Украинката Лина, майка на дете аутист, откри любовта на живота си в България

19.03.2024 14:48 Камелия Александрова
Лина от Украйна и съпругът й Михаил от Берковица

„Никога не ми е минавало през ума, че ще бягам от война, че ще се влюбя в мъж от България. Бях съсредоточена в моя 6- годишен син, който е тежко болен с аутистични пристъпи. Това погълва ежедневието ми. За мен всичко се разви като на филм", споделя украинката Лина, заживяла заради руските ракети в България.

40- годишната Лина Зиаткова откри любовта в България и се омъжи за 48- годишния Михаил от Берковица. Тя е тук от април 2022 година. Идва от Донецк , бягайки от ужаса на войната. Помага й нейна приятелка Ася от София. С нея се запознали в Украйна на конференция с християнска тематика. Тя й съдействала да стигне до Варна и оттам попада в берковското село Боровци в център за младежи, създаден от американската фондация на щедрите благодетели семейство Джуди и Пол Риджуей. Те се грижат за хора с повратни съдби, за сираци, отглеждани в социални домове и останали без професия и препитание.

Посетих един хипермаркет в Монтана да пазарувам и там ме е видял и харесал Михаил. Той ме заговори, а аз му отговарях на украински. Пo- късно ме откри. Предаде на моята позната, че има сериозни намерения и така се събрахме. Любовта помежду ни пламна като искра. Той ми обясни по български, че има такава поговорка че му дошла сляпата неделя. „Преди това мислех, че съм сам и дори се възнаградих с по- хубава кола, теглих и кредит, защото прецених, че мога да го изплащам", разказва младоженецът. Когато видял Лина веднага си казал, че това е съдбовно. Така разбрал, че Бог му дава втори шанс.

И двамата са разведени с по един брак в миналото.

„ Той има син студент, а аз моя обичан 6- годишен син аутист Дамир. Оженихме се на 29 април 2023 година. Уж нямаше да вдигаме сватба, пък събрахме много приятели на гости с голяма торта", разказва Лина.

Съпругът ми работи в пътноподдържаща фирма. Аз бях шивачка в местен цех в Берковица и продавачка в хранителен магазин.

В моята страна Украйна съм работила във военен завод частен с около 30 мъже и те много ме уважаваха. Когато завърших гимназия казах на баша ми че мечтая да си имам сладкарница, а той не ме разбра добре и ме прати да уча за продавачка. Работила съм в супермаркет и бях стигнала до управител в родния ми град Донецк.

В село Боровци попаднах в среда с мили, добри и приветливи хора. Възхищавам се на тукашната природа- слънце, красиви дървета, чиста вода, минерална вода мъжът ми доставя от Петрохан и Спанчевци. Това е божия благодат. Свикнах с живота в България, гарантиран от мира.

„За детето ми, което трудно се развива мечтая за подходяща рехабилитация, за генетически анализ „. Синът й Дамир е красиво дете-физически здраво, но с аутистични пристъпи , хиперактивен и майка му трябва винаги да е до него. Деца в подобно състояние се лекуват, казва с искрица надежда майка му Лина.

- Помагат ли й институциите в България?

„Получих помоши от Червен кръст искам да подготвя документи за постоянно пребиваване в България .Мечтая да събера пари за център Томатис в Бургас и за турската болница в Стара Загора , търся възможност да помогна на Дамир да подобри своето здраве и социална помощ за него. Хората в България са добри, вярвам че и институциите ще ми помогнат.", казва Лина.

Средства за лечението на 6- годишния Дамир се набират по дарителска сметка

Banka DSK

LINA OLEKSANDROVNA ZIATKOVA

IBAN BG12STSA93000029486225

Други от От страната и света

В различни дни погребват Теди и Кристиан, експертизата с колко е карал джипа и бил ли е дрогиран може да се забави с месеци (Обзор)

Проверяват дали е бил правоспособен водач, след като са му отнели 27 контролни точки Като малък искал да става полицай, тази година прекъснал следването си заради слаб успех “Ето го нашето полицайче

Пропуснати ползи за милиарди, ако и през 2025-а не въведем еврото, но още има шанс

БНБ и банковият сектор са готови, но държавата не е Подготвя се кампания "Честен търговец" за предотвратяване на злоупотреби при замяна на лева с евро Ще има тестово отсичане на 8 млн

Рампа и асансьор за 120 000 лв. облекчават достъпа до сградата на болницата в Сивщов

Днес кметът на Свищов д-р Генчо Генчев и управителят на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович" Илиян Венков, съвместно с представители на общинска администрация и на фирмата изпълнител провериха работата на

Поевтиняване на парното и топлата вода предлага "Топлофикация София" от новия ценови период

"Топлофикация София" е депозирала намерение да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС

Жена от Костенец даде 5000 лева на ало измамници, излъгали, че синът й убил дете

Жена от Костенец е дала 5000 лева на телефонни измамници, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР – София. Жената потърсила вчера помощ в полицията около 16:55 часа

>