Работници: Чистим Бунарджика за Трети март, ученици след нас мърсят (снимки)

27.02.2024 14:32 Петър Парапанов
Работници почистват Бунарджика в навечерието на Трети март.
Всяко година се заличават драсканици от някогашния бюфет в подножието на върха на тепето.
Пред паметника на Цар Освободител, където ще се съберат десетки пловдивчани в неделя, е почистено.
Пометено е навсякъде по пътеките, откъдето ще минат хората.

Пълним каца без дъно. Така работници от "Градини и паркове" описват ситуацията на Бунарджика. На трети март там ще се качат стотици пловдивчани, за да отбележат националния празник пред паметника на Царя Освободител. 

От няколко дни тече офанзива по почистването на хълма. Работници извозват отпадъци, мият, премахват графити с пясъкоструйка.

Част от усилията им обаче отиват на вятъра, защото учениците от Търговската гимназия и Дървото използват тепето за отдих и след себе си оставят купища фасове, картонени чашки за кафе, кенчета и опаковки от сандвичи.

"Почнахме да чистим отгоре надолу. Паметникът е  измит дори. Но в подстъпите на хълма всекидневно намираме отпадъци буквално след почистването", оплака се  шефът на на „Градини и паркове" Антон Георгиев. По думите му освен учениците отпадъци оставят и  бездомници, които нощуват по пейките.

В навечерието на празника ще бъде извършена още една уборка, за да не заварят хората боклуци. А в неделя ще бъдат мобилизирани дежурни екипи от "Чистота" и "Градини и паркове", което мигом да събират хартийки и фасове.

Според Антон Георгиев основният проблем по хълмовете са падналите дървета от ноемврийския сняг. Много от тях били на труднодостъпни места, което възпрепятствало събирането и извозването им.

Пловдивчани, които всекидневно посещават тепето за разходки, твърдят, че алеите се поддържат редовно.

Други от От Пловдив

Окончателно: 32 г. затвор за убийците на клошаря Лалко на Джумаята в Пловдив

В продължение на 10 минути биячите нанесли 20 удара по несретника, като вдигали  и изправяли тялото на жертвата Общо 32 години затвор получиха Кирил Стоянов и Цанко Петрунов

Гросмайстор Виктория Радева: Сега в България не е време за експерименти, ГЕРБ са сериозна партия

Гросмайстор Виктория Радева е европейска шампионка с отбора на България през 2023 г., 3 пъти републикански шампион за жени, 11 пъти  - за девойки, и е печелила много други състезания

Емили Тротинетката празнува рожден ден в чужбина през юли, не може да се яви в съда

Отложиха делото за вързаното като куче момче заради болен адвокат "На 9 юли ще бъда извън страната, ще празнувам рождения си ден", с този аргумент познатият като Емили Тротинетката Даниел Йорданов

Аварии по мрежата оставиха без вода мнозина в Пловдив и региона

Много жители на Пловдив и региона останаха тази сутрин без вода заради аварии по мрежата. За проблемите съобщиха от ВиК. В областния център пресъхнаха чешмите на живеещите на булевардите "Дунав"

Моторист и шофьор пострадаха при катастрофа на "Коматевско шосе" в Пловдив, движението е блокирано

29-годишен моторист и възрастен шофьор на автомобил пострадаха при катастрофа, станала тази сутрин на "Коматевско шосе" в Пловдив. За инцидента съобщиха от групата "Забелязано в Кючука"

>