Търси се 26-ият външен министър. Плюс вицепремиер за еврото и Шенген? (Графика)

21.02.2024 15:37 Павлета Давидова
Николай Денков и Мария Габриел СНИМКА: Архив
Ето кои бяха външни министри от началото на демокрацията до днес.

През годините партии разделят ведомства, за да останат във властта, подобна схема се лансира и за кабинета "Габриел/Денков"

Кой ще е 26-ият външен министър на България от демокрацията насам, се превърна в залог ротацията да се случи и (не)коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да продължи да управлява.

За последните 34 г. 25-има са се изредили в креслото на първия дипломат, като трима от тях са влизали в МВнР повече от веднъж.

На няколко пъти обаче е имало отделен ресор за Европейския съюз - терена, на който акад. Николай Денков вече видимо се чувства уверен и настоява, че контактите му с европейските лидери не следва да бъдат прекъсвани. ГЕРБ пък категорично настояват, че евро-атлантическата външна политика е каузата, в името на която са се съгласили да управляват в сглобка с “Промяната” и ДБ. Затова знаково единственият им участник в това правителство е Мария Габриел и няма начин Външното министерство да не остане за ГЕРБ, когато тя поеме премиерския пост след ротацията.

Така разделянето на ресора външна политика идва като все по-логично и практично решение, което няма да разцепи (не)коалицията.

ПП вече разделиха едно министерство при първото си управление - в кабинета “Петков” Даниел Лорер пое новосформираното ведомство за иновации и растеж, което бе отцепено от икономическото. Така хем БСП имаха желаното ресурсно министерство на икономиката, хем “Промяната” извадиха от него важни ресори под свой контрол. Това положение остава и до днес.

Меглена Кунева - впоследствие първият български еврокомисар, е и

първият министър по европейските въпроси

През 2002 г. тя пое поста като министър без портфейл в кабинета на Симеон Сакскобургготски, остана на него и в правителството на Тройната коалиция. Основната ѝ задача бе ускоряването на влизането ни в Европейския съюз. Сега целта на отделен такъв пост може да са Шенген и еврозоната - ключовите приоритети на управлението “Денков/Габриел”.

Преди две десетилетия Кунева дирижираше няколко дирекции, които преди това бяха част от Външно. Първата министърка на европейските въпроси заемаше поста 5 г. и половина, преди да стане еврокомисарка. Три месеца по-късно отново жена го пое - Гергана Паси, тогава Грънчарова. Сложните коалиционни отношения тогава също правеха преговорите трудни. Твърдеше се, че партньорите от БСП и ДПС предпочитали Грънчарова да остане заместничка на тогавашния външен министър Ивайло Калфин (от БСП), но НДСВ

успя да се наложи и отново да поеме “европейското” министерство.

Когато Бойко Борисов пое властта, координацията по въпросите на ЕС отново бе прибрана в МВнР. През 2010 г. обаче вицепремиерът Томислав Дончев стана и министър без портфейл по управление на евросредствата - важната тема на тогавашното управление.

Вицепремиер с ресор координация на европейските политики и институционалните въпроси отново се появи през 2014 г. - в коалиционното второ правителство на Борисов, в което ГЕРБ бе заедно с “Реформаторския блок”, “Патриотичния фронт” и АБВ. РБ взеха ведомството отново за Меглена Кунева. Томислав Дончев обаче задържа контрола и ръководството над еврофондовете.

В служебния кабинет “Герджиков” пък социалистката Деница Златева стана вицепремиер по координация на европейските политики и отговарящ за подготовката на българското председателство на ЕС. “Позитано” не я пусна да остане в третия кабинет “Борисов” въпреки поканата и добрите думи за Златева от лидера на ГЕРБ. Така от май 2017 г. отговорник по българското европредседателство стана Лиляна Павлова, а на 31 декември 2018 г. ведомството е закрито с приключването на тези ангажименти на България.

Жените начело на Външно не са много, но не са и малко на фона на консерватизма на тази система. И определено са знакови фигури и в родната, и в европейската политика.

А и рекордът по продължително управление на министерството е дамски - на Надежда Михайлова. Кунева също стана ветеран на дипломатическия терен у нас и в Брюксел. Настоящият външен министър и бъдещ премиер Мария Габриел пък е първият наш политик, загърбил висока позиция в ЕК, за да стане член на правителството. И очакванията са, че европейската ѝ кариера ще се развива и занапред.

Именно биографията на Габриел вади ГЕРБ като контрааргумент на амбицията на ПП да запази своя

“излаз” към външната политика

Последният пример, който дават, е с визитата миналата седмица на британския външен министър Дейвид Камерън. Тогава Денков опита да се измъкне от въпрос за Северна Македония. Габриел веднага се вмъкна с умело дипломатическо изказване, издържано в перфектен “брюкселски” стил.

“Гафът” на академика обаче е съвсем пренебрежим на фона на други, останали в историята на Външно. Като например “списъка на Стоян Ганев”, огласил 1300 имена на български разузнавачи през 1992 г. Освен това външният министър в правителството на Филип Димитров бе свързван със скандалната секта на Муун. След падането на кабинета на СДС пък отказа да освободи поста в Общото събрание на ООН - по това време ротационно България оглавява Общото събрание и той като външен министър бе начело на генералната асамблея.

Паметно бе изключително слабото представяне на първата външна министърка на ГЕРБ Румяна Желева при изслушването ѝ като кандидат за еврокомисар през 2010 г. Тя обясни провала си с бойкот на кадри на НДСВ. Преди изслушването Желева трябваше да се оправдава и за подозрения в конфликт на интереси - имала ли е фирма, докато е евродепутат. Бе оневинена, но подаде оставка от всички постове и изчезна от прожекторите.

Други от От страната и света

Кой президент, кой премиер, кой вице? Лични истории, чути от политици, иначе ковали закони заедно (Обзор)

Какво не знаеха българите: 1. ПП и ДБ сериозно обмисляли къде да пратят Борисов в пенсия 2. Лидерът на ГЕРБ искал да слезе от сцената като държавен глава 3

Елисавета Белобрадова открила, че има тумор в гърлото, призова "Ходете на лекар!"

Елисавета Белобрадова имала тумор в гърлото. Това сподели самата тя в своя фейсбук профил и призова всичките си последователи да ходят често на лекар. "Изгубих си гласа преди няколко седмици

ДАНС пак призована да провери кой записал ПП как търси пари за избори (Обзор)

Основното действащо лице във фонограмите на “Афера” е Кирил Петков, макар и с накъсани реплики За Бойко Борисов той е честен човек - единствен не знаел

Камион с боеприпаси катастрофира на магистрала "Струма", шофьорът е пострадал

Камион с боеприпаси се е обърнал на магистрала "Струма". При Перник отбиват движението от магистралата към Драгичево. Има огромно задръстване, съобщи читател на "24 часа"

Заловиха трима бракониери на риба на брега на язовир „Огоста“ край село Боровци

Трима бракониери, които ловели риба по време на размножителния й период, са заловени при нощна акция в плитчини на язовир „Огоста“ край село Боровци в община Берковица

>