Нова схема: Колата на ток от Румъния с 10 000 евро по-ниска цена

23.02.2024 16:26 Георги Луканов

Преди да се сложат български номера обаче, трябва да са изминати 30 000 км, иначе се връща субсидията

Находчиви българи са завъртели схема за покупка на електрически коли от Румъния. Северната ни съседка е известна с най-щедрата помощ за такива превозни средства в Европа.

Ако се закупи електрическо возило при съседите,  клиентът може да получи екологична субсидия до 10 000 евро.

До Нова година вносът на колите бе най-вече от Германия с включен екобонус. За да се ползва той обаче, автомобилът трябва да е 12 месеца с германски номера, за което се изисква немски адрес. След изтичането на тези срок номерата спокойно могат да се сменят с български. Тази схема обаче спря, защото от декември миналата година немското правителство вече не дава бонус за покупка на нов електрически автомобил.

Тогава изгря звездата на Румъния, която освен със собствено производство, може да се похвали с представителства на всички световни марки електромобили плюс Tesla.

Най-достъпният автомобил на американската компания е Model 3, който в Германия в момента се продава между 42 990 до 50 990 евро. Същите цени са обявени и на сайта на представителството в Букурещ. Интересното е, че при комшиите най-продаваната кола в Европа - Model Y, също започва от 42 990 евро - с 2000 евро по-малко от Германия.

Цената на стандартния Model 3 в Букурещ е  42 990 евро. След приспадане на държавната субсидия, но с добавяне на таксата за доставка на място пада на 34 970 евро.

Това е най-ниската цена

на американския модел на европейския пазар. Сумата може да бъде свалена и с още 1520 евро, ако се върне употребяван автомобил на 15-годишна възраст с бензинов или дизелов двигател за унищожаване.

Ако клиент от Румъния реши да препродаде  новия се електромобил, купен с екобонус, той трябва задължително да е навъртял поне 30 000 км пробег, иначе трябва да върне щедрата субсидия. Затова и у нас все по-често могат да се видят коли с румънска регистрация, но с българи зад волана.

Други предпочитат да изчакат няколко месеца, през които колата да се ползва в Румъния,

и след това да се внесе в България. Затова и при комшиите вече е пълно с оферти на тесли с километраж над 30 000 км, които веднага могат да бъдат продадени. Въпросната схема с екобонуса важи и за всички други марки електромобили.

Автомобилите Tesla стават по-популярни и у нас, въпреки че не са евтини, а освен това

няма представителство и официален сервиз в България

Но има сертифицирани сервизи. По този начин не се налага за най-малкия проблем колата да се кара в Европа. У нас може да се поправя и гаранционна кола в тези оторизирани сервизи, но се чака няколко седмици да дойдат резервните части.

1645 автомобила от марката на милиардера Илон Мъск са регистрирани в България към 1 февруари тази година, сочи справка в МВР. От тях 1103 са до 5 години, 447 са между 6-10 г., а над 11-годишни са едва 68 бройки. През миналия месец са внесени 76, от които 27 нови.

На 1 февруари 2023 г. моделите на Tesla с български регистрационни номера са били 666, от които 448 до 5 г. Това означава, че през последните 12 месеца по нашите пътища са се появили още почти хиляда американски коли на ток. Преди две години те са били едва 262, като 125 до 5-годишни.

Интерес към колите на Tesla има и на пазара втора ръка у нас, където най-евтините екземпляри започват от 40 000 лева. В момента в най-големите интернет търсачки за употребявани автомобили има около 400 обяви.

Моделите на Tesla, които не са много, се

поръчват и плащат изцяло дигитално

чрез сайта на компанията или чрез специално мобилно приложение. В България няма представителство на фирмата и нов автомобил се взема най-често от Германия или Австрия, а сега вече и от Румъния. Може да се ползват и услуги на посредническа фирма, но това оскъпява колата поне с 1000-1500 евро.

Депозитът при поръчка е 250 евро. Преди това трябва да конфигурирате избрания автомобил - външен цвят, вътрешно обзавеждане, джанти и големина на батерията.

Повечето закупени автомобили Tesla у нас са фирмени, защото се приспада ДДС на съответната страна в ЕС. Ако се регистрира автомобилът на частно лице, клиентът трябва да плати два пъти ДДС - от страната вносител и в България, и да чака няколко месеца, докато му върнат данъка.

Има 5 стъпки в процеса на поръчка,

като първата е за модела и неговите варианти. Тук Tesla показва пробег, максимална скорост, ускорение 0-100 км/ч. Преди поръчка се посочва и очакваното време за доставка. То може да се промени в зависимост от модела и оборудването - обикновено за няколко седмици, но може и за дни.

