Над 500 млн. лв. бюджетът за градски транспорт в София

15.03.2024 15:02 Ярослава Прохазкова
Столична община

Разкриват нови линии, няма да вдигат цената билета

София ще има рекорден бюджет за градски транспорт тази година - над 500 млн. лв. ще бъдат инвестициите, които ще бъдат направени в транспорта тази година. През февруари кметът подписа споразумение със синдикалните организации за увеличение на възнагражденията в сектор "Транспорт" и тези пари са налични и са в икономическата рамка за транспорт. Пари за увеличение на заплатите има. Това обяви заместник-кметът на София по направление "Финанси и здравеопазване" Иван Василев.

Държавата ще поеме заплащането за охраната на метрото . 17 млн. лв. сега плаща  общината. Метрото е стратегически обект и е редно държавата да покрива разходите за охраната му, каза заместник-кметът.

С този бюджета ще спрем трупането на задължения в дружествата, каза и заместник-кметът по транспорт Илиян Павлов. Транспортната задача вече била 65 млн. см. - с 4% повече от 2023 г. Парите за това идват от собствени средства, продажба на карти и билети, както и от държавния бюджет. 

Според Андрей Зографски, представената транспорта рамка е само началото на серия реформи и подобрения в транспортния сектор на града. „В бюджета на София залагаме още средства, с които допълнително да подобрим градския транспорт. Започваме да строим общежития за транспортните работници, както и ще изградим 10 комфортни тоалетни и стаи за почивки за водачите. Вече работим по серия мерки за осигуряване на повече БУС ленти и ограничени трамвайни трасета, предстои да въведем и нови линии и да засилим съществуващите, както и ще синхронизираме разписанията, така че гражданите да чакат по-малко по спирките." - обяви г-н Зографски, общински съветник от Спаси София.

Други от От страната и света

Калин Стоянов към новите 92-ма полицаи: Пазете родината и бъдете опора за хората

"Ваш дълг е да служите вярно на Родината, да защитавате живота, правата и собствеността на хората, да бъдете техен пример и опора". С тези думи се обърна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Пускат безплатно в килията на Левски за Нощта на музеите

На 18 май Регионален исторически музей- Велико Търново се включва в инициативата Европейска нощ на музеите 2024. В съботната вечер отворен за безплатни посещения до 23,30 часа ще е музей „Затвор"

Исторически трактат на Петър Богдан, посветен на България, представят за пръв път на "Дондуков" 2

На 21 май, сряда, от 11.00 часа в Гербовата зала на президентската институция ще бъде представена репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела"

Българската иновация Jobee.bg стъпва в 21 държави

Често ли си казвате: „Не мога да си намеря работа", или „Не намирам подходящата, за условията, които търся". В същото време губите излишно време препускайки от обява на обява в различни сайтове

НСО: Оказваме всеобхватно съдействие за разследването на катастрофата

Оказваме всеобхватно съдействие на компетентните органи по воденото следствие. Това съобщи Националната служба за охрана, която излезе с изявление във връзка с катастрофата край Аксаково вчера

>