Пуснаха две процедури с 535 млн. лв. - за ВЕИ с малки и големи батерии

14.03.2024 15:21 Марияна Бойкова
С тези процедури се цели изграждане на 1425 мегавата мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, заедно с 350 мегавата съоръжения за съхранение на електрическа енергия.

С тях се цели изграждане на нови 1425 мегавата мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, заедно с 350 мегавата батерии

Министерството на енергетиката обяви две процедури за изграждане на ВЕИ с батерии по плана за възстановяване, обявиха от ведомството на Румен Радев.

Първата е „Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност от 200 киловата до 2 мегавата".

Втората е „Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност над 200 киловата".

С тях се предоставя подкрепа за изграждането в електрическата мрежа на нови 1425 мегавата мощности за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, заедно с 350 мегавата съоръжения за съхранение на електрическа енергия. 

Първата - за ВЕИ с малки батерии с инсталирана мощност от 200 киловата до 2 мегавата е с общ бюджет от 107 570 650 лв., безвъзмездното финансиране е за батериите. С финансирането по нея ще се изградят минимум 200 мегавата солари и вятърни централи в комбинация с минимум 100 мегавата батерии.

Няма минимален размер на финансиране, а максималният за предложение за един проект за едно предприятие е в размер до 35 854 000 лева.

Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране е до 50% от допустимите разходи, но не повече от 1 075 706 лева (без ДДС) за мегават.

За да бъде допустимо предложението за инвестиция то трябва да бъде за не повече от 1/3 от общата квотата на капацитета за съоръжения за съхранение по процедурата.

Допустими по процедурата са компании от всички сектори на българската икономика, с изключение на такива от селското, горското и рибното стопанство.

Втората процедура - за ВЕИ с големи батерии - над 200 киловата, но без горен праг на мощността, е за 427 554 438 лв. Ще се финансират проекти за нови ВЕИ със съоръжения за съхранение, но безвъзмездната помощ е само за съоръженията за съхранение на енергия.

Цели се изграждането на минимум 940 мегавата  ВЕИ в комбинация с минимум 200 мегавата батерии.  Няма минимален размер на финансиране, а максималният за предложение за един проект за едно предприятие е в размер до 58 674 900 лева.

Максималното  безвъзмездното финансиране за кандидат е до 50% от допустимите разходи, но не повече от 743 215 лева (без ДДС) за 1 мегават инсталирана мощност на батерия.

Предложението за инвестиция трябва да бъде за не повече от 1/3 от общата квотата на капацитета за съоръжения за съхранение по процедурата. Допустими по процедурата са компании от всички сектори на българската икономика, с изключение на тези от селското, горското и рибното стопанство.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 16,30 часа на 12.06.2024 г., съобщават от министерството на енергетиката.  

Подаването на проектни предложения се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за Механизма (ИСМ) - Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), раздел „Национален план за възстановяване и устойчивост", единствено с използването на валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване" на следния интернет адрес:
https://eumis2020.government.bg/bg/s/800c457d-e8be-4421-8ed9-9e78d0a75c39/Procedure/Active

Други от От страната и света

Умните трупат не пари, а свои хора за успех в кариерата

Идеята да разчитате само на себе си не води към професионални върхове "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

След удара със загинал PR-ът на Кирил Петков - Найо Тицин, открито описва и показва ужаса (Обзор)

Мъж загина след катастрофа с автомобил на НСО, с който съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е пътувал към среща от предизборната кампания на партията във Варна

Над половината заявления за гласуване върнати - хората си бъркат името

За двата вида избори общо са подадени 65 257. 1/3 са за евровота, но от тях едва 9765 са одобрени Над половината от заявленията за гласуване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички

Огромна тапа на изхода на София за магистрала „Тракия“

Огромна тапа се е образувала на изхода на София за автомагистрала „Тракия“. Задръстването започва още от Горубляне в посока Пловдив и е в две колони. На детелината на магистралата има патрули на

Съдът каза “не” на новото движение край НДК (Обзор)

Новата организация на движението около НДК да бъде “безусловно” прекратена. Това постанови Административният съд София-град. Магистратите са приели, че действията на Столична община не се основават

>