Обновената с 5 млн. лв. Дондукова градина да се казва “Иван Вазов”, искат пловдивчани

14.03.2024 10:31 Радко Паунов
Централният фонтан денем блика на височина до 20 м, а нощем е осветен с цветни прожектори.
Паметникът на Иван Вазов се намира на входа на градината открай време.
Пейките ще бъдат разположени под дебелите сенки.
Сухият фонтан е другата водна атракция, която скоро ще бъде пусната.
Павираната отсечка от ул. "Христо Г. Данов", която искат да стане пешеходна.
Централният фонтан в градината с изглед към зала "Лотос" и Природонаучния музей.
Две големи детски площадки са изградени в обновената Дондукова градина.
Работници монтират метални колчета до тротоарите на ул. "Христо Г. Данов".
Павираната улица "Христо Г. Данов" в Пловдив.

Кръгъл фонтан образува букет от струи, а водният стълб в средата се извисява на 20 метра. Нощем представлява феерия от цветове. Това не е единствената атракция в обновената с 5 млн. лв. Дондукова градина в Пловдив, чието откриване предстои със спектакъл през април. Има още няколко шадравана, детски площадки, нови алеи.

Това е първият градски парк у нас, създаден през 1878 г.

по разпореждане на княз Дондуков-Корсаков. И първоначално той носи неговото име. След това се преименува на Градската градина. А сега все по-упорито се настоява тя да се казва "Иван Вазов".

Ремонтът се превърна в исторически, тъй като за него се говореше от 2011 г. Но реално започна през миналата пролет, когато беше осигурено финансирането . Имаше и тежки съгласувателни процедури, защото е паметник на парковото изкуство.

Сега градината блести. Над 60 лампи, наподобяващи фенери, я огряват нощем. Алеите са с нови настилки. Изградени са две големи детски площадки в нея. Няма и помен от старите пресъхнали с десетилетия фонтани. На тяхно място са направени цветни алеи. Изграден е и сух фонтан, а зад зала "Лотос" на Природонаучния музей в съседство блика кълбовиден шадраван. Поставен е и водоскок на гърба на музея, където ще плуват костенурки.

Десетки пейки са стоварени и ще бъдат наредени под дебелите сенки, а в слънчевата част на парка фонтаните ще създават хлад.

Открай време на входа на градината е паметникът на Иван Вазов и след обновяването й настоятелно се чуват гласове тя да бъде именувана на народния поет.

"Все повече хора прегръщат тази идея и тя се превръща в желана от пловдивчани", потвърждава кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Именно той движеше целия ремонт на парка. За да бъде прекръстена обаче,

е нужно решение на местния парламент,

казва той.

В социалните мрежи вече вървят бурни дискусии и везните натежават в полза на Иван Вазов. Както е известно, народният поет живее и твори в Пловдив от 1880 до 1886 г. Това е най-благодатният период за неговото творчество.

Тук той създава знаменитата "Епопея на забравените",

пише най-емблематичните си творби като "Немили-недраги", "Чичовци", стихотворенията "Българският език" и "Новото гробище над Сливница", както и разказа "Иде ли". Занимавал се е изключително с пловдивския театър, като е писал пиеси за него и те са се поставяли в присъствието му.

"Напълно логично е Дондуковата градина да носи името на Иван Вазов", заяви пред "24 часа" литературният историк Младен Влашки. По думите му мястото, където е разположен паркът,

е сърцето на Румелийския Пловдив

А до самата градина, където сега е кметството на район "Централен", е сградата на първото българско списание "Наука", правено от Иван Вазов и Константин Величков.

"Духът на тази градина е свързан именно с Вазов. Живял е на метри от нея - на близката ул. "Бетовен", припомня Влашки.

И историкът Стефан Шивачев смята, че е уместно паркът да носи името на патриарха на българската литература.

