Редовно се будите около 3 ч нощем? Има защо

20.03.2024 03:00 Любомира Николаева

Приложете техниката 4 - 7 - 8 на д-р Брус за "сънотворен сърдечен ритъм": вдишване 4 секунди, задържане за 7 и 8 секунди бавно и плавно издишване

Хората с непълноценен сън са почти поравно в 3 неформални групи. Първите трудно заспиват. Вторите са неспокойни почти през цялото време. Останалите се будят и не могат да заспят.

По-лошо от това да си в някоя от групите е само да попадаш едновременно в две или направо във всички. Вероятността е голяма, като се вземе предвид, че всеки трети човек в света има симптоми на непълноценна нощна почивка. За отделните видове безсъние невролозите и психолозите прилагат  различните техники за справяне със страданието.

Нито една статистика не претендира за изчерпателност, но в опита на дългогодишните специалисти по съня се повтаря едно много характерно оплакване от хората, които се будят и след това се въртят дълго в леглото, без да могат да заспят отново.

Като по неписано правило се събуждат между 2 и половина и 3 и половина или с толеранс от плюс-минус половин час в двете посоки.

Това не е просто съвпадение, макар че при желание може да се намерят обединяващи външни фактори. Като например време за пътуване по някакво направление на някакви професионални групи, да е час за стартиране на шумни дейности в големи градски райони като сметосъбиране и т.н. В повечето случаи такива предпоставки липсват. Или поне не се повтарят всяка нощ и не могат да причинят трайна щета върху съня.

Медицината, включително нейните интегративни форми, търси отговора в чисто физиологични процеси. Например хилядолетната китайска традиционна медицина обяснява феномена с вътрешния часовник, който по това време отрежда почивка за черния дроб, а ако човек не му е създал условия за това, не може да спи спокойно. Комбинирана със знания на западната медицина, версията е още по-конкретна - който е преял или е вечерял късно, се буди по време на “чернодробния” интервал, защото органът, който се оприличава на химическата лаборатория на организма, не смогва да обработи метаболитния боклук, който сме му струпали в неподходящ час. Теорията има своята логика. Тя почива на доказаните от медицината закономерности организмът да настройва своя вътрешен часовник според светлите и тъмните часове на денонощието. Според философията на източната медицина черният дроб е и органът, който е много категорично свързан с гнева и неудовлетворението. В конкретния контекст тези чувства може да задействат нежеланата вътрешна аларма за събуждане.

Условното програмиране на органите да работят и почиват на интервали в зависимост от това дали е ден, или нощ е наречено циркаден ритъм. Тази биологична програма е в основата и на най-правдоподобната хипотеза за среднощното събуждане, която изтъкват лекарите, ангажирани с безсънието.

Експертът д-р Майкъл Брус, който е написал пет книги за съня и е дал над 1000 интервюта по темата, споделя във видео за широка аудитория стройна теория за биологичната същност на събуждането между 2 и 3 часа. Популярна е сред много невролози.

Всеки се събужда по това време, просто не всеки изпитва затруднения да заспи веднага отново и логично тези хора изобщо нямат представа за моментното си излизане от съня, обяснява лекарят.

Критичният час е маркиран от мозъка чрез хормона на съня мелатонин.

“От следобеда до вечерта основната телесна температура на хората се покачва в своите естествени граници и достига пик около 22,30 вечерта. След това започва да спада и това е сигнал към мозъка да освободи мелатонин. В хода на съня температурата на тялото продължава да пада, но в някакъв момент трябва да се повиши отново.

Когато вътрешните градуси започнат да се покачват, човек преминава в по-лек стадий на сън. И познайте в колко часа се случва това”, завършва риторично специалистът.

В неговата практика оплакването от трудно заспиване през нощта също е сред най-честите, но обикновено успява да научи пациентите си как да преминат в групата без проблеми.

Преди да им даде съвет какво да практикуват, Брус изрежда какво да не правят и подходът му, изглежда, работи по оценка на пациентите.

Първото нещо, което не бива да правиш, е да си гледаш часовника. “Знам, че е трудно, защото всички инстинктивно гледат колко е часът и след това моментално пресмятат сега е 3, а трябва да ставам в 6, и започват да се насилват да спят. Но ще бъда честен: сънят много прилича на любовта - колкото по-малко я търсиш, толкова повече тя търси теб”, казва Брус. Според него най-доброто нещо, което можете да направите, е просто да се отпуснете. Дори да не помогне веднага, не се притеснявайте, че не заспивате, оценете това, че почивката винаги е форма на подмладяване. 

Отпускането е важно, защото по естествен път води до намаляване на сърдечната честота. Пулс около 60 или по-нисък сам по себе си настройва мозъка за сън. “Затова един чисто практически съвет може да е от полза - ако сте се събудили от желание да отидете до тоалетна, направете го, но по възможност на оскъдна светлина. И се върнете веднага в леглото. И се отпуснете. Но ако си мислите така и така съм буден, я да посетя тоалетната, това може да е грешка, обяснява лекарят. Ставането и ходенето напред - назад няма да е само фактор за по-категорично събуждане, а и начин да си ускорите пулса, което не спомага за заспиване.

Ако хората кажат, че тези прости техники се провалят в спалните им, специалистът дава любимия си съвет за укротяване на сърдечния ритъм до “сънотворен”, заимстван от дихателните упражнения: Приложете техниката 4 - 7 - 8 за нощна сърдечна честота: вдишване за 4 секунди, задържане за 7 и бавно и плавно издишване на целия въздух за 8 секунди.

Целта е дробовете да се освободят напълно от остатъците въглероден двуокис. Така в кръвта ще циркулира само свеж въздух и сърцето не трябва да работи толкова усилено, което означава и по-бавен пулс. Точно това според д-р Брус помага най-много за лесно заспиване.

Други от Сила за живот

Регулирането на холестерола може да е ключ към подобряване на лечението на рака

Регулирането на нивата на холестерола може да помогне за повишаване на ефективността на лечението на рака, съобщи електронното издание „Медикъл експрес", позовавайки се на датски учени

Ставайте бавно сутрин при магнитни бури, за да не ви се завие свят

В началото на периода се очаква слаба геомагнитна буря. Тя е резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина

Ако искате да живеете дълго, не използвайте асансьор

Изкачването на стълби намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 39% и от ранна смърт с 24% Вероятно ви се е случвало да се окажете пред пълен асансьор, чиято врата се затваря с мъка под носа ви

Проф. Милена Георгиева: Учените са прави, гените не са виновни, че дънките не ни стават

Проведеното изследване е с висковъглехидратен и високомазнинен режим на хранене, но без резултат В Техническия университет в Мюнхен са тествани 10 гена, но засега няма данни

Умен чорап разпознава със сензор невидимо опасна походка

Южнокорейски изобретатели създадоха електронен чорап, който открива опасен начин на ходене, свързан с диабет и лошо кръвообращение. Медицинското апаратче предотвратява рани

>