Научно доказано: Обичате си работата – живеете по-дълго

10.03.2024 05:31 Димитрана Александрова

Удовлетвореност означава не само да печелите добре, но и да се гордеете, че носите полза за другите

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, пазара на труда и свободни работни места.

Ако се чувствате удовлетворени от работата си, имате шанс да живеете по-дълго от хората, които мразят нещото, занимаващо ги поне по 8 часа 5 дни в седмицата. Това е научно доказан факт от мащабно изследване, продължило повече от 80 години.

Отговорните, упорити, подредени, организирани хора, които планират всекидневието и живота си, имат 20% по-голям шанс за дълголетие. Те развиват по-добри социални взаимоотношения и са по-успешни в работата си. Това също са резултати от проучването, започнало през 1921 г.

Целта му е да изследва факторите, които влияят най-съществено върху продължителността на живота. Учените проследяват 4000 показателя при всеки от участниците. Д-р Луис Терман подбира 1528 умни деца от Сан Франциско на възраст 11 години. Той и колегите му започват да ги изучават през десетилетията. Особено внимание отделят на характеристиките на личността им. Д-р Терман умира през 1956 г., а екипът му продължава проекта. Така след повече от 80 години се очертават много подробни профили на дълголетниците и на хората, които умират преждевременно.

Данните развенчават мита, че оптимизмът води до дълъг живот. Позитивната нагласа може да бъде спасителна при краткосрочни екстремни изпитания, защото мобилизира организма и намалява стреса, а с това и вероятността за здравословни проблеми. Но когато оптимизмът е постоянен модел на поведение, човек губи критичност за вредните си навици и натрупващите се от тях ефекти, коментира д-р Лесли Мартин, професор по психология в калифорнийския университет "Ла Сиера" и участник в изследователския екип.

Пак според учените стресът в умерени дози е полезен, тъй като активизира всички процеси в организма. Опасен е, когато е постоянен и прекомерен, а човек не се разтоварва и не се възстановява с почивка, сън, любими занимания. Дори хората с най-изтощаващи професии, когато изпитват удовлетвореност от работата си, вършат я с желание и са успешни в кариерата си, живеят с около 5 години по-дълго от тези, които се отегчават.

Намерете смисъл в работата си и нека тя ви доставя удоволствие. Бъдете и реалисти - умерената тревога за бъдещето и планирането на живота дават шанс за дълголетие, съветва д-р Мартин.

Други научни изследвания показват, че недоволство и неудовлетвореност от работата са съвсем различни неща. Хората често не харесват доходите си, многото усилия, с които ги изкарват, липсата на достатъчно свободно време, лошия началник и посредствените си колеги, възможностите за развитие и израстване в йерархията. Понякога са недоволни и от общественото признание на професията си - смятат, че то не е на заслужено ниво.

За неудовлетворенността обаче много по-съществен фактор се оказва собственото съзнание дали това, което правят, има положително влияние върху другите хора.

Работата е обезсърчаващо преживяване, ако примерно произвеждате продукти, които вредят, без значение каква професия имате - колбасар, шивач, журналист или политик. На човек му е вродено да изпитва гордост от труда си. Когато нея я няма, се чувства нещастен и губи голяма част от смисъла на живота си. Губи и вътрешна мотивация, от което пък полаганите усилия стават още по-мъчителни, каквито и доходи да носят.

Това може да се случи дори в професии, които се смятат изначално за най-благородни - на лекар и учител, примерно. Много по-голямо вътрешно удовлетворение са в състояние да изпитват хора, които имат от т.нар. непрестижни професии. Един градинар, да речем, може да е щастлив заради красивата леха, която е засадил в градския парк и тя радва минувачите.

Затова психолозите препоръчват бързо да напуснете, щом започнете да изпитвате съмнения дали носите полза за другите, с каквото и да се занимавате. В противен случай няма да изпитвате удовлетвореност от работата си, а тя, както вече е научно доказано, е фактор за дълголетие.

В "Точният човек" можете да прочете още:

Други от От страната и света

След удара със загинал PR-ът на Кирил Петков - Найо Тицин, открито описва и показва ужаса (Обзор)

Мъж загина след катастрофа с автомобил на НСО, с който съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е пътувал към среща от предизборната кампания на партията във Варна

Над половината заявления за гласуване върнати - хората си бъркат името

За двата вида избори общо са подадени 65 257. 1/3 са за евровота, но от тях едва 9765 са одобрени Над половината от заявленията за гласуване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички

Огромна тапа на изхода на София за магистрала „Тракия“

Огромна тапа се е образувала на изхода на София за автомагистрала „Тракия“. Задръстването започва още от Горубляне в посока Пловдив и е в две колони. На детелината на магистралата има патрули на

Съдът каза “не” на новото движение край НДК (Обзор)

Новата организация на движението около НДК да бъде “безусловно” прекратена. Това постанови Административният съд София-град. Магистратите са приели, че действията на Столична община не се основават

Натискат държавни централи за евтин ток, за да не се вдига цената за хората (Обзор)

АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли в понеделник заявлението си за поскъпване на тока, който произвежда, с 30% от 1 юли и ще внесе ново предложение в КЕВР със значително по-ниска цена

>