Радев и опозицията се изясниха - никой не разчита на третия мандат (Обзор)

12.03.2024 21:00 Константина Костова
Румен Радев разговаря с Корнелия Нинова и Георги Свиленски.
Тошко Йорданов по време на консултациите при президента
"Възраждане" обсъдиха с президента, че са задължителни нови избори.

2 сценария от 2-ия ден консултации: избори още сега (по Нинова) и наесен (по Костадинов)

 Избори, а не третия мандат поискаха опозиционните партии от президента Румен Радев. Лидерите на БСП, “Възраждане” и “Има такъв народ” се срещнаха с държавния глава във вторник, с което и вторият кръг от разговорите преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство приключи. В понеделник президентът прие последователно ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, но публично не стана ясно на какъв етап са преговорите между тях за ротацията. А на въпроса на Радев трябва ли им още време, Мария Габриел отговори, че би било полезно.

“Умрял парламент”, “агония” и “задкулисие”, описаха и трите опозиционни формации правителството. И настояха, че изходът са предсрочните избори. Колкото по-бързо, толкова по-добре.

“Агонията, в която вкараха България, може да се прекрати само с предсрочни избори” категорична бе Корнелия Нинова. Затова БСП няма да участва в друга конфигурация в този парламент. “Това правителство и мнозинство, вместо да се борят с мафията и задкулисието, ги изпраха и узакониха. Корупцията вече се записва в законите”, каза още тя пред Радев. Приоритетите на кабинета “Денков” изобщо не били изпълнени, за последните 9 месеца управляващите само разпределяли постове и властовите позиции.

“Ако това продължи още 9 месеца, означава още по-голяма несигурност и нестабилност, защото ще разпределят регулаторите, ще овладеят съдебната система, но това гарантира на българския народ несигурност и нестабилност”, коментира Нинова, която бе придружена от заместниците й в групата и партията Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.

Тя смята, че ГЕРБ и ДБ-ПП няма да се разберат сега за ротацията и предсрочните избори ще са скоро.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов обаче прогнозира, че ПП-ДБ и ГЕРБ сега ще подпишат коалиционно споразумение, защото “Промяната” ще приеме всичко, за да не ходи на избори. “Нашата информация е, че Борисов се е договорил с ПП-ДБ да получи главния прокурор”, обяви още пред репортери Костадинов, отказвайки да посочи откъде му е тази информация. “Главният прокурор, който ще получи Борисов, след два-три месеца ще започне да повдига обвинения на министрите на ПП-ДБ. Борисов ще започне да си къса ризата как е принуден да работи с тези разбойници, но трябва да минат два-три месеца за доброто на България”, продължи лидерът на “Възраждане”, развивайки сценария за избори след това. На които ПП дори можело да не влязат в парламента.

Изключително остър бе Костадинов при разговора си с президента заради недопуснатия референдум на “Възраждане” за запазване на българския лев.

“Вие също имате вина, че ситуацията в държавата е такава, защото миналата година беше погазен тежко най-демократичният порив на българите, желанието да има референдум за българския лев. Беше погазена конституцията. Вие трябваше да застанете в позиция за защита на българския народ, а не го направихте”, нападна той Радев. Без решение на Народното събрание няма как да разпиша указ, аз не нарушавам закона, отсече президентът и посъветва този тон да се пази за парламентарната трибуна.

Идеята на ИТН пък е нови избори сега, а след тях новият парламент да излъчи експертен кабинет. Слави Трифонов прати на “Дондуков” 2 Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, които настояха, че след предсрочен вот тежестта на партиите ще е различна.

Йорданов определи преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ като “задкулисен пазарлък за постове, пари и регулатори”. “Тези хора преговарят не за нещо ново и работещо, а повече ни приличат на роднините, които са се събрали в болничната стая, за да решат днес ли да спрат животоподдържащите системи, или да ги оставят да поработят още малко”, обясни пък сценаристът депутат Ивайло Вълчев.

Други от От страната и света

Челна катастрофа между бус и тир на пътя Ботевград - Мездра, 9 са пострадалите (Снимки)

Челна катастрофа между бус и тир е станала малко преди 20 ч. на път Е-79 в отсечката Ботевград – Мездра, след с. Новачене в посока Мездра. От Спешна помощ потвърдиха за инцидента и заявиха

След потопа - в Плевен издирват във фейсбук номерата на колите си

Над 50 л/кв. м за час наводниха къщи, пропадна асфалт Жълт код за силен вятър в Източна България днес Наводнени къщи, хора без ток и паднали дървета оставиха след себе си обилните дъждове в

Кандидат за депутат не спря за проверка на пътя, отказа тест за дрога

Кандидат за депутат не спря на полицията за проверка на пътя, а след това отказа тест за дрога. Около 21,00 мъжът оказал да спре на екип на Специализираните полицейски сили и бил преследван  в

Главчев предупреди: Резултатите от изборите ще се забавят

Президентът пък приканва кандидатите за ЕП да кажат как ще защитават националния интерес по темата за войната в Украйна За забавяне на официалните изборни резултати предупреди отсега служебният

За първи път жена президент в Северна Македония - професор по право

7 години след Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ пак ще определя политиката на Скопие Северна Македония избра първата жена президент в своята история. А издигналата я националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ

>