“Том и Джери” и “Мечетата” решават кой да е шеф на БФС, равни са на “Левски” и ЦСКА

09.03.2024 09:10 Георги Банов

Как ви звучи, че "Том и Джери" може да са на обратното мнение от "Мечетата" в битката за президент на БФС? И техният глас ще важи колкото на грандовете "Левски" и ЦСКА...

Вероятно като шега, но това е реалността на конгреса, който на 15 март трябва да избере носледник на Борислав Михайлов начело на централата. След като бившият капитан на националния отбор счупи всички рекорди въпреки двете си оставки.

По списък (виж графиката)

има 540 клуба, които имат право да гласуват на общото събрание. Едва ли толкова ще дойдат, защото, първо, е работен ден, а има и оплаквания, че

някои областни ръководители са крили какви документи трябват, за да се избере правилно делегат

Това има две цели - да няма кворум, което е малко вероятно, защото според закона дори да няма 271 клуба в залата на хотел "Маринела", или пък да се подготвят вече жалби, които да забавят промените.

Точно юридическият хаос преобладава през последните години.

За втори път по времето на Борислав Михайлов се стигна до абсурдната ситуация да има два изпълкома - един вписан в Търговския регистър и друг - избран на последния конгрес. Преди също имаше подобен казус при втория мандат на капитана на четвъртите в света от САЩ 1994.

Реално аматьорите ще решат всичко. Те са и най-активните при издигането на кандидати. "Пирин" (Гоце Делчев) бе първият, който застана зад Димитър Бербатов, преди родният му тим от Благоевград да го подкрепи. "Ахелой" се сети за Георги Иванов-Гонзо, детската академия "Арес" за Манол Иванов, вечните бунтари от "Балкан" (Варвара) за Георги Градев и така нататък.

Единственият клуб от елита, който официално подкрепи кандидат - Михаил Касабов, е "Славия". Към "белите" се присъедини и "Локо" (Пд).

Положението при пловдивчани е наистина сложно.

Собственикът Христо Крушарски е зад Касабов, доскорошният изпълнителен директор Павел Колев отиде в екипа на Георги Градев, треньорското ръководство начело с Александър Томаш, е в близкото обкръжение на Димитър Бербатов, а Георги Иванов-Гонзо започва кариерата си от този клуб, след което бе и началник там.

Всички останали от елита мълчат. Както грандовете "Левски" и ЦСКА, така и хегемонът "Лудогорец". Не че при ситуацията 16 срещу останалите е важно мнението им. Аматьори и професионалисти бяха изравнени по глас от Иван Славков, който обясни хода си, че така е във ФИФА и УЕФА.

Ситуацията в БФС обърка дори и букмейкърите. Единият, който даде коефициенти за конгреса, смята за фаворит Димитър Бербатов, а другият - Георги Иванов (вижте коефициентите).

Мълчание запазват и големи имена в родния футбол като Христо Стоичков, Красимир Балъков и други легенди от близкото минало.

Зад Димитър Бербатов по предварителни данни ще застанат над 200 клуба, което може би означава победа още в първия кръг на вота. Но не се знае точно как се развиват подмолните процеси преди гласуването. Защото такива е имало, има и никога няма да изчезнат от българския футбол.

На първо място е политическият фактор. За никого не е тайна, че Борислав Михайлов разчиташе на бившия депутат от ДПС Камен Костадинов на конгресите.

Той обаче почина и тогава дойдоха проблемите. Само като се проследи

пред колко отбори, които имат право на глас, стои абревиатурата ОФК (Общински футболен клуб),

ще се види реално, че политическата намеса е непреодолим фактор, нищо, че основните сили в Народното събрание се правят, че такова животно като БФС няма.

След това идват спонсорите. Букмейкърските фирми през последните години се превърнаха в основен източник на средства във футбола. Под различни форми и тук може да се говори за някакво влияние върху клубовете, дори след като бяха намалени средствата им. Защото което и да е число е по-голямо от нула.

