Те са на 17 г., но с големи мечти - станаха посланик за един ден, за да научат как женският глас да бъде чут

10.03.2024 15:43 Евита Смилкова
Льони Руз (вляво), Николета Стойнова и Теодора Вачкова (вдясно) в резиденцията на британското посолство в София СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Вицепрезидентът Илияна Йотова покани победителките от конкурса на “Дондуков” 2.
Н. Пр. Робърт Диксън - посланик на Великобритания СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Николета, Теодора и Льони искат да са инженер, режисьор или лекар, но най-много - да се усещат равни където и да са

На прием един дипломат трябва да бъде приветлив, усмихнат и да вдъхва увереност. Важно е да внимава с езика на тялото си - да погледне госта си в очите, да му стисне ръката и да покаже загриженост към конкретен проблем. Негова задача е да бъде ангажиран и информиран. А когато човек е информиран, си личи, че го е грижа.

На това ме научиха трите победителки в конкурса “Посланик за един ден” Николета от Казанлък, Теодора от Троян и Льони от Ямбол. Те са едва на 17 г., но имат големи амбиции.

Вече сбъднаха една в инициативата на британското посолство в София “Посланик за един ден”. Тя се организира за 7-а поредна година под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Целта е да се даде власт на младите жени.

Конкурсът е по повод Международния ден на жената и окуражава българските момичета да изразят своите възгледи по широк кръг от значими за обществото въпроси. Темата на тазгодишното издание беше “Вдъхновение”, а желаещите да участват млади дами от 8-и до 12-и клас трябваше да запишат кратко видео как биха вдъхновили момичетата да преследват големи мечти и да не се отказват пред трудностите.

Николета Стойнова кандидатствала за конкурса няколко пъти. Успяла да се пребори обаче от трети опит и сега е благодарна за постоянството си. В своето видео представила идеята за платформа, която

да предостави достъп до всички възможности за развитие на една жена

Според Николета хората погрешно мислят, че няма достатъчно възможности и програми, които да помогнат на младите жени. Убедена е в обратното: “Проблемът не е в липсата на възможности, а в това, че ние не чуваме за тях, дори не разбираме, че сме ги пропуснали”.

Пред “24 часа” Николета коментира, че не всеки има равен старт в живота - било то заради заобикалящата го среда или заради семейството. Затова и не всеки е еднакво информиран. Затова и вижда смисъл в създаването на платформа, в която младежите да имат цялата информация за възможности за развитие. Николета се надява в бъдеще да реализира идеята си. Мечтае за повече жени в науката. 17-годишното момиче от Казанлък вече владее перфектен английски език и планира да учи машинно или авиокосмическо инженерство.

Във видеото си Теодора Вачкова пък обяснила, че примерите на млади и успешни жени, които жонглират успешно между личния и професионалния си живот, трябва да бъдат вписани в образователната система в България.

“Имаме много малко информация за това какво са постигнали жените, било то в историята или днес, а тяхната отговорност към света е огромна”, вярва Теодора, която мечтае да се занимава с театрално изкуство.

“Ако момичетата са чували такива истории от малки, те със сигурност ще имат надеждата и амбицията да постигнат повече”, категорична е тя.

Льони Руз кандидатствала за конкурса, за да се предизвика и да излезе от зоната си на комфорт. Спечелила с необикновената си история - за трудностите на младите жени от ромски произход. “При нас е малко по-трудно да преследваме мечтите си, да се изучим”, разказва девойката, която все още се двоуми между медицина и актьорско майсторство. В момента Льони е в професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии със специалност фризьорство. Сигурна е обаче, че ще се изучи. Разказва за трудностите на своето обкръжение. Много от нейните приятелки били принудени да следват строги традиции в семейството си. Една от тях е да се омъжат млади. А това спирало пътя на мечтите им.

Трите момичета се срещнаха и с вицепрезидента

Илияна Йотова, която им връчи сертификат за успешното представяне в конкурса.

“Запазете критичното си мислене, не приемайте униформената мисъл. Търсете и отстоявайте своя почерк!” - с тези думи Йотова ги посрещна на “Дондуков” 2.

В рамките на два работни дни - 6 и 7 март, ученичките бяха включени в работната програма на британския посланик в София Робърт Диксън (повече за неговото участие в инициативата вижте по-долу). Те имаха възможността да се срещнат с представители на различни институции и на гражданския сектор, да общуват с утвърдени в различни професионални сфери жени. Беше им проведено и обучение по лидерски умения. Още в първия ден те присъстваха и на прием в резиденцията на британското посолство.

