Повече щастие в България - за 11 г. се изкачихме с 63 позиции в индекса на ООН (Графика)

21.03.2024 07:08

Младите у нас по-радостни от останалите възрастови групи

Сърбия, България и Латвия са страните с най-голям ръст в класацията за най-щастливите страни в света за периода 2021-2024 г, в сравнение с този за 2006-2010 г. Това сочи доклад, публикуван под егидата на ООН. В общата ранглиста за 2024 г. сред 143 държави България е на 81-о място, като според информацията младежите ни до 30 години са много по-щастливи от останалите възрастови групи у нас. В доклада от 2013 г., когато изследването е било проведено сред повече държави, страната ни е заемала 144-о място. Това е скок от 63 места.

Докладът се изготвя въз основа на шест основни критерия - социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и липса на корупция. За седма поредна година най-щастливата страна е Финландия, докато Афганистан, измъчван от хуманитарна катастрофа, откакто талибаните си възвърнаха управлението през 2020 г., остана на дъното в списъка.

За първи път от публикуването на класацията преди 12 години САЩ и Германия не са сред 20-те най-щастливи нации, заемайки съответно 23-о и 24-о място.

Докладът отбелязва, че най-щастливите държави вече не включват нито една от най-големите в света (виж класацията в графиката).

“В първите 10 само Нидерландия и Австралия имат население над 15 милиона. В целия топ 20 само Канада и Обединеното кралство имат население над 30 милиона”, казват авторите. Най-рязък спад на щастието от 2006-2010 г. насам е отбелязан в Афганистан, Ливан и Йордания.

От съседите ни най-напред в списъка е Румъния (32), следвана от Сърбия (37), Гърция (64). Северна Македония е 84-а, а Турция е 98-а.

Докладът установи, че по-младите поколения са по-щастливи от по-възрастните в повечето региони по света - но не всички. В Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия щастието сред групите под 30 е спаднало драстично от 2006-2010 г. насам, като по-старите вече са по-щастливи от младите.

В Централна и Източна Европа пък щастието се е увеличило значително във всички възрасти през същия период, докато в Западна Европа независимо от годините хората имат еднакви нива на щастие.

Неравенството в щастието се е увеличило във всеки регион с изключение на Европа, което авторите на доклада описват като тревожна тенденция.

Други от От страната и света

Разпитват 111 свидетели по делото срещу Омар, прегазил с викове "Джихад" и "Аллах" двама полицаи след гонка (обзор)

Прокуратурата обвини в умишлено убийство сириеца, който дълго лъжеше, че е непълнолетен Роднините на загиналите настояват за доживотна присъда Летящият срещу униформените рейс бил пълен

Пропуснати ползи за милиарди, ако и през 2025-а не въведем еврото, но още има шанс

БНБ и банковият сектор са готови, но държавата не е Подготвя се кампания "Честен търговец" за предотвратяване на злоупотреби при замяна на лева с евро Ще има тестово отсичане на 8 млн

Рампа и асансьор за 120 000 лв. облекчават достъпа до сградата на болницата в Сивщов

Днес кметът на Свищов д-р Генчо Генчев и управителят на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович" Илиян Венков, съвместно с представители на общинска администрация и на фирмата изпълнител провериха работата на

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" от новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС

Жена от Костенец даде 5000 лева на ало измамници, излъгали, че синът й убил дете

Жена от Костенец е дала 5000 лева на телефонни измамници, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР – София. Жената потърсила вчера помощ в полицията около 16:55 часа

>