В родния футбол отдавна има и подмолни процеси, свързани с по-сериозните играчи в бизнеса като Младен Михалев, Гриша Ганчев, ТИМ, Кирил Домусчиев. Те всички запазват своите сфери на влияние, което не е за подценяване.

И на последно място идват клубовете, които са просто там, за да гласуват за определен кандидат. Това може да се види от списъка. Въпреки чистката на близо 100 отбора, направена под диктовката на Борислав Михайлов, останаха такива, които не са имали дейност от години, но въпреки това могат да гласуват.

Седем кандидати е своеобразен рекорд в историята, което не се е случвало от първите години на демокрацията, когато БФС бе все още казионна структура, както и повечето спортни федерации. През последните години такова струпване е имало само броени дни преди конгрес, след което редиците оредяват.

Борислав Михайлов взе властта на 25 октомври 2005 г., когато в НДК спечели 329:133 над Иван Славков. Тогава кандидатите са трима, но Валентин Михов си подава отвод преди гласуването и така остават двамата.

В изпълкома влизат имена, които и до днес са в управата, като Йордан Лечков, Емил Костадинов и Михаил Касабов. Там са Наско Сираков и Христо Порточанов.

Най-интересното решение, което се взема на конгреса, е президентът да не може да бъде преизбиран повече от веднъж, или с други думи - максимум два мандата. Нещо, което отпадна доста бързо.

Михайлов печели безапелационно и конгреса на 30 януари 2009 г. Той остава единствен кандидат, след като Валентин Михов обявява, че документите на вечния опозиционер Ивайло Дражев са нередовни и той дори не е допуснат до залата.

В крайна сметка гласуват 338 от 373 присъстващи делегати. Михайлов е преизбран с 9 гласа "против", а 18 бюлетини са обявени за невалидни.

Интригата обаче се заплита около избора на изпълком. Христо

Порточанов е обявен за болен, но по-късно се разбира, че просто не му е изпратена делегатската карта

Вероятно за да не се противопостави на изваждането си от управата. Така точно Порточанов с години блокира работата на изпълкома със съдебни искове. Той оспорва и взетите решения.

Изходът от ситуацията е доста сложен. Реално на работа е оставен Стефан Орманджиев, който е вицепрезидент на централата. И той преподписва всяко едно решение на новите. В крайна сметка управата е вписана в съда. В нея за първи път се появяват и собствениците на клубове - Гриша Ганчев на "Литекс", Николай Гигов на "Локо" (София) и Марин Митев на "Черно море".

Още в залата Михайлов обявява, че Станимир Стоилов-Мъри е новият национален селекционер. Преди това Мъри изкарва само два мача като временен треньор и бие два пъти Беларус.

"Левски" в лицето на Тодор Батков предлага елитната група да бъде само от 10 отбора.

Подобна реформа е направена години по-късно, но е разбита на пух и прах в последните години. Така в момента

имаме нещо като половин първенство и още една половинка скопени плейофи

Революцията бе изядена от децата си най-вече под давлението на клубовете и Венци Стефанов. Същото се получи и с предложението да има в състава и млади играчи. Те бяха сменяни в 5-ата минута и на никого не му пукаше за развитието на талантите.

А точно по това време младежкият ни национален отбор започна да прави добри мачове. Защото някои наистина залагаха на младоците при липса на сериозен бюджет.

По време на този мандат на 22 март 2011 г. Борислав Михайлов влезе и в изпълкома на УЕФА. Което става за първи път в историята на родния футбол.

Заради съдебните битки следващият конгрес се забавя с няколко месеца и се провежда на 14 февруари 2014 г. навръх Трифон Зарезан и Деня на влюбените. И отново се говори за последен мандат на Михайлов, което няма как да се случи.

