Търсят радон в жилища в Ловешко

27.02.2024 12:56 Росица Христова
Ловеч СНИМКА: Гугъл стрийт вю

В изпълнение на дейности от Национален план за намаляване на риска от облъчване от радон Национален център по радиология и радиационна защита е определил Ловешка област да организира и проведе проучвания на нивата на радон в жилищни сгради.

В съответствие с Методика за определяне на райони с повишен радонов риск на територията на България, с цел изработване на радонова карта, е направена представителна извадка за броя на детекторите, които трябва да бъдат поставени в жилищата на съответната община на територията на областта. Извадката e определeна за общините на база на тяхната площ и брой население.

Мащабното проучване започва в началото на месец март. Проучването през 2023 година обхвана осемте общини в Област Ловеч и подлежащите към тях села. РЗИ съвместно с координатори по програмата по населени места постави 797, по 1 детектор във всяко жилище избрано на случаен принцип, със съответно попълване на анкетни карти от гражданите.
За провеждане на проучването се използват пасивни дългосрочни детектори, които се поставят за период от 1 г.

Обемната активност на радон в сграда се измерва с детектор, а мерната единица е Bq/m3 (Бекерел на кубичен метър). Има два основни начина за тестване- краткосрочен тест, който се използва за проучване на източника на радон в сградата и дългосрочен тест - от 3 месеца до 1 година, които определя средно годишната обемна активност на радон в помещението. Периодът на проучване за област Ловеч е 1 г.

Референтното ниво, съгласно чл. 115 на Наредбата за радиационна защита за средногодишната обемна активност на радон във въздуха на жилищни и обществени сгради е 300 Bq/m3. Референтно ниво означава, че облъчването, над тази стойност изисква предприемане на евентуални действия за намаляване на концентрацията на радон.

Предвид изтичане на периода на проучването през м. март предстои събиране на детектори и изпращане в лаборатория за изпитване "Радон" в Национален център по радиология и радиационна защита.
След получаване на резултати, РЗИ Ловеч ще уведоми хората участващи в проучването за стойностите в измерените жилищата и ще насочи към конкретни мерки там, където има отклонения.

Други от От страната и света

КС отказа да „отмени“ прекратяването на концесията на „Лукойл“ за „Росенец“

Конституционния съд единодушно отхвърли искането на президента Румен Радев да „отмени" прекратяването на 35-годишния концесионен договор на държавата с „Лукойл" за ползване на концесия на нефтеното

Вижте катастрофата на Кирил Петков (Галерия)

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" пътувал за предизборна среща, когато станал сблъсъкът Фоторепортер на "24 часа" е на мястото на катастрофата с Кирил Петков

САЩ отменя освобождаването от мита на вноса на някои китайски соларни продукти

Американското правителство отменя освобождаването от мита за вноса на някои соларни продукти от Китай, основният икономически конкурент на САЩ, предаде Ройтерс

Падна джакпот от 10 млн. в тотото, фишът е пуснат във Велико Търново

Вторият по големина джакпот в история на Българския спортен тотализатор вече е спечелен. Пуснат във Велико Търново фиш донесе на притежателя си сумата от 10 095 908 лв

Областният управител на Монтана изрази своето категорично възражение за възможен обходен маршрут за МПС над 3,5 т в посока Монтана - София да бъде използван този по републикански път II-81 /през прохода „Петрохан"/.

Възражение до АПИ Във връзка с публикувания на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" за обществено обсъждане проект на заповед за въвеждане на временна организация и безопасност на

>