Отмениха присъдата на Стоил, убил от бой баща си в Пловдивско - съдията бил предубеден

23.02.2024 15:50 Никола Михайлов
Стоил Терзиев в Пловдивския окръжен съд.

На втора инстанция магистратите са приели, че първият съдебен състав е надскочил правомощията си

Апелативният съд в Пловдив отмени наказанието от 18 г. строг затвор на Стоил Терзиев от Неделево за умишленото убийство на баща му Антон. Според магистратите съдията на първа инстанция Петко Минев и един от заседателите са били предубедени и трябвало да си направят отвод. 

Стоил живеел при родителите си в пловдивското село Неделево. Двамата с баща му редовно злоупотребявали с алкохол - според майката на 41-годишния мъж те всяка вечер си разделяли бутилка мастика. 

На 16 март 2022 г. отново седнали да пият, но в един момент Антон отишъл да си легне. По-късно през нощта се събудил и решил да излиза. Стоил опитал да го спре, двамата се скарали и синът бутнал баща си. 64-годишният мъж се хванал за якето му и скъсал джоба. 

Терзиев-младши побеснял и започнал да бие по-възрастния мъж. Свадата се пренесла на двора, а майката на Стоил изтичала при съседите, за да се обади на 112. На мястото пристигнала полиция и линейка. Антон Терзиев е бил откаран в УМБАЛ "Св. Георги", където починал на 18 март. През октомври 2023 г. Окръжният съд в Пловдив призна синът му за виновен. 

Според апелативните магистрати обаче на първата инстанция е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Те са приели, че съдия Минев и един от заседателите са показали по недвусмислен начин, че вътрешното им убеждение е опорочено. 

В хода на разпоредителното заседание по делото на Стоил Терзиев от 25 април м.г. обвинителният акт срещу него беше върнат на прокуратурата за отстраняване на грешки. Мотив за това беше, че деянието за което е привлечен към отговорност мъжът от Неделево е извършено преди изтичането на 5-годишния срок от последното му пребиваване в затвора, а обвинението срещу него не беше за престъпление в условията на опасен рецидив. Съдебният състав определи това като грешка на прокурора, но в същото време прие, че органите на досъдебното производство са били наясно с информацията за предишните присъди на Терзиев. 

"За да направи тези изводи съдът е анализирал доказателствата по делото и е направил преценка на обосноваността и законосъобразността на обвинението. Така той недопустимо и в разрез с процесуалните изисквания е навлязъл по същество на делото", е записано в мотивите на апелативните съдии. Според тях чрез коментирането на доказателствата съставът на първата инстанция са дали отговор на въпроса има ли деяние и какъв състав осъществява то, като недвусмислено са указали и на прокурора как трябва да бъде повдигнато обвинението, за да доведе до осъждане на Стоил Терзиев за по-тежко наказуемо престъпление. 

Магистратите посочиват, че обсъждането дали определени факти са относими към посочената правна квалификация е продукт на анализа на докатателствата. Така обаче съдът е надскочил правомощията с които разполага тази фаза на процеса и е встъпил в правата на прокурора, който е "господар на досъдебното производство" и единствен може да преценя какви обвинения да повдига. 

"Декларираната лична зависимост на двамата по възложеното им дело, няма значение дали е хипотетична или реална, води до незаконност на целия съдебен състав, което във всички случаи е съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните и компрометира законосъобразността на постановения съдебен акт до степен налагаща отмяната му", казват апелативните магистрати. Те посочват и решение на ВКС, според което съдебен състав може да върне дело при нарушение на правата на обвиняем, пострадал или наследници, но не и за повдигане на по-тежко обвинение. 

Делото на Стоил Терзиев ще бъде разгледано от друг състав на Окръжния съд. Разпоредителното заседание е насрочено за 26 февруари.

Други от От Пловдив

Стефка Костадинова: Световният рекорд не е само мой, той е наш - пловдивски

Винаги ще подкрепям спорта в Пловдив и ще заставам зад вас. Моят световен рекорд не е само мой, той е на моето спортно училище "Васил Левски" и на моя град. Той е наш – пловдивски

Променят маршрута на 7 линии от градския транспорт на Пловдив заради мача Локо - "Левски"

Заради футболния мач "Локомотив" (Пд) – "Левски", който ще се играе на стадиона в парк "Лаута", от 18 до 23 часа в събота изцяло или поетапно ще се спира движението на пътни превозни средства по

Стефка Костадинова в Пловдив: Имаме 36 квоти за олимпиадата в Париж, очаквам още (Снимки)

Надява се българка да подобри световния й рекорд от 209 сантиметра България вече има 36 квоти за олимпийските игри във френската столица през тази година. Очаквам да спечелим още

Кметът на Пловдив и Георги Георгиев поискаха от МВР камери и повече полицаи по основните булеварди

Ангажимент за 5 нови мобилни камери за контролните патрули на "Пътна полиция" в Пловдив поеха от МВР след разговор между кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС от града Георги Георгиев

32-годишен счупил прозореца на църква в Пловдив, замерял свещеник и полицаи с тухли

Попът го извел от храма и заключил вратите, за да спаси миряните, дошли на литургия Районната прокуратура в Пловдив повдигна 4 обвинения на 32-годишен

>