Коментар на седмицата №3: Защо тази страст за жилища – нови 755 млн. лв. за ипотеки. Ами като не могат да влагат в държавни облигации

18.02.2024 16:00 Георги Ангелов, старши икономист, “Отворено общество”
Все повече хора разчитат на инвестиция в жилище, за да запазят спестяванията си Снимка Йордан Симеонов

Публикуваме отново най-четените коментари през изминаващата седмица. Този е номер 3 с над 42 880 прочитания.

Проблем е, че много повече пари отиват за потребление, отколкото за кредити за бизнеса

9 милиарда и 992 милиона лева – толкова е увеличението на кредитите за една година според публикуваните тези дни от БНБ данни за депозитите и кредитите към края на 2023 г.

Това означава, че банките са излели в икономиката близо 10 милиарда лева за 1 година. Ако към тази сума добавим лизингите и бързите кредити, ще наближим 12 милиарда растеж на кредита. За сравнение – дори бюджетният дефицит на държавата е двойно по-нисък. С други думи,

кредитирането налива двойно повече пари в

икономиката, отколкото дефицитът

Тази динамика започва да става заплашителна от гледна точка на инфлацията. Единият проблем е самият обем на кредитирането и неговото ускорение в реално изражение.

Например през 2022 г. растежът на кредита беше по-бавен от инфлацията, но през 2023 г. кредитирането расте много по-бързо от инфлацията – докато инфлацията се забави до под 5%, банковото кредитиране расте с 12%, а небанковото - с 15-20%.

Бързото наливане на пари в икономиката чрез кредита може лесно да създаде нов източник на инфлация, както това се случи преди 15 години.

Другият проблем е, че кредитирането не отива в реалната икономика, а основно в потребление. Според данните на БНБ кредитирането за домакинствата е с 65% повече, отколкото кредитът за бизнеса.

Също така темпът на растеж на бизнес кредитите е едва около 7%, а при домакинските е близо 16%.

Такава небалансираност означава, че повече пари отиват в потребление и по-малко в инвестиции и производство, което създава дисбаланс между търсене и предлагане и съответно стимулира инфлация.

Отново и този месец най-бързо растат жилищните кредити – вече темпът им достигна 20,5% на годишна основа, най-висок от близо 15 години.

Само през декември са отпуснати 755 милиона лева нови жилищни кредити, от които само 164 млн. лв. са рефинансиране на стари кредити – т.е. близо 591 млн. лв. е нетният растеж на ипотечния кредит само за един месец.

Неслучайно няколко международни институции обърнаха внимание от рисковете за надуване на балон на имотния пазар.

Защо тази любов към инвестициите в жилища?

Ако погледнем статистиката на БНБ, виждаме, че средният лихвен процент по разплащателните сметки в банките е 0,01%. Дори по срочните депозити лихвите са 0,95% годишно. С други думи, традиционните начини за спестяване не носят достатъчно доход. Депозитите и сметките в банки по традиция се предпочитат от българите, но в момента не носят доход.

Ниските лихви за депозитите са стимул да се търсят други възможни начини за инвестиране на парите. И тук се появяват жилищата, които през последните години значително поскъпнаха заради засиленото ипотечно кредитиране.

Жилищата осигуряват висока доходност – съвсем логично много българи решават да купят жилище като форма на инвестиция. Показателно е, че има толкова много празни и неизползвани жилища. Те не са купени за живеене, а просто като форма на спестяване.

Проблемът е, че прекаленият фокус и на банките, и на спестителите към жилищния пазар може изкуствено да раздуе балон в цените, който да доведе до сериозни негативи.

Има ли изход? България не е единствената страна, в която лихвите по депозитите са ниски, но в много западни страни има и други форми на инвестиции – в облигации, в акции, в държавни ценни книжа.

В България нито един от тези пазари не е развит, няма достатъчно ликвидност на капиталовия пазар, която да осигури сигурност на инвеститорите, че във всеки един момент могат да купят и да продадат на реална пазарна цена.

На практика българите нямат изход – или държат парите на нулева лихва в банка, или купуват имот с всички рискове.

Няма среден вариант и това е драмата

В други страни имаме иновативни подходи, чрез които да се даде възможност на домакинствата да инвестират сигурно и с добра доходност. Например в съседна Румъния има осигурена възможност граждани лесно и просто да си купят държавни облигации – те са сигурни като банкови депозити, но осигуряват много по-висока лихва. Нещо повече, осигурена е система за търговия и обратно изкупуване, която позволява на гражданите да продадат облигациите си във всеки един момент.

Миналата година Белгия привлече огромен интерес с емисия на държавни ценни книжа за граждани. Властите в Брюксел набраха 22 милиарда евро поръчки за емисията, многократно повече и от най-оптимистичните очаквания. И там спестителите търсят алтернативи на нулевите лихви по депозитите и директният достъп до пазара на държавни облигации е начин да получат сигурен доход.

Този подход не просто осигурява лесно финансиране на държавата, но също така осигурява и висок доход за гражданите – т.е. и двете страни печелят.

В България отдавна се говори, че е добре да се осигури възможност за директни инвестиции на граждани в държавни облигации, но това не се случва.

Други от Анализи

Младото поколение затъва в дългове

Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи финансови задължения в сравнение с тези на заетите на пазара на труда в САЩ, които са били на тяхната възраст преди 11 години

2500 лв. удря средната заплата до края на годината? (Графика)

Интересно е, че работодателите вдигат заплати, но и наемат нови хора - и тук държавният сектор дори изпреварва частниците Заплатите продължават да растат ускорено въпреки забавянето на инфлацията

Със или без коли в центъра на София и на големите градове?

Какво трябва да се направи за велосипедите и тротинетките Въпросът въобще не е странен и има много “за” и “против”. В Ню Йорк например само 45% от домакинствата, т.е. 20% от гражданите, имат коли

85% у нас живеят в собствен дом, 22% не могат да го отопляват

Ако в свое жилище живеят под 70% от европейците, в България този дял е 85%, се съобщава в доклад на Европейската комисия. По този показател се класираме на 7-о място в целия Евросъюз

Новият наплив - към курортните градове по морето и малките по границата със Сърбия

- Несебър е лидерът по ръст на населението през 2023 г. - В 188 общини новозаселилите се са повече от напусналите За поредна година България има положителен миграционен баланс

>