София светва – сменят лампите по булевардите и в парковете

05.03.2024 11:45 Цветелина Стефанова
В Южния парк ще се изгради и ново осветление. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

8000 осветителни тела ще бъдат подменени за една година, така че да не остане потънал в сумрак голям булевард в София.

Сега в много участъци осветлението е слабо и пешеходци и граждани са изложени на риск от инциденти по пътя си. От лоша осветеност се оплакват например гражданите по част от булевардите “Драган Цанков”, “Ал. Стамболийски”, околовръстното и др. Експертите по пътна безопасност са категорични, че рискът от катастрофи скача заради липсата на улично осветление.

“Започваме подготовката на проект за финансиране на подмяната на остарялото осветление със съвременна светодиодна технология за големите булеварди. До края на другата седмица проектът ще е готов и внесен за гласуване в СОС”, обясни кметът Васил Терзиев. Целта е до 2025 г. остарелите лампи да се подменят с LED тела.

“Това ще ни даде възможност да направим

спестявания от поддръжка и сметки за електричество”, добави той.

Спестените средства пък ще се вложат в изграждане на липсващи стълбове и инфраструктура.

Част от програмата му за ново осветление в града е и да светнат парковете. В два от най-големите паркове в столицата - Южния и Западния, хората отново могат спокойно да се разхождат и вечер. “Работим активно това да се случи и в другите два големи парка - “Заимов” и “Хиподрума”, съобщи Терзиев.

След смяната в Южния парк на неработещите и остарели 128 лампи през лятото почва и изграждане на осветление по алейната мрежа, която свързва частта около бул. “Арсеналски” със спирката на ул. “Бяла черква”. Сега хората са принудени да минават по заобиколен маршрут, за да избегнат тъмните алеи.

До края на тази седмица пък изцяло ще светнат лампите в Западния парк. Там екипите са възстановили над 400 осветителни тела, продължава подмяната на още.

Преди по-малко от месец кметът съобщи, че предишното управление, което направи скъп ремонт, “в дух на отговорно управление е забравило да подпише договор за поддръжка, съответно никой не се грижи за осветлението в Западен парк”, обяви той.

Ремонтът му бе за 10,6 млн. лева

и бе финансиран по ОП “Региони в растеж”. Стартира още през юни 2018 г. По план трябваше да продължи точно година, но последваха отлагания заради лошо време, после дойде пандемията, а накрая имаше и проблеми със самия проект. Така ремонът финално приключи през март 2021 г.

Смяната на осветлението в парка “Заимов” обаче ще отнеме няколко месеца. “Ситуацията в него е доста по-трудна заради изключително лошото и

опасно състояние на

съоръженията, включително и корозирали стълбове. Това изисква сериозно финансиране и в момента работим активно, за да го осигурим”, обясни Терзиев.

До края на месеца пък в парк “Хиподрума” ще се направи проектирането на осветителната мрежа. То е изградено като експеримент преди 15 г., но едва миналата година в капиталовата програма са заложени 30 000 лв. за изготвяне на проект за смяна на осветлението.

Други от От страната и света

Над половината заявления за гласуване върнати - хората си бъркат името

За двата вида избори общо са подадени 65 257. 1/3 са за евровота, но от тях едва 9765 са одобрени Над половината от заявленията за гласуване в чужбина за евровота и общо над една четвърт от всички

Огромна тапа на изхода на София за магистрала „Тракия“

Огромна тапа се е образувала на изхода на София за автомагистрала „Тракия“. Задръстването започва още от Горубляне в посока Пловдив и е в две колони. На детелината на магистралата има патрули на

Съдът каза “не” на новото движение край НДК (Обзор)

Новата организация на движението около НДК да бъде “безусловно” прекратена. Това постанови Административният съд София-град. Магистратите са приели, че действията на Столична община не се основават

Натискат държавни централи за евтин ток, за да не се вдига цената за хората (Обзор)

АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли в понеделник заявлението си за поскъпване на тока, който произвежда, с 30% от 1 юли и ще внесе ново предложение в КЕВР със значително по-ниска цена

Адмирал Емил Евтимов получи висок френски орден

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бe yдocтoeн cъc cтeпeнтa нa офицер нa националния opдeн зa зacлyги нa Франция. Наградата бе връчена oт началника на отбраната на Франция генерал Тиари

>