Световно сопрано дава старт на OPERA OPEN в Пловдив, обещават много силен фест

11.03.2024 13:28 24 часа Пловдив онлайн
Аида Гарифулина ще открие тази година OPERA OPEN в Пловдив. Кадър: Ютюб
Ръководството на операта в Пловдив обещаха много силен фестивал, а кметът Костадин Димитров ги поздрави.

Васко Василев и Соня Йончева също ще участват

Световното сопрано Аида Гарифулина ще е звездата на тазгодишното издание на OPERA OPEN в Пловдив, обяви ръководството на музикалната трупа.  Гарифулина ще открие фестивала на 25 юни от 21 часа на Античния театър (виж пълната програма долу).

Тя е редовен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света включително Кралската опера (Лондон), Ла Скала (Милано), Метрополитен операта (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал.

Тази година се навършва десетилетие от началото на OPERA OPEN и 70 г. от създаването на Пловдивската опера.

Досегашната шефка Нина Найденова, който отиде в борда на НДК, предаде щафетата на новия директор - диригента Диан Чобанов.

Той увери, че това издание на фестивала ще е най-доброто до сега. "Очакваме рекорден брой публика. Участието на звезда от ранга на Аида Гарифулина е комплимент за Пловдив. Специалното издание на OPERA OPEN през 2024 година включва две премиерни продукции с участието на международни артисти. Едната е операта "Кармен" от Бизе с режисьор Урсула Хорнер и сръбското мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор Карлос Кардосо и полският баритон Даниел Мирослав. А другата е балетът „Ромео и Жулиета" от Прокофиев. Спектакълът се поставя от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор, Словения", посочи Чобанов.
А Нина Найденова, която остава в екипа на операта, уточни, че на 16 юни ще има гала концерт на открито на площада с участието на Васко Василев. Той ще излезе на голяма сцена и два чака Пловдив ще бъде музика, каза още тя. А световната оперна прима Соня Йончева посвещава своя концерт на 70 години Опера Пловдив. Той се организира изцяло от нейната фондация, а пловдивската опера ще участва с оркестър и хор.
Опера Пловдив ще отбележи 100 години от смъртта на Пучини с „Турандот" с участието на тенора Хачатур Бадалян, аплодиран на Арена Ди Верона и на сцените на оперните театри в Палермо, Катания, Каляри, Венеция, Варшава, Ванкувър и Болшой театър в Москва, Мариински театър в Санкт Петербург и др. Партнират му солистите на Опера Пловдив Таня Иванова и Евгения Ралчева.
След 5-годишно отсъствие на едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия на Античния театър – „Аида", се завръща с надградена сценографска атмосфера от видео артиста Петко Танчев и хореография от Мариана Крънчева на 20-и юли и 30-и август.
Почитателите на Верди ще се насладят и на спектакъла VIVA VERDI с избрани сцени от най-известните опери на италианския композитор на 3-и юли.
През август програмата на OPERA OPEN 2024 е насочена към почитателите на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията в програмата са „Исус Христос Суперзвезда" от Андрю Лойд Уебър на 21-и август и спектакъла VIVA L'OPERETTA, VIVA L'OPERA с гост-солисти от европейски оперетни театри на 24-ти август.
В годината на Райна Кабаиванска OPERA OPEN 2024 завършва с Гала в нейна чест на 15-и септември с участието на звездите на нейните международни майсторски класове, които вече градят успешна кариера.
„Щастлив съм, че от 2019г. насам имаме надграждане на събитията, които се случват в Пловдив и за мен е огромна чест да приветствам екипа на Държавна опера, че прави така Пловдив да е още по-посещаван", отбеляза кметът Костадин Димитров.
Билетите вече са пуснати в продажба.
А ето и програмата на OPERA OPEN 2024

25.06 OPERA OPEN 2024: Аида Гарифулина - гала откриване , 21 часа
29.06 OPERA OPEN 2024: ТУРАНДОТ - Пучини - 21 ч
03.07 OPERA OPEN 2024: VIVA VERDI - 21 ч
06.07 OPERA OPEN 2024: КАРМЕН - Бизе - 21 ч
12.07 OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев -21 ч
16.07 OPERA OPEN 2024 – ВКУСЪТ НА ВРЕМЕТО: 80 години Кирил Маричков - 21 ч
20.07 OPERA OPEN 2024 АИДА – Верди - 21 ч
21.08 OPERA OPEN 2024 JESUS CHRIST SUPERSTAR - 21 ч
24.08 OPERA OPEN 2024 VIVA L'OPERETTA, VIVA L'OPERA - 20:30 ч
27.08 OPERA OPEN 2024 СЕМЕЙСТВО АДАМС - 21 ч
30.08 OPERA OPEN 2024 АИДА - Верди - 20:30 ч
04.09 OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев - 20 ч
15.09 ГАЛА В ЧЕСТ НА РАЙНА КАБАИВАНСКА - 20 ч.

Други от Афиш

Яйца и концерти ни готвят по празниците в Пловдив - ето програмата

Боядисване на яйца и много концерти включва великденската програма, подготвена за празничните дни в Пловдив. Кулминацията е на 6 май, когато на площад „Стефан Стамболов" до шадравана с пеликаните от

От 450-те хита на Стефан Диомов само 23 ще звучат в мюзикъла “Здравей, как си, приятелю”, но подбрани с любов

Премиерата ще е на 20 и 21 април в Музикалния театър От над 450-те песни, които е написал Стефан Диомов, диригентът и аранжор Георги Милтиядов е подбрал първоначално около 40 от най-известните хитове

Великият китарист Ингви Малмстийн ще изнесе концерт в Пловдив на 20 юни

Един от най-великите китаристи на всички времена Ингви Малмстийн ще изнесе концерт на Античния театър в Пловдив. Шоуто му е на 20 юни. Големият изпълнител  е икона на рок музиката

Eто програмата на Държавна опера-Пловдив до края на март

Ето програмата на Държавна опера-Пловдив до края на месец март. "Дон Карлос" 22 март, петък,  19 часа  Дом на културата "Борис Христов Диригент - Григор Паликаров Солисти - Александър Носиков

Откриват фотоизложба за Антарктида в Природонаучния музей в Пловдив (Снимки)

Природонаучният музей в Пловдив ще бъде домакин за фотоизложбата за Антарктида. Тя ще бъде открита в понеделник, 11 март в 18 часа. Експозицията ще бъде представена от гл. ас

>