране, различни събития от календара на града", убедени са от общината.

"Здравейте, аз съм "Смарти", чатботът на "Смарт Бургас". Тук може да заплатите синя или зелена зона, да намерите бърз достъп до разписания, маршрути и превозни документи на градския транспорт, актуални новини и събития в града" – това е първото, което ще прочете всеки във вайбър канала. След това "Смарти" приканва да се избере опция за достъп до информация и услуги.

В сектор е-услуги са "Електронни заявления", "Местни данъци", Административни услуги с КЕП, еGIS. С няколко стъпки се осигурява достъп до различни секции и подсекции според нуждите на потребителя.

Ако изберете "Електронни заявления", можете да запишете детето в детска градина, да му поръчате обедно меню в училищния стол или да направите абонамент за млечна кухня.

През "Местни данъци" чатботът ви помага с

плащането, но трябва да имате ПИК от НАП или
е-подпис

"Паркиране", "Градски транспорт", "Вело Бургас" и "Бургас днес" са други опции, които улесняват потребителите.

"Градски транспорт" дава информация за разписания и маршрути, цената на билетите, как да се ползва билетната система. Има и достъп до две приложения, чрез които се следят маршрути и разписание в реално време, през него може да се купи и билет.

А част от добре развития велотранспорт на Бургас са електрическите велосипеди и наемането им чрез мобилното приложение Burgas Bikes.

В "Бургас днес" има изключително полезна информация за това какво се случва в града – културни събития, новини, интересни туристически обекти, които могат да се посетят. Има и впечатляваща виртуална разходка.

Няма проблем, харесвайки концерт или театрална постановка, да си купите билет онлайн с помощта на "Смарти".

Всичко това се случва през линкбилдинг - вградени линкове към дигитални приложения, обясняват IT специалисти.

Предоставянето на много дигитални канали, осигурявайки повече входове за достъп към е-услуги, е богатство, което даваме на бургазлии. Ако те се интересуват от конкретно събитие, отиват в "Календар събития", а после веднага се прехвърлят към мястото за е-плащане.

"Това е юзърфрендли начин – всички съществуващи дигитални канали се свързват, за да бъде достъпна всяка електронна услуга", обяснява Алексиева.

Още една опция ще бъде въведена скоро. Чрез смартплатформата и вайбър канала бургазлии ще получават информация за глоба при поставяне на скоба на атомобила им, но и ще могат да я платят онлайн.

Други от От страната и света

Картина на Клод Моне беше продадена за почти 35 млн. щатски долара на търг в Ню Йорк

Картина на френския импресионист Клод Моне беше продадена на търг на "Сотбис" в Ню Йорк за почти 35 млн. щатски долара, предаде БТА, цитирайки АФП и аукционната къща

Предаваме на Италия албанец, търсен за 11 престъпления

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил допусна изпълнение на Европейска заповед за арест от 20.08.2021 г., издадена от съдия по предварително разследване при Първоинстанционен съд в гр

Илиян Павлов: Проектът за "Патриарха" е съгласуван. Два пъти повече са велосипедистите

Имаме двойно увеличение на велосипедистите, които използват новите велоалеи. Около 1900-2000 нови велосипедисти използват новата организация на движението

Курсът на еврото стигна двумесечен максимум

Курсът на еврото се покачи до двумесечен максимум в сутрешната търговия днес, съобщават германски сайтове за финансова информация, предава БТА. Единната валута се котираше за 1

514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации

514 са подадените проектни предложения по процедурата „Разработване на иновации в предприятията" по програма „Конкурентоспособност". Проектите на фирмите са за общо над 250 млн. лв

>