След дребен спор 31-годишен висшист с психически проблеми удуши майка си в Пловдив (Обзор)

18.03.2024 21:35 Никола Михайлов
Йордан Григоров остава в ареста.
Блокът, в който живеели Йордан Григоров и майка му Тодорка Вакрилова.
Прокурорът по делото Борис Михов потвърди, че Йордан е признал за убийството пред полицай.

Йордан Григоров първоначално отрекъл, но после разказал на полицай механизма на убийството

Съседите не чули викове, не знаят какво е подтикнало мъжа

Спор за нещо дребно станал причина за жестокото убийство на 54-годишната Тодорка Вакрилова в дома й в Пловдив, за което е обвинен синът й Йордан Григоров. "Поводът е наглед малозначителен, но всичко зависи от неговата нагласа и психично състояние към момента", обясни пред "24 часа" наблюдаващият прокурор Борис Михов. 31-годишният мъж имал предходно психично заболяване, бил е лекуван, но без да е освидетелстван и експертиза ще установи дали по време на убийството е бил в състояние да разбира смисъла на постъпките си.

Тялото на Вакрилова е било открито около 20 ч. на 14 март на терасата на апартамента, в който живеела със сина си. Първоначално пристигналите полицаи не открили следи от насилие. 31-годишният Йордан също отрекъл да е убил майка си. Последвалата тройна съдебномедицинска експертиза обаче показала синини и зачервявания по врата на жената. Справка установила, че причината за смъртта й е механична асфиксия от притискане на гръдния кош и шията.

В малкия блок на бул. "Санкт Петербург" в Пловдив съседите не знаят какво би подтикнало син да посегне на майка си. Освен жилището на Тодорка Вакрилова, в сградата има още 10 апартамента. Повечето от обитателите им обаче не познават семейството. "Жена ми си говори с нея, аз само знам, че я нарича Дора. Синът й не съм го виждал", обясни Рики Уолас, англичанин, който живее стена до стена с Вакрилова и Григоров на втория етаж. Във фаталната вечер не чул нищо. Съседки от долу също са изненадали, че не е имало викове. "Много се уплаших, мен ме накараха да ходя горе. Само леглото не беше оправено, сигурно е спяла. Имаше и някаква друга жена там, нейна приятелка", обясни комшийка на Тодорка. Тя обясни, че е засичала 54-годишната няколко пъти, изглеждала приятна и положителна жена.

Прокуратурата повдигна на Йордан Григоров обвинение в умишлено убийство. Самият 31-годишен мъж е завършил езикова гимназия "Иван Вазов" в Града на тепетата, след което и политология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Баща му е бивш служител на полицията, но е разведен с майката. Йордан се интересувал от литература и политика, пишел. В съдебната зала се представи като технически директор във фирма, която обслужвала бивша база на градския транспорт. Близки на Григоров го описват като скромен, свит и притеснителен.

Макар че в началото Йордан отрекъл да е извършвал каквото и да е, впоследствие той разказал пред полицая Александър Диманов механизма на убийството. Мъжът е бил задържан, а на 18 март Окръжната прокуратура поиска от съда постоянния му арест. "Събрани са много гласни доказателства, сред които показанията на най-близката приятелка на починалата Катерина Симеонова", заяви прокурор Михов. Жената разказала за живота на Тодорка, отношенията й с Йордан и как синът й съобщил за смъртта на майка си. Разпитана е била и бабата на обвиняемия, която пък разкрила информация за състоянието му. По същия повод разследващите са изслушали и д-р Красимира Цанкова, която го лекувала преди. "На 15 март е бил изпратен на преглед в психиатрията, но все още не е изготвена експертизата", поясни прокурорът.

Защитата на Йордан Григоров настоя за каквато и да е по-лека мярка, но съдия Славка Димитрова поряза 31-годишния мъж. Тя се съгласи, че показанията на полицая Диманов са косвени, но пък се подкрепят от разказаното от останалите свидетели. Съдия Димитрова посочи още, че минималното наказание, заплашващо Григоров, е 15 години затвор. Съществува и риск той да извърши друго престъпление, ако остане на свобода.

Йордан Григоров има право да обжалва мярката си за неотклонение. Ако се възползва от него, следващото заседание пред Апелативния съд ще бъде на 26 март.

Други от От Пловдив

Пловдив и Лайпциг задълбочават сътрудничеството си

Задълбочаване на икономическите отношения между Пловдив и Лайпциг обсъди кметът Костадин Димитров със саксонската принцеса Теофана фон Саксен и почетния консул на България в провинция Саксония Хайко

Напусна си обичаната пловдивска актриса Ваня Сивинова

Почина обичаната пловдивска актриса Ваня Сивинова.  Тъжната новина съобщиха от Кукления театър в града, където тя работеше почти 50 години . Ето техния пост: "Отиде си Ваня Сивинова

В пловдивските вузове - едни стачкуват, други - не (Снимки)

Половинчата е обявената за днес стачка в пловдивските висши училища, установи репортерска проверка. В най-голямото висше учебно заведение - Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Затварянето на важно кръстовище в кв. "Кючук Париж" се отлага за юни

Предвиденото за днес затваряне на кръстовището между улиците „Димитър Талев" и „Петър Стоев" в район „Южен" се отлага. Това съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта"

Съдят пловдивчанин, опитал да убие брат си след отказ да му даде пари за дрога

Стефчо Ракипов е в ареста от края на октомври 2023 г.  Окръжна прокуратура - Пловдив внесе обвинителен акт срещу 66-годишния Стефчо Ракипов, който на 26 октомври м. г

>