Изследователи са елиминирали ХИВ от клетки в лабораторни условия

20.03.2024 09:24
ХИВ тест. СНИМКА: Архив

Изследователи са елиминирали ХИВ от клетки в лабораторни условия, което увеличава надеждите за излекуване, съобщава Пи Ей Мидия/ДПА.

С помощта на технология за редактиране на гени, известна като CRISPR-Cas, която получи Нобелова награда през 2020 г., учените успяха да атакуват ДНК на ХИВ, като премахнаха всички следи от вируса в заразените клетки.

Работейки по същество като генетична ножица, технологията реже ДНК в определени точки, позволявайки изтриването на нежелани гени или въвеждането на нов генетичен материал в клетките.

Авторите на изследването обявиха, че целта им е да разработят надежден и безопасен CRISPR-Cas режим, стремейки се към всеобхватно „лекарство за ХИВ за всички“, което може да инактивира различни щамове на ХИВ в различни клетъчни контексти, пише БТА.

Учените, ръководени от д-р Елена Херера-Карильо и част от нейния екип - Юанлин Бао, Чжънхао Юй и Паскал Кроон, от Университетския медицински център (UMC) в Амстердам, Нидерландия, обявиха, че са разработили ефикасна атака срещу вируса в различни клетки и там, където той може да се крие.

Те добавиха: „Тези открития представляват ключов напредък към разработването на стратегия за лечение“.

ХИВ може да инфектира различни видове клетки и тъкани в организма и затова изследователите търсят начин да атакуват вируса, където и да се появи.

В новото проучване, представено на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести, изследователите се фокусират върху части от вируса, които остават едни и същи при всички известни щамове на ХИВ.

Те твърдят, че подходът има за цел да осигури широкоспектърна терапия, способна да се бори ефективно с множество варианти на ХИВ.

Според изследователите тяхната работа засега представлява само доказателство за концепцията и няма да се превърне в лекарство срещу вируса на СПИН още утре.

Те казват, че следващите стъпки включват оптимизиране на начина на достъп до клетките, за да може технологията да обхване по-голямата част от клетките с ХИВ.

Надеждата е да се разработи стратегия, която да направи тази система възможно най-безопасна за бъдещи клинични приложения, и да се постигне правилният баланс между ефикасност и безопасност.

„Едва след това можем да обмислим клинични изпитвания на лечение при хора, за да обезвредим резервоара на ХИВ", обясниха учените.

„Макар че тези предварителни резултати са много окуражаващи, е рано да се обяви, че на хоризонта се задава функционално лечение на ХИВ“, казват изследователите в заключение.

 

Други от Сила за живот

Регулирането на холестерола може да е ключ към подобряване на лечението на рака

Регулирането на нивата на холестерола може да помогне за повишаване на ефективността на лечението на рака, съобщи електронното издание „Медикъл експрес", позовавайки се на датски учени

Ставайте бавно сутрин при магнитни бури, за да не ви се завие свят

В началото на периода се очаква слаба геомагнитна буря. Тя е резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина

Ако искате да живеете дълго, не използвайте асансьор

Изкачването на стълби намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 39% и от ранна смърт с 24% Вероятно ви се е случвало да се окажете пред пълен асансьор, чиято врата се затваря с мъка под носа ви

Проф. Милена Георгиева: Учените са прави, гените не са виновни, че дънките не ни стават

Проведеното изследване е с висковъглехидратен и високомазнинен режим на хранене, но без резултат В Техническия университет в Мюнхен са тествани 10 гена, но засега няма данни

Умен чорап разпознава със сензор невидимо опасна походка

Южнокорейски изобретатели създадоха електронен чорап, който открива опасен начин на ходене, свързан с диабет и лошо кръвообращение. Медицинското апаратче предотвратява рани

>