Бившият вратар отново е единствен кандидат

и постига наистина резултат като при изборите по време на социализма. Присъстват 509 делегати, но във вота участват 493. От тях 461 подкрепят Михайлов, което прави невероятните 93,5%.

Само за протокола 26-има са против него, а 6 бюлетини са обявени за недействителни.

Работата на конгреса приключва доста бързо. В изпълкома вече се появяват собственикът на явлението "Лудогорец" Кирил Домусчиев, президентът на "Славия" Венци Стефанов.

Професионалната лига предлага Петър Величков, който след два мандата в управата вече е в екипа на Димитър Бербатов.

Любослав Пенев бе

първият, който се опита да разклати къщата на БФС

Известният футболист се опита да отстрани Михайлов на конгреса на 16 февруари 2018 г., но не успя. Президентът на БФС взе отново над 90% от вота - 463 от 504 действителни гласа.

Пенев финишира със скромните 36, а за Ивайло Дражев останаха 5. Недействителните бюлетини бяха 6, а двама от делегатите предпочетоха да не гласуват.

Преди и след конгреса в столичния хотел "Маринела" се разразиха истински баталии. Твърдения за кухи клубове, купени гласове и всички познати обвинения, когато има избори в България. Стигна се и до пълния абсурд един от претендентите да не бъде допуснат до залата. За първи път бяха отрязани и медиите, но все пак имаше пряко предаване в една от залите на конгреса.

Първоначално адвокат на Пенев бе бъдещият министър Радостин Василев, който бе неотлъчно до него и заведе дело срещу избора. След това се отказа. В крайна сметка на 17 януари 2019 г. Върховният касационен съд отхвърли жалбата на Любослав Пенев срещу конгреса.

И Михайлов започна нов мандат. Тогава обаче дойде кошмарът с Англия. Цяла седмица

британските издания твърдяха, че българите са расисти

И наистина на мача на стадиона влязоха и излязоха момчета с качулки, които направиха скандала, след което под благосклонния поглед на полицията си тръгнаха. Така останаха съмнения за някакъв вътрешен конфликт в БФС. А националите паднаха с 0:6.

На 15 октомври 2019 г. оставката на Борислав Михайлов бе поискана лично от премиера Бойко Борисов. В БФС бяха пратени хора от ГДБОП. Борисов даде нареждане на министъра на младежта и спорта Красен Кралев да се преустановят всякакви отношения с Българския футболен съюз, включително и финансови, докато Борислав Михайлов не подаде оставка.

На 18 октомври 2019 г. той официално депозира оставката си пред Изпълкома на БФС, след което даде пресконференция по повод на дейността му като президент в последните 14 години. На нея той призна с половин уста, че може би се е застоял прекалено дълго на поста.

След година и половина обаче изненадващо обяви, че се завръща в играта. Въпреки твърденията, че това е противоуставно, той е вписан обратно в Търговския регистър.

Но вече лодката бе започнала да се клати. Петър

Величков напусна управата и подкрепи кандидатурата на Димитър Бербатов

Същото направи и Борис Станков, който е смятан за една от младите надежди за ръководни постове в съюза.

На 12 октомври 2021 г. Михайлов получи 241 гласа срещу 230 за Димитър Бербатов и това бе най-оспорваният конгрес за цялата му кариера. Преди началото на вота се отказаха трима - Георги Захариев, Христо Христов и Ивайло Дражев. Останаха само Михайлов, Бербатов и Порточанов. За основателя на явлението "Нефтохимик" гласуваха само 8 от делегатите. Две от бюлетините бяха обявени за невалидни.

Водещият на конгреса Камен Костадинов бързо обяви победата на Михайлов. Без да отчете, че при 483 валидни гласа за победата са нужни 242 гласа, но

липсваше онзи "плюс един" от половината гласували

Това предизвика куп съдебни дела, които продължават и до днес. Някои бяха спечелени от БФС, други - не. Особено важно бе едно, според което близо 10 от делегатите са били нередовни. Те не са били президенти и в управата на даден клуб.

