Две нови зали и футболно игрище откриват до края на март в Пловдив (Снимки)

05.03.2024 22:20 Румен Златански
Зам.-кметът на Пловдив Николай Бухалов (вдясно) и Атанас Стаматов на модерното футболно игрище в Пловдив. Снимки: Авторът
Николай Бухалов пред новата спортна зала до двете езикови гимназии.
Христо Стоичков с бутилка шампанско по време на първата копка на изграждането на спортните игрища.
Залата на аеробика в обновената зала "Дунав"
Работници събарят старата зала "Дунав"

Интересът към спорта в града расте, регистрирани са вече 160 клуба, казва зам.- кметът Николай Бухалов

Христо Стоичков щастлив, че младите таланти ще тренират при отлични условия
С две нови зали и футболно игрище за над 10 милиона лева с изкуствена трева ще разполагат до края на месеца децата, които спортуват в Пловдив, съобщи зам.-кметът Николай Бухалов. Двукратният олимпийски шампион на кану, който отговаря за спорта в общината и знае отлично колко е важна добрата база за привличането на подрастващите, инспектира на място как върви довършването на обектите.

"Залата до двете езикови гимназии - Руската и Английската, вече е готова до ключ и в скоро време ще бъде открита. Предстои преодоляването на административните пречки за нейното пускане в експлоатация и това ще стане в най-скоро време. Тя е с площ 885,33 кв. м. В нея може да се тренира и играе баскетбол, волейбол и хандбал, има и 200 седалки за публика, 4 места за хора с увреждания, както и съблекални с гардероби за мъже и жени. Залата беше построена за по-малко от година. Тя ще бъде ползвана от ученици от двете гимназии. Когато е свободна, може да бъде отдавана и на спортни клубове", уточни Бухалов. В залата, която е за 2.5 милиона лева има и кабинет за треньори и помещение за съхранение на уредите за отделните спортове.

"Много е хубава. Нямаме търпение да я пуснат, за да играем баскетбол", казаха ученици от Руската гимназия, докато чакаха автобус да се приберат вкъщи след приключване на часовете.

До спортната зала се изграждат 8 игрища за футбол, волейбол и баскетбол. Стартът на строежа беше даден лично от най-успелия български футболист Христо Стоичков на 26 декември 2022 г. и от бившия кмет на града Здравко Димитров.

"Децата трябва да спортуват, а не да ходят по кафенетата. Щастлив съм, че в район "Северен", където съм живял, се строи такава база и че ще може да бъде ползвана от младите футболисти на родния ми клуб "Марица", както и от учениците от двете езикови гимназии", заяви по време на първата копка Стоичков. Проектът е за 5,7 милиона лева. На втория етап се предвижда и строежът на модерна зала за тренировки. За изграждането й ще бъде обявена обществена поръчка.

Очаква се Камата да открие терените, след като бъдат напълно готови

Пред завършване е игрището с изкуствена настилка, което ще бъде едно от най-модерните в България. Електрическото осветление, което ще позволи максималното използване на терена, вече е монтирано. Там ще тренират футболистите от школата на "Марица и ученици от двете езикови гимназии.

"Внедряваме най-новите технологии при изграждането на игрищата. На футболните в най-невралгичните места- около вратарските полета, където тревата се унищожава най-бързо, поставяме специално покритие, което издържа повече", обясни отговорникът за изграждането на обектите Атанас Стаматов. По думите му че специалната настилка, която се полага, спомага за намаляването на травмите на младите спортисти. Той работи със специалисти от Турция, които по време на последното си посещение в Пловдив са останали впечатлени от проекта, който се реализира до двете езикови училища.

С ускорени темпове се работи и по останалите 7 терена, от които 4 ще бъдат за футбол, а останалите за волейбол, хандбал, баскетбол и тенис. Очаква се всички те да бъдат готови през тази година.

Край игрищата ще бъдат изградени мобилни трибуни с места за до 1000 зрители, както и паркинг за 110 автомобила.