След това е време за външния изглед - посочва се цветът и джантите. Следва избор на интериор - за Model 3 например между стандартния черен или белия, за който се плаща допълнително. Четвъртата стъпка е свързана с автопилота или пълния потенциал за автономно шофиране (често наричан FSD = Full Self Driving).

Последната стъпка е плащането. Може да се избира между банков превод, частен или бизнес лизинг и кредит.

България стана номер 1 по ръст на продажбите на нови автомобили 

България се оказа на първо място в ЕС по ръст в продажбите на нови автомобили през 2023 г., показват данните на Асоциацията на производителите в Европа.

У нас през миналата година са купени 37 724 возила, което прави увеличение от 31,5% спрямо 2022 г. На второ се нарежда Хърватия (31%), на трето е Белгия (30%).

Почти двойно по-малък ръст отчитат големите пазари на автомобили като Италия с близо 19%, Испания с 16,7 на сто и Франция с почти толкова. Един от основните производители - Германия, е със значително по-малък дял на новите коли – 7,3%.

У нас най-голям дял имат бензиновите коли - 76,3%, докато този на новите дизелови е паднал до 16%, като за 5 години продажлите им са се свили над 3 пъти. Електромобилите имат 4,8%, а хибридите - само 1,8%.

На пазара в ЕС общите продажби за 2023 година се увеличават с 13,9% спрямо 2022 г. до около 10,5 млн. превозни средства. Всички пазари в ЕС отбелязаха ръст на продажбите през изминалата година, с изключение на Унгария, където регистрациите се понижават с 3,4%. За първи път електромобилите успяват да задминат по пазарен дял в продажбите дизеловите модели с 14,6%.

Българският пазар на нови коли продължава с високия ръст в продажбите и през тази година. За първия месец на 2024-а увеличението на годишна база е с 24,4%, което ни поставя на второ място в ЕС. Единствено Хърватия ни изпреварва с 30,7 на сто, а за целия ЕС ръстът е с 12,1%. Най-големите пазари също отчитат повишения - Германия (19,1%), Италия (10,6%), Франция (9,2%) и Испания (7,3%).

През януари продажбите на нови електрически автомобили са скочили с 28,9% до 92 741 превозни средства и пазарен дял от 10,9 на сто. Година по-рано и те са имало 9,5 на сто. Най-голямо увеличение при покупките има в Белгия, Нидерландия, Франция и Германия.

При хибридите ръстът на продажбите и с 23,5 на сто, който идва основно от Испания, Франция, Германия и Италия. Плъгин хибридите отчитат увеличение с 23,8%, като това се дължи на Белгия и Германия.

За първия месец на годината продажбите на бензинови автомобили в ЕС са нараснали с 4 на сто. Те запазват водещата си позиция сна пазара, но делът им за година намалява от 37,9 ва 35,2%.

При дизела има спад на пазарния дял с 4,9 на сто заради по-слаби продажби във Франция, Испания и Италия. През януари продажбите на дизелови автомобили имат дял от 13,4 на сто, което е спад спрямо 15,8 на сто на годишна база. (24часа)

Други от От страната и света

Челна катастрофа между бус и тир на пътя Ботевград - Мездра, 9 са пострадалите (Снимки)

Челна катастрофа между бус и тир е станала малко преди 20 ч. на път Е-79 в отсечката Ботевград – Мездра, след с. Новачене в посока Мездра. От Спешна помощ потвърдиха за инцидента и заявиха

След потопа - в Плевен издирват във фейсбук номерата на колите си

Над 50 л/кв. м за час наводниха къщи, пропадна асфалт Жълт код за силен вятър в Източна България днес Наводнени къщи, хора без ток и паднали дървета оставиха след себе си обилните дъждове в

Кандидат за депутат не спря за проверка на пътя, отказа тест за дрога

Кандидат за депутат не спря на полицията за проверка на пътя, а след това отказа тест за дрога. Около 21,00 мъжът оказал да спре на екип на Специализираните полицейски сили и бил преследван  в

Главчев предупреди: Резултатите от изборите ще се забавят

Президентът пък приканва кандидатите за ЕП да кажат как ще защитават националния интерес по темата за войната в Украйна За забавяне на официалните изборни резултати предупреди отсега служебният

За първи път жена президент в Северна Македония - професор по право

7 години след Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ пак ще определя политиката на Скопие Северна Македония избра първата жена президент в своята история. А издигналата я националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ

>