Гърдите на показ в Седмицата на модата в Париж

09.03.2024 23:00 Мария Райчева
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
Жената на Роналдо също дефилира на подиума. СНИМКА: РОЙТЕРС
Протестиращи изскочиха сред манекените по време на ревюто на Виктория Бекъм. СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС

Асиметрии, полуголи модели и огромни космати палта се видяха на подиума в Седмицата на модата в Париж. Ревютата за сезон есен - зима 2024/2025 вървяха от 28 февруари до 5 март.

Бяло, тъмносиньо, светлосиньо и сиво са основните цветове, върху които е фокусирана колекцията на "Луи Вюитон". Асиметричните дължини са най-характерната линия при роклите. Модната къща прави и комбинация между различни стилове в един аутфит. Към копринена елегантна рокля с волани добавя право кожено яке, което е по-подходящо иначе за мотор.

"Шанел" обърна специално внимание на аксесоарите, представяйки малки чанти, шапки с огромни периферии и каскети. Плисетата се връщат при официалните рокли с дълбоки деколтета. И в тази колекция асиметричните дължини са основна тенденция. Отпред роклите са съвсем къси, а отзад се спуска шлейф, който е украсен пищно с волани. Не липсва и традиционният за бранда туид. От тази материя са изработени костюмите с къси сака, чиито ръкави са пет пръста над китката, а полите са прави и са до под коляното.

Лансира се и напластяване на материите. Върху поло се обличат две жилетки, като едната се носи закопчана и пристегната с колан, а другата остава отворена.

На мрачна цветова гама основно залага Hermes. Колекцията за следващия есенно-зимен сезон е в пастелно бежово, жълто, зелено. Но са включени също черно и няколко тоалета в червено.

Най-впечатляващи сред предложенията на Стела Маккартни са огромните космати палта, както и тези, изработени от тънки въженца, които също изглеждат много обемисти. Моделите са в снежнобяло, яркосиньо, черно, червено и бежово, а разнообразието идва от дължините, вариращи от такива до средата на бедрото до влачещи се по земята. Дизайнерката продължава линията, актуална вече няколко години, на големите сака с права кройка и големи подплънки. Новото, което внася, е, че ги съчетава с къси панталонки, имитиращи спортни шорти.

Ревюто на Виктория Бекъм със сигурност не е било от най-приятните преживявания. На финала му тя се появи с патерици заради фрактура на левия си крак. А преди това природозащитници изскочиха между манекенките, протестирайки срещу използването на кожи в колекциите на съпругата на Дейвид Бекъм. Охраната бързо се намеси, но основните снимки, които обиколиха света, не бяха на тоалетите, а именно на протестиращите, самата Виктория бе с доста кисела усмивка заради тази намеса в ревюто . Кожените якета, които показа, все пак не бяха нарязани или залети с боя от защитниците на животните.

За представянето на колекцията на Guram Gvasalia в ревюто участваха Марша Крос от "Отчаяни съпруги" и жената на Роналдо - Джорджина Родригес, носеща тишърт с името на известния футболист.

Casablanca и "Сен Лоран" смело разголиха манекенките, обличайки ги с изцяло прозрачни дрехи, само по бодита или с ултракъси панталонки.

Мъжете с дрехи с няколко размера по-големи

Няколко сезона поред жените носеха дрехи поне два номера по-големи. Сега дойде ред и мъжете да се намъкнат в торбестите и обемисти облекла. Само че при тях дизайнерите отиват още по-далеч, правят дрехите свръхголеми. Въпреки че мъжките дефилета бяха през януари, сега също бяха показани няколко колекции.

На ревюто на Guram Gvasalia манекените изглеждаха толкова дребни, че чак нелепи, в костюми, чиито сака стигат до коленете, с гигантски подплънки и много широки панталони, влачещи се по пода. В същия стил са бомбър якетата, ризите, дънките и палтата. Тишъртите също няма шанс да подчертаят тялото, тренирано упорито във фитнесзалата, защото отново са много широки и пак стигат чак до коленете. Всъщност визията е все едно 70-килограмов мъж е облякъл дреха на 200-килограмов.

Военните конфликти в ивицата Газа и в Украйна очевидно са оказали влияние и върху модните творения, защото на подиума се видяха камуфлажни дрехи. Може целият аутфит да е в този стил или да се носят само карго панталони с огромни външни джобове.

Интересно предложение са силно вталените сака, показани от Off-White, пълна противоположност на твърде широките модели. При тях обаче нестандартни са ръкавите. Може да се оставят да висят свободно отстрани, като ръцете се провират през специално изрязани дупки.

Като произведение на изкуството са блузите, изработени изцяло от мъниста. Те са напълно прозрачни, а лъскавите елементи оформят тънка мрежа около тялото.

За разлика от пролетно-лятната си колекция "Сен Лоран" този път връща мъжката визия в колекциите за силния пол. За предстоящите топли дни блузите са с изцяло женски дизайн, за следващия сезон есен - зима обаче показаха елегантни костюми, под които се виждат ризи и вратовръзки. Налаганата цветова гама включва черно, бордо, сиво и кафяво.

Палтата и шлиферите са до средата на прасеца или до глезена и връщат мъжете към мачовската визия.

Други от Възход и падение

Алек си тръгна, без да избере нито Магдалена, нито Надежда на финала в "Ергенът"

Наистина ли един мъж може да бъде влюбен в две жени едновременно? Не, любовта не работи така, смята той "Дами, вие сте перфектни, аз не съм", каза ергенът Алек във видеообръщение към двете

Асен Блатечки режисира пиеса, в която действието се развива в XV в.

“Съкровището на Силвестър” е забавна пиеса, в която сюжетът се развива в ХV век. Главните герои са испански благородник и най-славен пират на западните морета и английски благородник и най-свиреп

„Уроците на Блага" с награда за най-добър български филм на наградите „Васил Гендов"

Съюзът на българските филмови дейци раздаде кино наградите и отпразнува 90-тата си годишнина 16 май 2024, София. На официална церемония тази вечер в Народен театър „Иван Вазов" бяха раздадени

Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Ексцентричният кулинар Лъчезар Чоткин е големият победител в шести сезон на Hell's Kitchen. Той готви рамо до рамо със своята любима Камелия, на която предложи брак в Кухнята на Ада

Ансамбъл "Българе" празнува 22 г. на сцена в НДК

С оригинална режисьорска комбинация от филм, театър, динамични народни танци и песни ще отпразнува 22 г. от създаването си Националният фолклорен ансамбъл "Българе"

>