Вижте кой спечели "Оскар", "Опенхаймер" стана големият победител

11.03.2024 07:30
Килиан Мърфи взе "Оскар" за най-добър актьор в главна роля за участието си в "Опенхаймер"
Носителите на "Оскар" Робърт Дауни-Джуниър, Дивайн Джой Рандолф, Ема Стоун и Килиън Мърфи (от ляво на дясно)
Кристофър Нолан взе приза за най-добър режисьор
Носителките на "Оскар" Дивайн Джой Рандолф и Ема Стоун
Арнолд Шварценегер и Дани Де Вито участваха в комедийната лента от 1988 г. "Близнаци", сега представиха победителите в две категории на оскарите
Джон Сина се появи гол на сцената
Наградата за най-добра актриса в поддържаща роля взе Дивайн Джой Рандолф за The Holdovers
Райън Гослинг, който влезе в ролята на Кен в лентата "Барби", и Слаш от Guns N' Roses изпълниха хита от филма на Грета Геруиг - I'm Just Ken.
Андреа Бочели и синът му изпълниха Time To Say Goodbay и почетоха звездите, светът загуби миналата година.

"Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан стана големият победител по време на 96-ата церемония по раздаване на най-престижните кино награди, след като има 13 номинации за "Оскар" и взе 7 статуетки, включително и за най-добър филм.

"Клети създания" на режисьора Йоргос Лантимос се нареди на второ място по победи, като прибра 4 оскара, включително в категорията за най-добра актриса в главна роля, която отиде при Ема Стоун.

Водещ на церемонията, която се проведе в театър "Долби", беше отново комикът Джими Кимъл.

"Искам да благодаря на ужасното си детство и на Академията в този ред" - с тези думи актьорът Робърт Дауни-Джуниър прие "Оскар"-а си за най-добра поддържаща мъжка роля и продължи: "Бих искал да благодаря и на ветеринарния си лекар, исках да кажа съпругата си Сюзан Дауни. Тя ме намери, аз бях изоставено кученце и тя ме върна с любов към живота".

"Беше най-изумителното ми пътешествие последните 20 години, благодаря ви", започна речта си Килиан Мърфи, след като взе статуетката за най-добър актьор в главна роля. "Горд ирландец съм. Направихме филм за човека, който създаде ядреното оръжие и за добро или зло, ние вече живеем в неговия свят. Това е за хората, които носят мир на света", добави още той.

Призът за най-добър режисьор връчи големият Стивън Спилбърг на Кристофър Нолан, направил тричасовата драма за създателя на атомната бомба "Опенхаймер". Това е първият му "Оскар".

"Роклята ми се скъса по време на I'm Just Ken. Не ми остана глас! Жените на сцената - вие сте невероятни! Всичките ми колеги в тази категория, споделям статуетката с вас - обичам ви", така започна речта си Ема Стоун, след като получи "Оскар" за ролята си в "Клети създания". Това й е втора статуетка, като първата беше за ролята й в "Ла ла ленд". "Миналата вечер се паникьосах, че може да стане нещо такова. И Йоргос ми каза - слушай, все едно не си ти. И е прав, защото тук е екипът. Ние всички сме заедно и за мен е чест да споделя "Оскар"-а с всеки от актьорския екип. Благодаря за любовта, за грижата. Бела Бакстър ще бъде завинаги с мен!", каза още актрисата.

Ал Пачино представи награда за най-добър филм, която отиде за "Опенхаймер". "Мисля, че всички, които правим филми, си мечтаем за такъв момент. И аз съм си мечтала отдавна за този момент, но ми беше много невероятно, че ще спечелим и главата ми се изпразни", каза продуцентът на лентата Ема Томас. "Причината да стане това е Крис Нолан - единствен той, уникален е! Много съм ти благодарна. Фантастичното е, че работим с хора, че сме екип, а нашият екип беше невероятен", добави още тя.

Актьорите от комедийния филм "Близнаци" от 1988 г. Арнолд Шварценегер и Дани Де Вито отново застанаха един до друг, след като представиха победителя в категориите "най-добри визуални ефекти" и "най-добър монтаж".