Интересното е, че между тях бяха "Лудогорец", изпратил Георги Караманджуков, и "Локо" (Пд), представян от собственика си Христо Крушарски.

Преди конгреса имаше куп скандали. Фенове се събраха, за да подкрепят Бербатов.

Журналистите бяха натикани в една зала, където няма звук. Пуснат бе единствено клипът за това, което Михайлов е направил. Дори резултатите бяха неясни, а се вземаше информация от делегатите в залата.

На 18 март 2022 г. трябваше да се състои редовен конгрес на БФС, след като предната сбирка бе свикана от съда. Броени дни преди това обаче изпълкомът отмени общото събрание.

В НДК се проведе сбирка, на която участваха 76 клуба (11% от членовете на БФС) и всички избраха Димитър Бербатов за президент. Залата бе предварително обявената в поканата на футболната централа. Малко преди началото в НДК се появи и спортният министър Радостин Василев, но си тръгна преди началото.

На сбирката бе извикана полиция, а изпълнителният директор на БФС Борислав Попов правеше снимки през затворената врата.

БФС веднага реагира с тежки мерки - изключи от системата си 62 от участвалите клубове, на останалите наложи санкции. Най-голяма глоба имаше за ЦСКА (15 000 лева), а изпълнителният директор на "червените" Филип Филипов бе отстранен от футбола за 1 г., което на практика въобще не се случи.

По-късно Софийският градски съд не призна взетите решения на 18 март, но пък постанови, че БФС трябва да възстанови правата на въпросните 62 клуба - нещо, с което изпълкомът отказа да се съобрази. Като мотив бе изтъкнато, че на проведен редовен конгрес на 20 май през същата година отново в хотел "Маринела" делегатите са отказали да върнат отцепниците.

Втората и към момента окончателна оставка на Борислав Михайлов дойде след кървавия 13 ноември. БФС се омота в страхотни лупинги около мача с Унгария, като се опита всячески да го изкара извън София. И реално стъпи на мината, която сам заложи.

Баталните сцени по улиците на столицата, отказът на Пловдив и на Разград да приемат мача

показаха, че това ръководство на Борислав Михайлов е приключило.

Сега трябва да се даде отговор на най-важния въпрос. Ще се намерят ли достатъчно хора, които да разсекат връзките в българския футбол, за да може той да тръгне нагоре. Както всички го искат. 

Други от Футбол

"Локо" (Пд) падна с 1:2 от "Левски" след обрат (Снимки)

"Черно-белите" отпразнуваха 20 години от първата си шампионска титла "Локомотив" (Пд)  загуби с 1:2 от  "Левски" (Сф) в мач от 33-ия кръг на efbet Лига

Полицията със строги мерки за мача между Локо (Пд) и "Левски", ограничават движението

Униформени от подразделенията на пловдивската дирекция на МВР и служители на жандармерията ще се грижат за охраната и обезпечаването на обществения ред по време на мача между отборите на "Локомотив"

"Ботев" със златен ритон от Панагюрското съкровище, подари им го кметът на Пловдив (Снимки)

Фонтанът пред общината бликна в жълто Невиждана еуфория заля площад "Стефан Стамболов", а фонтанът с пеликаните бликна в жълто. Стотици изпълниха пространството и скандираха "Ботев"

"Купата е наша" и "Жълти богове" огласят с бомби, тъпан и димки Пловдив (Снимки)

Над 100 полицаи охраняват феновете на "Ботев", а шофьори ги приветстват с клаксони и търпеливо ги изчакват да се изнижат Щастливи от снощната победа, стотици фенове на "Ботев" Пд се събраха на

Наказаха солено "Ботев" Пд след финала за Купата

Дисциплинарната комисия към БФС наказа "Ботев" (Пловдив) с близо 10 000 лева глоби и предупреждение за лишаване от домакинство за провинения на феновете по време на финала за купата на България срещу

>