Дондукова градината се е наричала за много кратък период, в момента не съществува с такова име в правния мир. Известна е като Градската градина на Пловдив. А Вазов е силно свързан с нашия град. Той е едно от сърцата на Румелийския Пловдив. По време на неговия юбилей през 1920 г. е посрещнат от пловдивчани точно на това място", припомня д-р Стефан Шивачев, изследовател на възрожденската и нова история на града. Той обаче смята, че градината трябва да се казва "Иван Вазов", а не Вазовата градина, защото му звучало селски. "Вазови има много, а патриархът е един", допълва Шивачев.

В полза на народния поет се изказва и дългогодишният шеф на Държавния архив в Пловдив, сега галерист, Недялка Петрова. "Чудесна идея и много уместна", смята тя.

Преди пространството да се превърне в градина след Освобождението в края на 1878 г., е

било старо турско гробище,

а кварталът е известен като "Орта мезар". След разпореждането на Дондуков-Корсаков изграждането на парка се следи от ген. Аркадий Столипин, който отговаря за руското управление на Източна Румелия. Била е оградена, както е прието по онова време в Русия. След 1878 г. с озеленяването се заема швейцарският ландшафтен архитект Люсиен Шевалас.

Идея: Съседната улица "Христо Данов" да стане пешеходна

Цялото пространство около Дондуковата градина е с променен облик. Асфалтът от близката улица "Христо Г. Данов" в отсечката от ЕВН до бул. "Руски" беше премахнат и заменен с паваж. Тротоарите са с нови настилки. Това отприщи ново желание сред част от пловдивчани, които настояват този участък да се затвори за автомобили и да стане изцяло пешеходна зона. "Градът е достатъчно задушен от коли", смята Филка Китова, която живее наблизо.

"Тепърва ще се обсъжда тази идея. Много са институциите, които трябва да се произнесат, а последната дума е на Общинския съвет", коментира кметът Георги Стаменов.

Паветата са наредени както едно време - дъговидно. И много хора се спираха да се възхищават на майсторите. Те са наети от Северна България, защото този тип работници са изчезващ вид, казва изпълнителят Цанко Драгиев.

Според Георги Стаменов тази отсечка от "Христо Г. Данов" има потенциал да стане втора главна улица на Пловдив. Проблемът е, че трябва да се подсигурят места за паркиране за живеещите в тази зона. А колите, които зареждат близките търговски обекти, ще могат да го правят в определен часови пояс.

"Ако се върнем назад във времето, по сегашната главна улица на Пловдив са вървели и тролеи", припомня районният кмет. И дава пример с кв. "Капана", където голяма част от улиците вече са пешеходни. Според него трябва да има повече зони само за хора без автомобили.

Други от От Пловдив

Обвиненият за убийството в Цалапица Рангел Бизюрев застава пред съда

Протест пред сградата на прокуратурата в Пловдив организират близките на убития Димитър Малинов и жители на Цалапица. Гражданското недоволство ще се проведе час преди да започне същинското дело срещу

Шофьор на градски автобус в Пловдив посяга на пътници, нарича ги катъри (Снимки)

Свали хората от рейса, защото го хванали, че продава стари билети Това не му е първото нарушение, каза шефът на "Организация и контрол на транспорта" Шофьор по линия номер 21 в Пловдив спрял рейса

Ральо Ралев осъди страната ни за 5200 евро в Страсбург, погазена е презумпцията му за невинност за подкупа

Бившият кмет на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев е спечелил дело срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и на днешното си заседание правителството е одобрило

Не откриха алкохол в кръвта на Кристиан, който уби себе си и 20–годишната Теди

Кръвната проба за алкохол на 21-годишния Кристиан Екмекчиян, който причини зверска катастрофа на бул. "Руски" в Пловдив и загина заедно с возещата се на предната седалка Теодора Николова, на 20 г

Бившият районен прокурор на Пловдив Чавдар Грошев става заместник на окръжния

Двама нови заместници има окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева и това са Чавдар Грошев и Георги Гешев. Решението за преназначаването е на Прокурорската колегия на ВСС

>