Пред финализиране е и обновената зала "Дунав", където ще тренират повече от 300 деца. Там строителите бяха изостанали с графиците, но успяха успешно да наваксат. Работи се с голямо натоварване. Старата сграда ще бъде демонтирана изцяло до няколко дни. Предвижда се на мястото да има затревена площ.

Готови са санитарните възли и залите. На първия етаж ще се играят баскетбол, волейбол и хандбал. На втория пък е залата за художествена гимнастика и аеробика. Чрез специални пана тя може да се се разделя на две и в нея да тренират повече малчугани. В зала "Дунав" ще се готвят освен младите таланти от пловдивските клубове, а и тези от Общинския детски комплекс. Вече са положени килимите. Боксов клуб е проявил интерес да наеме едно от новите помещения, да го оборудва и да го използва са подготовка на своите състезатели.

На покрива на залата е монтиран фотоволтаик, който ще помогне за намаляването на разходите на електрическа енергия.

Изградена е и система за събиране на дъждовната вода, която впоследствие да се ползва за напояване на зелените площи. Фасадата на мултифункционалната зала е направена със специални материали - така, че през лятото в нея се постига естествено охлаждане, а през зимата се задържа повече топлина.

Строителството на залата започна през 2019 г. и трябваше да бъде завършено за година и половина. Изграждането й обаче спря по време на COVID пандемията. След това строителните дейности бяха възобновени.

Първоначалната й цена беше 4,2 милиона лева, но заради инфлацията поскъпна с още 1 милион.

"Интересът към спорта от децата в Пловдив нараства и общината полага усилия за модернизиране на обновление на базата и изграждането на нови обекти. Има проект за строителството на две спортни зала в район "Западен". Отпуснат беше аванс и са стартирали строителните дейности. В тази част на града няма спортни зали и изграждането им ще позволи на децата да тренират в подходящи за това условия", уточни Николай Бухалов.

Той добави, че има доста запитвания за използването на спортни зали и физкултурни салони. "Има много желаещи да се занимават със спортни танци, шахмат, тенис и ние се стремим да им осигурим подходящи условия, въпреки че не е толкова лесно с оглед на малкото терени, с които разполага общината. Пловдив е спортен град и ще продължи да отделя подобаващо внимание на тази сфера. В града са регистрирани вече 160 спортни клуба. Лицензират се нови и привличат все повече деца. За да задържат интересът им, те трябва да тренират и се състезават при добри условия. Не можем бързо да удовлетворим всички изисквания, но правим всичко възможно да им отговорим", завърши зам.-кметът.

Други от От Пловдив

Стефка Костадинова в Пловдив: Имаме 36 квоти за олимпиадата в Париж, очаквам още (Снимки)

Надява се българка да подобри световния й рекорд от 209 сантиметра България вече има 36 квоти за олимпийските игри във френската столица Париж през тази година. Очаквам да спечелим още

Кметът на Пловдив и Георги Георгиев поискаха от МВР камери и повече полицаи по основните булеварди

Ангажимент за 5 нови мобилни камери за контролните патрули на "Пътна полиция" в Пловдив поеха от МВР след разговор между кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС от града Георги Георгиев

32-годишен счупил прозореца на църква в Пловдив, замерял свещеник и полицаи с тухли

Попът го извел от храма и заключил вратите, за да спаси миряните, дошли на литургия Районната прокуратура в Пловдив повдигна 4 обвинения на 32-годишен

Затварят важно кръстовище в "Кючук Париж" за 2 седмици

Кръстовището между улиците "Димитър Талев" и "Петър Стоев" в пловдивския квартал "Кючук Париж" се предвижда да бъде затворено за моторни превозни средства от 20 до 31 май заради строително-монтажни

Велошествие затруднява движението в пловдивския район "Западен" утре

Във връзка с велошествието "С колело на запад", организирано от кметството в пловдивския район "Западен" се въвежда временна организация по безопасност на движението утре от 10 до 12,30 ч

>