Отчетът на Денков – със 100 км/ч, но не по магистрала “Черно море” (Обзор)

08.03.2024 22:00 Румина Димитрова
Отчетът на правителството бе представен в 10-минутно видео. То бе прожектирано на специално поставени за целта екрани. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

30 км магистрални пътища са построени за тези 9 месеца, а за следващите 9 се очаква да бъдат изградени още 70 - тоест 100 км за 18 месеца управление.

Това отчете премиерът в оставка Николай Денков, като така, образно казано, зададе скорост от 100 км/ч на първото управление с ротация у нас. И въпреки че поемането на щафетата от Мария Габриел още не е договорено от ГЕРБ и ПП-ДБ, двамата демонстрираха отново отлични взаимоотношения, докато в продължение на повече от 2 часа представяха заедно с министрите свършеното за мандата. Също заедно, взаимно допълвайки се, отговаряха и на въпросите на медиите.

Дотук са изпълнени 56% от програмата, заложена за целия период от 9 + 9 месеца, т.е. и мандатът на Габриел, изчисли още Денков.

Той посочи и двата големи проекта, по които има забавяне - Националната детска болница и АМ “Черно море”, чието строителство не е започнало.

Не получихме втория транш от парите по плана за възстановяване и устойчивост,

но тук правителството си е свършило работата, категоричен е премиерът в оставка - въпросът е в ръцете на Народното събрание. То трябва да гласува правилата за антикорупционната комисия, закона за личния фалит и пътната карта за климатична неутралност, защото са част от условията да се получи финансирането.

Специално за отчета, представен на третия ден от гласуваната оставка на кабинета, в “Гранитна зала” на Министерския съвет бяха разположени няколко телевизора. На тях се завъртя 10-минутно видео, в което се отчита, че икономиката продължава да расте с 2%; инфлацията е на най-ниското си ниво и продължава да се забавя; по-ниски са цените на основните хранителни продукти с програмата “Достъпно за вас”.

Ето с какво още се похвали правителството:

И демонтажът на Паметника на Съветската армия намери място в отчета

На последното си заседание на 6 март (докато депутатите гласуваха оставката му) кабинетът плати близо 180 хил. лв. за демонтажа и съхранението на фигурите.

“Успех е да приведеш в действие решение, което е от много години - един паметник в центъра, който не е културна ценност, който гледа строго с шмайзер в ръка, високо вдигнат към Софийския университет, и който символизира окупацията на България след Втората световна война, е преместен там, където може да бъде подготвен, за да влезе в Музея на социалистическото изкуство. Там му е мястото”, обясни Денков защо влиза в отчета.

“Мнозинството от гражданите на София искат това, решенията на Столичния общински съвет също го изразяват, така че - да, това е един от успехите на правителството. Дали е най-важният, можем да спорим, но със сигурност не е нещо, за което трябва да се крием или да се притесняваме”, допълни той.

Денков изтъкна получаването на разрешение за довършване на АМ “Струма”,

безплатното висше образование,

въвеждането на е-рецепти и електронните извинителни бележки за учениците и др.

За първи път бе приета програма за финансиране на младите надежди в спорта, посочи още той.

Именно за спортното министерство е и един от големите скандали между управляващите. От месеци лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоява министър Димитър Илиев да напусне след корупционния скандал в щангите. Днес самият Илиев отговори на тези критики през отчета си: “Има прекалено много политическо говорене в спорта. Моята препоръка е да видим дали хората в него са доволни”.

В тези 9 месеца правителството работило под тежки, понякога хибридни заплахи,

често идващи от опозицията, анализира Денков. Даде за пример лъжата, че в България се връщат чуждестранни мигранти, извършили престъпления. Миналата седмица опозицията размаха това от парламентарната трибуна, накрая вътрешният министър отиде да обясни, че върнатите с криминални обвинения от Германия са български граждани.

“Това са лъжи и си спомням как питах г-жа Нинова, г-н Костадинов и други, които ги преповториха, дали ще се извинят, че са излъгали”, коментира премиерът.

Такива сега били атаките и по отношение на въздушната спешна помощ , а и други.

Денков не пропусна да отбележи, че критики имало и от ГЕРБ и ДПС. Надявал се обаче

с Мария Габриел да наложат нова култура в коалиционните взаимоотношения

“Специално благодаря на акад. Денков за съвместната работа и конструктивния тон, който успяхме да запазим. Това ни позволи да продължим неведнъж, защото препятствията ни правят по-силни”, обърна се към него Габриел.

Тя разказа, че умишлено не е бързала с оценката си на министрите. Иначе била готова с нея почти месец след Денков и малко преди оставката на кабинета.

“Помолих министрите да си поставят по три задачи - да видят кои са мерките, които няма да бъдат изпълнени, и причините за това, да определят водещите за тях два приоритета и две мерки, директно насочени към по-добър живот на българите”, разказа Габриел. Но не пожела да коментира кого ще остави - зависи и от доверието, което има в човека. Основното мерило е как си върши работата, но и това да не разбира от медиите за действията на един или друг член на правителството.

Страната ни се превърна в абсолютен лидер по отношение на кризисната дипломация - първи евакуирахме своите граждани от конфликтни и военни зони. Дадохме ново измерение на стратегическите си партньорства със САЩ и Обединеното кралство, отчете се самата Габриел. За мен е изключително важно. България да приеме първата си външнополитическа стратегия. Вече започнахме работа по нея. Благодарна съм и на 6-те министерства, по които работим за “Бранд България”, заяви още тя. Двойно е увеличен бюджетът за подкрепа на българите зад граница, взети са мерки за подобряване на консулските служби и за увеличаване на заплащането на дипломатите.

Други от От страната и света

Летящи коли? Богатите вече ги имат

Десетки хора с много пари вече използват машините с вертикално излитане От началото на 2010 г. инженери и предприемачи по целия свят реално разработват летящи автомобили - устройства

Каримански: Не виждам защо да се събират депутатите на извънредно заседание

Не виждам защо ще се събира Народното събрание, след като НОИ има правомощие да реши пенсиите да бъдат индексирани с 11, а не с 10%, както е по Швейцарското правило

Румен Радев: Ескалацията на войната в Украйна увеличава рисковете за глобалната сигурност

Ескалацията на войната в Украйна увеличава рисковете за глобалната сигурност. Това заяви президентът Румен Радев пред военни по време на церемония за удостояване с офицерско звание

Хванаха дрогиран шофьор в Бургас, в колата му имало 2 кг канабис

Полицията в Бургас залови дрогиран шофьор зад волана. 35-годишният криминално проявен мъж е спрян за проверка в района на бензиностанция на изхода на града

Заради скандалите Европейският съюз за радио и телевизия ще преразгледа правилата на "Евровизия"

Организаторите на песенния конкурс "Евровизия" съобщиха, че ще преразгледат правилата на конкурса, след като някои делегации "не са уважили духа на правилата", съобщи Пи Ей мидия/ДПА

>