19-годишната пловдивчанка Маргарита Стойкова от "Берлинале": Ще се видим на Оскарите

20.02.2024 13:10
Маргарита Стойкова СНИМКА: Facebook/Iliana Ivanova-European Commissioner

"Ще се видим на Оскарите!" С тези думи българската актриса Маргарита Стойкова се нареди сред десетте изгряващи звезди на "Берлинале". Тя бе отличена на един от най-престижните европейски филмови фестивали за ролята си на Дида във филма "Диада" на Яна Титова.

"Здравейте на всички. Толкова съм щастлива да бъда тук. Благодаря на майка ми и баща ми, които са някъде тук, на хората, които ме доведоха до тук - Яна Титова, режисьор на "Диада", и Алек Алексиев - нейн съпруг и продуцент на филма. На Националния Филмов Център - обичам ви! Без вас тази награда нямаше да е в моите ръце", каза тя по време на речта си, след като получи своята награда.

"Аз съм най-младата изгряваща звезда тази година, но съм и третата за България, така че е както голяма възможност, така и голяма отговорност да представям държавата си. Мисля, че се справих добре!"

Инициативата е на European Film Promotion (EFP). От 16 до 19 февруари 2024 г. седем актриси и трима актьори бяха представени пред международната преса, индустрия и публика в ексклузивна четиридневна програма по време на „Берлинале" (15-25 февруари, 2024) с подкрепата на програма МЕДИА – Творческа Европа на Европейския съюз. Един от многото акценти в програмата беше церемонията по награждаването на European Shooting Stars на 19 февруари в Berlinale Palast.

Маргарита Стойков е на 19 години и е най-младият талант, избран тази година за Shooting Stars. Журито вече отбелязва нейното безстрашие като актриса, „изобразяваща многостранен образ по изключителен начин – първоначално несимпатичен герой, който постепенно разкрива своите пластове на крехкост", коментират от НФЦ.

Освен Стойкова, в топ 10 са още Тибо Думс (Белгия), Сузи Бемба (Франция), Саломе Демурия (Грузия), Катарина Старк (Германия), Еана Хардвике (Ирландия), Валентина Бел (Италия), Джугаш Гринис (Литва), Камила Уржедовска (Полша) и Аста Камма Аугуст (Швеция).

Други от Новина в снимка

Гледките на 4-те сезона: Софийското поле

Красива снимка на Софийското поле, заснета от Пролеша, ни изпраща Никол Накова. Кадърът й вече е на страниците на "24 часа" и така участва в новия ни читателски фотоконкурс "Гледките на четирите

Максим Бехар: Шумен - градът с вечната улица “Славянски”

В регионалните приложения "Рестарт" на в. "24 часа" търсим хора, родени в съответния град, но които в момента не живеят в него. Те разказват с много любов и вълнение за приятелите

Хейли и Джъстин Бийбър очакват първото си дете

Певецът Джъстин Бийбър и съпругата му Хейли очакват първото си дете. Това стана ясно от публикация с няколко снимки в Инстаграм, на която се вижда порасналото коремче на моделката

Фотозагадка: Кого награждава Румен Радев? Той лети и на крилете на славата

Кого награждава Румен Радев? Жокер: Той лети професионално не само в небесата, но и на крилете на славата, защото е една от най-големите рок звезди. Кадърът е от фотоархива на "24 часа"

Ивет Лалова качи снимка с бебето: Не бих заменила това за нищо на света

Ивет Лалова качи снимка със сина си Тиаго и благодари на всички за добрите пожелания.  "Животът ми в момента. Не бих заменила това за нищо на света", пише лекоатлетката под снимката

>