Наградата за най-добър костюм беше връчена от кечиста и актьор Джон Сина, който се появи чисто гол на сцената.

"Надявам се да никога да не се налагаше да правя този филм", каза режисьорът Мстислав Чернов на "20 дни в Мариупол", който взе "Оскар" за най-добър документален филм. "Иска ми се да мога да разменя това (статуетката) с това Русия никога да не бяха нападали и окупирали градовете ни. Ако можех, щях да дам цялото си сърце за това Русия да не убива десетки хиляди от моите събратя украинци, да пуснат всички заложници и войници, които защитават страната си, но не мога да променя историята", добави още той.

Изцяло в розово облечен, Райън Гослинг, който влезе в ролята на Кен в лентата за куклата "Барби" направи впечатляващо шоу на сцената на театър "Долби", като изпълни хита от филма на Грета Геруиг - I'm Just Ken. На сцената се появи и Слаш от Guns N' Roses.

Андреа Бочели и синът му изпяха Time To Say Goodbay, като почетоха всички покойни звезди, които светът загуби миналата година.

Ето кой спечели "Оскар":

Най-добър филм: "Опенхаймер"

Най-добър актьор в главна роля: Килиън Мърфи за "Опенхаймер"

Най-добра актриса в главна роля: Ема Стоун за "Клети създания"

Най-добър актьор в поддържаща роля: Робърт Дауни-Джуниър за "Опенхаймер"

Най-добра актриса в поддържаща роля: Дивайн Джой Рандолф за The Holdovers

Най-добър режисьор: Кристофър Нолан за "Опенхаймер"

Най-добър оригинален сценарий: "Анатомията на едно падане"

Най-добър адаптиран сценарий: American Fiction

Най-добър чуждестранен филм: "Зона на интерес", Обединеното кралство

Най-добър анимационен филм: "Момчето и чаплата"

Най-добра кинематография: "Опенхаймер"

Най-добър монтаж: "Опенхаймер"

Най-добри грим и прически: "Клети създания"

Най-добри костюми: "Клети създания"

Най-добри визуални ефекти: Godzilla Minus One

Най-добра оригинална музика: "Опенхаймер"

Най-добър звук: "Зона на интерес"

Най-добра оригинална песен: What Was I Made For от "Барби"

Най-добър дизайн на продукцията: "Клети създания"

Най-добър късометражен анимационен филм: War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Най-добър документален филм: "20 дни в Мариупол"

Най-добър късометражен документален филм: The Last Repair Shop

Други от Новина в снимка

Владимир Зомбори спечели "Като две капки вода" и се просълзи на сцената (Галерия)

Актьорът Владимир Зомбори спечели "Като две капки вода" по Нова тв, с образа на Фреди Меркюри и изпълнението на The Show Must Go On. От вълнение той се просълзи на сцената

Гледките на 4-те сезона: "Райското пръскало"

Деляна Къркеланова е направила красив кадър на водопад "Райското пръскало". Снимката й вече е на страниците на "24 часа" и така участва в новия ни читателски фотоконкурс "Гледките на четирите сезона"

Фотозагадка: Коя е тази известна певица, взета за рускиня в Чили и освиркана от публиката?

Коя е тази известна певица, взета за рускиня в Чили и освиркана от публиката? Жокер: Родът й по бащина линия се нарича Чокоите. Татко й й казвал: "Никога не забравяй това име България"

Гледките на 4-те сезона: Софийското поле

Красива снимка на Софийското поле, заснета от Пролеша, ни изпраща Никол Накова. Кадърът й вече е на страниците на "24 часа" и така участва в новия ни читателски фотоконкурс "Гледките на четирите

Максим Бехар: Шумен - градът с вечната улица “Славянски”

В регионалните приложения "Рестарт" на в. "24 часа" търсим хора, родени в съответния град, но които в момента не живеят в него. Те разказват с много любов и вълнение за приятелите

>