“Който и да си, първият път, в който ще направиш нещо, ще бъде ужасяващ. Когато станах дипломат и трябваше да изнасям реч за първи път, гърлото ми се беше свило, сърцето ми биеше лудо. Следващият път беше подобен, но бях малко по-спокоен. С опита станах по-уверен - страхът започна да отстъпва”, разказа посланик Робърт Диксън пред 17-годишните победителки. По думите му именно заради това е създадена инициативата “Посланик за един ден” - за да повярва всяко момиче, че може да се справи с всичко, независимо колко плашещо изглежда на пръв поглед.

“Тези три момичета бяха във външно министерство и се справиха брилянтно - представете си втория им подобен опит или пък третия. Бях страшно впечатлен от представянето им”, сподели посланик Диксън.

Н. Пр. Робърт Диксън: София “зарази” държави по цял свят с тази чудесна инициатива

- Посланик Диксън, поздравления за успешната инициатива! Какво провокира създаването на конкурса “Посланик за един ден”?

- Организираме “Посланик за един ден” вече 7 години. Моята предшественичка Ема Хопкинс започна през 2018 г. Тази малка инициатива в България обаче се разраства - над 100 британски посолства по света взеха пример от случващото се тук за Международния ден на жената и вече го прилагат в своите държави. Редица други организации също правят вече такива инициативи. И това е чудесно, защото целта е да се даде платформа - начин да бъдат вдъхновени и овластени млади жени тук и по света да участват като лидери в обществения живот. Толкова често младите жени се чувстват притиснати от обществото, от очакванията на другите, а и по много начини те сами си поставят бариери в това да разгърнат потенциала си и да постигнат нещо значимо. Този конкурс показва на самите тях, че талантливи момичета - точно като трите победителки тази година, са способни да се въплътят в ролята на посланик за един ден, в случая дори са два. Да видят, че всъщност това не е някаква мистерия и те реално могат да видят себе си на подобна лидерска позиция - да отидат в Министерството на външните работи, да участват в дипломатически прием, да се срещнат с бизнеси. Надяваме се, че това вдъхновява.

- Над 60 млади жени са победители в този конкурс. Поддържате ли връзка с тях?

- Вече имаме няколко поколения от талантливи млади жени, преминали през “Посланик за един ден”. Те са продължили развитието си в много посоки - университет, бизнес, помагат на обществото. Тази инициатива им е дала възможност да видят собствения си потенциал. Ние поддържаме връзка с тях. Преди 2 г. празнувахме 5 г. от началото на “Посланик за един ден” - дойдоха всички участници и разказаха как се е развил животът им след конкурса.

- А каква е ролята на вицепрезидента Илияна Йотова?

- Вицепрезидентът подкрепя инициативата от самото ѝ начало. Тя е изключително щедра с времето, което отделя на победителите. Йотова говори с младите жени за важните неща - амбиция, реализиране на потенциал и овластяване. “Посланик за един ден” е възможност за участниците да видят разнообразието в длъжностите, обвързани с власт - това се случва и чрез офиса на вицепрезидента.

- На какво непременно искате да научите момичетата?

- Най-важното е, че със стремеж и отдаденост са способни да постигнат всичко.

Други от От страната и света

Шофьор блъсна мъж и двамата паднаха в изкоп на строеж във Варна, пешеходецът загина

Пешеходец загина при тежък пътен инцидент във Варна. 27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си, качил се е на тротоара и е блъснал мъжа, а след това са паднали в изкоп на строеж

Върховният водач на Иран свика извънредно съвета по сигурност

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, пише Tehran Times.  Спасителните екипи все още издирват президента Ебрахим Раиси

Огромна тапа на магистрала "Хемус" в посока София

Огромна тапа се е образувала на магистрала "Хемус" в посока София, съобщават очевидци във фейсбук групата "Катастрофи в София".  Задръстването започва около 30-40 км в посока София

Военен камион удари кола в аварийната лента на магистрала "Тракия"

Военен камион, движещ се в аварийната лента, удари кола на „Тракия". По чудо инцидентът се размина без жертви. Няколко души тръгнали на екскурзия с бусче

Спасителните екипи още издирват иранския президент Ебрахим Раиси

Спасителните екипи все още не могат да стигнат до мястото на катастрофата с иранския президент заради лошо време - гъста мъгла и дъжд.  По-рано днес бе съобщено, че хеликоптер от конвой

>