Сирни заговезни е, днес искаме и даваме прошка – ето и имениците

17.03.2024 06:39

Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). Преп. Алексий, човек Божи.

Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). На този ден вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване. Православните християни за последен път преди Великия пост консумират млечни произведения и на следващия ден спират храните от животински характер. На литургията присъстващите си казват: "Простено - прости" и ще навлязат във времето на Светата Четиридесетница.

Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Това е времето на кукерите.

На празничната трапеза се слагат млечни и яйчени продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве. В неделя, също така, се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.

Преп. Алексий, човек Божий

На този ден (17.03.) Християнската църква почита паметта на Св. преподобни Алексий, човек Божи.

Той е роден в древен Рим по време на управлението на Теодосий Велики. Родителите му решили да го оженят много рано, въпреки неговото намерение да се отдаде на Бога. Преди сватбата на Алексий му се явил му се Св. Павел, който му казал: "Този, който обича баща и майка повече от мен, не е достоен за мен."

Пред самия олтар Алекси погледнал кръста с угризения, след което безмълвно напуснал църквата, като изоставил всичките си близки. Прекарал 18 години в манастир в Сирия. Там станал много уважаван свети човек, чието тържествено и безмълвно посвещение често било тема на много дискусии не само между монасите, но и в обществото, на което служел. Почти целия си съзнателен живот светецът, в името на своето обещание към Бога, прекарал в мълчание и укривал своята самоличност. Наказанията и лишенията, на които сам се подложил заради колебанието си, били прекалено жестоки и забулени в мълчание.

Званието "Божи човек" той получил след смъртта си, поради своето себеотрицание и пълно отдаване в служба на Бога.

Имен ден: Алеко, Алекса, Алексей, Алекси, Алексий

Други от Възход и падение

Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта

Зeйн Малик заяви, че не се влюбвал повече истински след раздялата с голямата си любов, модела Джиджи Хадид. "Честно казано се замислям дали наистина съм изпитвал по-силни чувства след раздялата и

Децата от танцово студио „La Cucaracha" с 5 награди на Международен танцов фестивал

Танцово студио „La Cucaracha" в Карлово спечели 5 първи места от 19-я Международния танцов фестивал "Magic World" в Хасково. Възпитаниците на Ева Костова представиха 5 танца в 2 танцови направления –

Брадати жени, дяволи с рога, безполов победител – “Евровизия” май стана балът на чудовищата

Небинарният швейцарски рапър Немо спечели тазгодишното издание на песенния конкурс, който все повече заприличва на политическо предаване “Евровизия и евро-атлантическите ценности..

На 13 май рожден ден имат

Камен Воденичаров, актьор, продуцент, сценарист и режисьор Доц. д-р Пламен Александров, преподавател в Лесотехническия университет, автор на едни от най-добрите зелени композиции у нас Асен Гагаузов

Бъдете здрави. Как? Проф. Сотир Марчев отговаря в “Перото”

Издателство "Труд" представя книгата му днес от 18 ч. Входът е свободен В продължение на 2 часа сладкодумният и много знаещ проф. Сотир Марчев ще дава съвети и ще отговаря на въпроси

>