Вижте къде бяха бунга-бунга вечеринките на Берлускони (Снимки)

19.03.2024 23:05 Виолина Христова, Рим
В бившата резиденция на Берлускони е новото седалище на чуждите медии в Италия
„Ветрилото”, в което е и логото на „24 часа”
Палацо Грациоли отвън
Кръглият бар
Част от залите и салоните
Повечето тавани са с ценни стенописи
От прозорците се вижда центърът на Рим
Стълбите към етажа
Веранда на етажа
Една от залите за пресконференции
Президентът Серджо Матарела на откриването

И „24 часа" е с лого в новото седалище на Асоциацията на чуждестранните медии в Италия

Преди години всички,които минаваха пред знатния Палацо Грациоли в сърцето на Вечния град, виждаха денонощната охрана пред неговия вход.Тук, на Виа дел Плебишито, беше римското седалище на покойния бивш премиер Силвио Берлускони. Той наемаше част от сградата от 1995 до 2020 г. срещу 40 хил.евро на месец. Това беше и неговата лична резиденция, в която приемаше не само институционални, а и лични гости.Много често сред тях бяха атрактивни момичета - скрити зад тъмните стъкла на луксозните коли, те влизаха в двора на сградата, за да гостуват на вечеринките на бившия премиер. В световните медии те станаха известни като „бунга-бунга" партитата на Берлускони.

От март в едновремешната негова резиденция вече е новото седалище на Асоциацията на чуждите медии в Италия. В.„24 часа" също постави логото си във „ветрилото" в залата за пресконференции, на което са символите на акредитираните със свои кореспонденти в Рим медии.

Навремето Силвио Берлускони отиде само един път на пресконференция в старото седалище на Асоциацията на чуждите журналисти, която е основана през 1912 г. Той не обичаше въпросите им, защото смяташе чуждите медии за 90 на сто „леви". Затова нерядко наричаше чуждите журналисти „банда комунисти". Днес кой знае какво би помислил там горе, знаейки, че същите тези медии се разполагат в неговите бивши зали и салони на Знатния етаж в историческия Палацо Грациоли.

Мнозина помнят как едновремешните гостенки на „онези" партита си правиха селфита в тоалетните на резиденцията му, защото в салоните не можеше да се снима. Днес в тези тоалетни и в тези салони, където са гостували и много държавници, приятели на Берлускони, си правят селфита журналистите,неговите вечни „врагове".

Наемът на новото седалище се плаща от италианското правителство. За откриването дойде лично президентът Серджо Матарела,както и министрите на външните работи и на Made in Italy Антонио Таяни и Адолфо Урсо.

"Ролята на свободните медии е решаваща – тя е гарант за свободата на хората",подчерта Матарела на откриването. Самият държавен глава е почетен член на Aсоциацията на чуждите журналисти в Италия и има членска карта. "Не я нося в момента със себе си, защото се надявах,че ще ме пуснете и без да я показвам", пошегува се държавният глава.

Асоциацията на чуждите журналисти в Италия включва 450 кореспонденти от 55 страни, в това число и от българския всекидневник „24 часа".

Палацо Грациоли е историческа сграда, претърпяла много реконструкции и реновации, и е сменила няколко собственици. Началото поставя проектът от XVI век на арх.Джакомо дела Порта, участвал и в проекта за купола на базиликата „Свети Петър". Сградата претърпява радикална промяна след намесата на архитекта на римския барок Камило Аркучи.През вековете сградата е била седалище на посланика на Австрия, на Испанската инфанта и графиня на Лука -Мария Луиза Бурбонска. След това е купена от фамилията на Винченцо Грациоли.

Знатният етаж със 1600 кв.м.площ приютява в момента новото седалище на журналистическата асоциация. Кръгъл бар, две зали за пресконференции, салони с оригинални подове и с ценни пана и картини по стените, стенописи по таваните – това е само част от интериора, сред който чуждите кореспонденти, членове на Асоциацията, ще могат да работят.

Други от От страната и света

Президентът Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България по повод изразеното недоволство и заявената готовност за протести в сектора на

Хакнаха мейла на ГЕРБ, пращат фишинг съобщения

ГЕРБ: От десетина дни името ни се използва за онлайн измами. По избори такива зловредни атаки зачестяват  Електронната поща на ПП ГЕРБ е станала жертва на хакерска атака

Задържани са мъже с канабис и метаамфетамин при проверки в Добричко

Задържани са мъже с канабис и метаамфетамин при проверки, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 14 май, около 19 часа в град Добрич е извършена проверка на двама мъже на 33 години и 22

30 яхти за милиони изгоряха в Хърватия, пожарът още бушува (Обновена, снимки)

Около 30 яхти са изгорели в голям пожар, който избухна през нощта на яхтеното пристанище Медулин на хърватското крайбрежие, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ

Пълна пара за "Хемус", още тази година готови нови 15 км

След 4 години аутобанът ще стигне до Велико Търново С пълна пара се работи по новите участъци на магистрала “Хемус”. След близо 3 години затишие в края на март се възобнови работата по обекта по

>