Власт и бизнес в 13 общини гневни - Бургас можело да е без летище 6 месеца

05.03.2024 08:50 Димчо Райков
Ремонтът на пистата ще отнеме половин година.

Парламентът и правителството спешно да преразгледат концесията на летището в Бургас, настояват безпрецедентно местните власти в 13-те общини в Бургаска област. Те излязоха с обща декларация срещу ръководството на аеропорта, което според тях неглижира Бургас за сметка на Варна.

Тревогата на 13-те общински съвета е, че през зимата летището в “Сарафово” почти не работи поради липса на полети, докато от северния морски град се лети до редица европейски дестинации целогодишно. Статистиката сочи, че от 2019 г. досега трафикът в небето е паднал с рекордните 36%.

Притесненията се засилиха и заради анонса преди дни, че догодина предстои 6-месечен ремонт на пистата в Бургас. Според кметове и общинари отношението на германския оператор “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД обрича на провал туристическия сезон през 2025 г.

Само с два полета до Лондон през зимата сме

за никъде, негодуват местните, а туроператорите не могат да планират отсега резервации. Затова председателите на местните парламенти в Бургаско до един призоваха държавата за спешно преразглеждане на концесията. Тя бе удължена през 2022 г. от служебното правителство с още 5 години до 2046 г., а германският оператор обеща да инвестира в двете морски летища допълнителни 10 млн. евро.

В продължение на 6 години общините в региона отделят средства, за да субсидират целогодишни полети до летище Бургас. Въпреки всички тези усилия авиокомпаниите се пренасочват към Варна, твърдят в позицията си местните управници.

От фирмата концесионер отричат да толерират Варна за сметка на Бургас и са категорични, че развиват равностойно двата аеропорта. Изпълнителният директор на “Фрапорт” Франк Кванте обаче заяви, че Южното Черноморие не е толкова разпознаваема дестинация за чужденците, което определя и откриването на по-малко линии до Бургас.

“Слънчев бряг е вторият по големина град в България след София през лятото. Не е Пловдив с 360 хил. души, а е Слънчев бряг с над 500 хил. С Поморие и всички останали черноморски градове на юг стават около 700-800 хиляди души. Как така дестинацията била неперспективна?”, възмути се председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Веселин Налбантов. В ремонта на бургаското летище хотелиерът видя поредната атака срещу най-големия ни морски курорт. И прогнозира, че 6-месечният ремонт чувствително ще скъси сезона по Южното Черноморие догодина.

“Израелските туристи започват да идват у нас още март - април, а през май повечето колеги отварят. След всяка провокация сезонът се скъсява до три месеца. Твърдението, че сме неперспективна дестинация, много ни обижда”, добави Налбантов.

Местни общински съветници подозират, че крайната цел е превръщането на аеропорта в “Сарафово” в карго летище, а Варна да остане единственото пътническо за морето. Недоумяват обаче кой турист би избрал да пътува от аерогарата до хотела си 150 км.

“Летище Бургас е пътническо с ограничен карго трафик. През 2023 г. то е обслужило повече пътници от Варна, както през почти всички години от 2006 г. насам, като такива са прогнозите и за 2024 г. Никога

не е имало опит за прехвърляне на трафика от Бургас към Варна

Публичните спекулации за лимитирането на летище Бургас само до карго трафик са абсолютно неоснователни и вредни за развитието на туризма”, отричат обаче от компанията концесионер. И припомнят, че преди 12 г. от съображения за сигурност на полетите “Фрапорт” е правил идентичен ремонт във Варна и тогава самолетите са били пренасочени към Бургас.

“Нормално е хората да се притесняват. На бизнеса трябва да се представи ясна програма как ще протече ремонтът. Летището в Бургас е с два терминала. По целия свят правят ремонти на единия, а другият работи - кой ще работи и кой ще поема полетите, трябва да е ясно предварително, за да се правят записванията. Вместо това трета година ни се представя розова, захаросана презентация на концесионера и бизнесът настръхва”, разгневи се и кметът на Поморие Иван Алексиев.

“Предстоящият ремонт на пистата в Бургас все още е в начален етап на планиране и не е окончателно одобрен. Той ще се извършва в най-малко натоварените месеци от годината за летището, така че да не се отрази на летния сезон догодина”, твърдят от “Фрапорт” и обещават да оповестят всички подробности.

Въпреки уверенията на концесионера местните власти и бизнесът се събират на спешна среща при областния управител Пламен Янев на 15 март.

 

Други от От страната и света

НАП проверява 40 лица, заподозрени в участие в престъпна група за строителни измами

Националната агенция за приходите проверява общо 40 граждани и свързани с тях фирми по подозрение в участие в престъпна група за строителни измами, действала във Варна и региона. Това съобщиха от НАП

ЕЦБ: Високите нива на дългове излагат Европа на риск от сътресения

Европейските страни са "уязвими на неблагоприятни шокове", произтичащи от геополитическо напрежение и високи лихвени проценти, заради неспособността им да продължат да намаляват нивата на публичните

Вицепрезидентът Йотова в Харманли :"Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат"

Не мисля, че потоците от мигранти ще приключат. Аз предвиждам, че с новите конфликти, особено в Близкия изток, този поток ще бъде засилен през следващите години

„Сигурна зона“ за непридружени малолетни и непълнолетни лица откриха в Харманли

Вътрешният министър присъства на откриването на „Сигурна зона" за непридружени малолетни и непълнолетни лица в Харманли „От началото на миграционния натиск към страната ни през далечната 2013 г

В музея в Попово представят реплика на Панагюрското златно съкровище

Реплика на Панагюрското златно съкровище показват в Попово по повод Европейската нощ на музеите. Ценностите, предоставени от Исторически музей – Панагюрище

>