170 хил. лв. струвало изпращането на първите БТР-и в Украйна

14.03.2024 16:27 Румина Димитрова
Така изглеждат част от БТР-ите, които България изпрати на Украйна.

170 хил. струва изпращането на първите БТР-и в Украйна и те вече са пристигнали. Това обясни министърът на отбраната Тодор Тагарев на пресконференция в Министерството на отбраната.

"Не беше лесна тази задача. Надявам се това да означава съществена помощ за Украйна, за да може тя да защити своите граждани и суверенитет", каза министърът.

Оставката на Тагарев бе поискана преди месец от ДПС и ГЕРБ именно заради забавянето в изпращането на помощта за Украйна. 

Днес Тагарев направи презентация за това как е вървяла процедурата по изпращането на БТР-ите.

Първо през лятото на 2023 г. е имало посещение на украински специалисти, а на 21 юли е взето решение от парламента да бъдат дарени, обясни той. По-късно е подписано споразумение с Киев, одобрено на 20 ноември от парламента. С него е възложено на министъра да започне и логистика за транспортирането. Длъжностни лица от 3 министерства са координирали дейностите.

Споразумението е ратифицирано от парламента на 22 ноември, а на 4 декември президентът Румен Радев наложи вето, напомни министърът. 2 дни по-късно то е преодоляно, но ратификацията на споразумението е направена на 2 януари.

Това отне близо 6 месеца, подчерта Тагарев.

Преместването на БТР-ите към склада за изпращане е започнало на 29 януари и е продължило четири седмици, отбеляза министърът.

Първият ешелон от 30 вагона отпътува на 30 март, последният също вече отпътува. 247 военнослужещи и цивилни служители са се занимали с операцията, а общо разходите за целта надхвърлят 170 хил. лв., стана ясно от думите му.

Запитан можело ли е изпращането да стане по-бързо, Тагарев каза: Мисля, че дадох отговор с тази презентация, която направих. Дали е възможно да се случи по-добре организацията от 2 януари, възможно е, но с 10 дни, не повече.

Тагарев награди трима зам.-министри за техния принос за организирането и изпращането на помощта - Бисер Минчев (Министерство на транспорта), Атанас Запрянов (Министерство на отбраната), Ивелина Дундакова (МВР), както и военнослужещи. Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на патриарх Неофит.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

Летящи коли? Богатите вече ги имат

Десетки хора с много пари вече използват машините с вертикално излитане От началото на 2010 г. инженери и предприемачи по целия свят реално разработват летящи автомобили - устройства

Каримански: Не виждам защо да се събират депутатите на извънредно заседание

Не виждам защо ще се събира Народното събрание, след като НОИ има правомощие да реши пенсиите да бъдат индексирани с 11, а не с 10%, както е по Швейцарското правило

Румен Радев: Ескалацията на войната в Украйна увеличава рисковете за глобалната сигурност

Ескалацията на войната в Украйна увеличава рисковете за глобалната сигурност. Това заяви президентът Румен Радев пред военни по време на церемония за удостояване с офицерско звание

Хванаха дрогиран шофьор в Бургас, в колата му имало 2 кг канабис

Полицията в Бургас залови дрогиран шофьор зад волана. 35-годишният криминално проявен мъж е спрян за проверка в района на бензиностанция на изхода на града

Заради скандалите Европейският съюз за радио и телевизия ще преразгледа правилата на "Евровизия"

Организаторите на песенния конкурс "Евровизия" съобщиха, че ще преразгледат правилата на конкурса, след като някои делегации "не са уважили духа на правилата", съобщи Пи Ей мидия/ДПА

>